De skovklædte bjerge i Tyskland er et eldorado af spændende oplevelser – hekse er et positivt PR-begreb – og der er 11 golfbaner at vælge imellem

Før 2. Verdenskrig har Harzen drømmedestinationen for danske familier, der ville opleve udlandet. Afstanden var passende for den daværende bilpark, og nok var der bjergkørsel, men de fleste biler kunne lige hoste sig op over passene, og der var intet problem med opdeling i Øst- og Vesttyskland.
Det er der heller ikke siden genforeningen, så nu kan man fx komme op på bjergkædens højeste punkt Brocken, Bloksbjerg, der er et led i en af de vigtigste attraktioner, vandringen på Harzer-Hexen-Stieg mellem Osterode og Thale. Den er på fem etaper, der er fra 11,6 til 28,7 km lange, hvis sværhedsgrad varierer mellem let, medium og svær. Flere af etaperne har to mulige ruter, så man selv kan bestemme, hvor hård udfordringen skal være, og undervejs er der adskillige stolelifter og svævebaner, man kan snyde/skyde genvej med.
Hekse er et positivt PR-fænomen i Harzen, hvor flag, firma- og for den sags skyld golfbanelogoer har hekse, men mens hekse bliver sendt til Bloksbjerg til sankthans i Danmark, sker det ved Walpurgis 30 april om aftenen, hvor mere end 20 byer i bjerglandet har store fester.

Vidunderlig natur

Bjergene byder på udstrakte skove med søer og brusende floder, der mange steder har dramatiske vandfald. Der er dybe slugter og flade højmoser i landskabet, som af mange er kaldt for fortryllet, og som man fx i Jacob Knudsens roman Angst-Mod kan finde en intens skildring af at vandre i.
Mange steder møder man museer for den intensive minedrift, der har været; der er kæmpestore drypstenshuler, man kan fange foreller i den rivende flod Bode, og man kan komme op på den rituelle Heksedansepladsen på et bjergplateau.
Adskilligt fra Harzen er optaget på UNESCOs liste med verdensarv. Det gælder bl.a. de mere end 1000 specielle bindingsværkshuse i Quedinburg i det tidligere DDR.
Er man ikke tilfreds med at ro i kajak eller kano, klatre, cykle og vandre, er der adskillige forlystelsesparker for hele familien, hvor man fx kan forsøge sig på mavekildrende sommerkælkebaner.

Logi
Man kan bo i alt fra bed & breakfast til luksushoteller. Vil man have et hotel direkte til golfbanen er den eneste mulighed Schloss Meisdorf, hvor man i golfklubben såvel spiller om en Heksetallerken som en Solhvervsturnering.

Golf
Der er ikke mindre end 11 golfbaner at vælge imellem. Den nævnte Schloss Meisdorf er i fin stand, men meget åben og ikke særligt landskabmæssigt spændende, som man ville forvente det i Harzen.
Noget lignende kan siges om Golf Park Rothenburg, hvor man til gengæld har nok at gøre med at undgå vand i spil på 16 af de 18 huller, og hvor man i øvrigt kan glæde sig over, at vandingssystemet er økologisk.
 n'Rico Kreim / www.kreim.net
Druebeck Kloster (Foto Harzer Tourismusverband)

Golf-Club Harz
Den mest interessante klub er Golf-Club Harz ved Bad Harzburg. Den ligger med udsigt til det typiske Harzen og er en park- og skovbane, der siden 2007 har haft 18 huller.
Den har kun to sæt klodser, men byder på mange spændende risk-reward-huller, ikke mindst de to dogleghuller 7 og 10, som mange vil forsøge at skære af. Man skal undgå at havne i de fire søer på hullerne 4, 6, 8 og 17. På 17 ligger søen foran green, så der kan man ikke slå uden om.
Den mest usædvanlige feature på banen er imidlertid den naturvæddeløbsbane ’Am weissen Stein’, der krydser hullerne 8, 9 og 10 med absolut forløbsret for heste. Det er dog kun en gene i forbindelse med en uge i juli, hvor løbene på banen er et højdepunkt i Bad Harzburgs galopuge.
Greenfee er 55€ på hverdage og 65€ i weekender og på helligdage.

Forrige artikelAalborg GK bortforpagter sin restaurant
Næste artikelStoresøster vandt søskendedrama
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.