Island er igen åbent for danske turister og lokker med golf, gejsere, vandfald, vulkaner og varme kilder. Island er en sand naturoplevelse.

Coronaepidemien har sat en midlertidig bremse på den eksplosion af turister, som Island har oplevet i de seneste år. Island er først og fremmest kendt for den storslåede og dramatiske natur, der byder på mægtige bjerge, springende gejsere og kæmpe gletsjere og tilføjet en smuk dekoration af vandfald, søer og floder samt blomstrende dale. Man kan næsten ikke forestille sig smukkere omgivelser for en golfbane, og måske derfor har Island ikke færre end 61 golfbaner – 15 af dem med 18-huller, og hvis man tager befolkningens størrelse i betragtning har Island dobbelt så mange golfbaner som Skotland. I dag er golf den næstmest populære sport i landet.

Man kan køre i bil hele vejen rundt om Island og spille golfbaner, man med garanti kan have næsten for sig selv, eller man kan vælge at bo i centrum af Reykjavik og på blot 20 minutter køre ud til en af byens syv golfbaner. Faktisk ligger et par af banerne kun nogle stenkast fra den tæt bebyggede del af Reykjavik. Kommer man om sommeren skal man på grund af presset på banerne i Reykjavik være i god tid med at booke tider, især på banerne Oddur GC og Reykjavík GC – den sidste er i øvrigt den første golfbane i Island, indviet i 1934.

Vi hopper i Den Blå Lagune
Efter en flyvetur fra København på knap tre timer kører vi direkte til Den Blå Lagune. De varme kilder som udgør Den Blå Lagune besøges af mange badende turister hver dag, og på grund af Coronavirus skal man for tiden booke på forhånd.
Vi hopper i det mælkehvide vand og mærker straks varmen brede sig i kroppen, mens det føles koldt i ansigtet. Luften er 17,5 grader og det er noget af det varmeste, man kan opleve i Island, mens temperaturen i vandet er mellem 30 og 40 grader.
Vi ser andre badende, som med hvide masker, ser noget latterlige ud, men efterligner og smører noget hvidt stads i ansigtet. Mineralindholdet i kilderne er særdeles godt for huden.

Renskurede og veloplagte sætter vi os lidt senere til bords i den eksklusive Moss Restaurant, som ligger i tilknytning til Den blå Lagune. Med sin enkle arkitektur og indretning kan det ikke være mere moderne og skandinavisk, og maden er himmelsk.

Den Blå Lagune er et ”must”. Her kan man bade i nogle damme med varmt, mineralholdigt saltvand fra undergrunden, omgivet af lavasten og sorte sandstrande.

Lavasten i spil
Den kulsorte lava får farven på fairways til at fremstår endnu mere lysegrøn. Blæsten er strid, og luften ren med en duft af hele engens blomsterhav i et enkelt åndedrag.

Vi spiller Urridavollur, hvor klubben Oddur GC har til huse. Urridavollur har 18 hul, par 72 og et areal på 65 ha i de overvældende smukke omgivelser i Urridavatnsdalir (Ørredvandsdalen). Urridavatnsdalir ligger sydvest for Reykjavik, ca. 15 min. i bil fra Reykjavik centrum.
Urridavollur Golfbanen blev indviet i august 1997. Den er tegnes af Hannes Thorsteinsson som på mesterlig vis har designet en meget udfordrende bane, hvor hullerne er lagt ind imellem mangeartede formationer af lava.
Greenfee på Oddur GC koster 600 danske kroner, og man kan også leje udstyr til 286 danske kroner, og det er tilmed muligt at booke en runde midnatsgolf.

Det er ingen let bane. Fairways er flere steder smalle, og bolden havner let i lavaen. Den kan måske spilles, men det afhænger af, om du er heldig at lande bolden i et stykke græstørv. Greens er små, og når der er en væg af lava få meter fra bagkanten af green, så kræver det pitch i topklasse.

Denne opskrift på succes gælder især på golfbanen Kidjaberg. En meget spektakulær 18-hullers bane, beliggende i et barsk og vindomsust klippelandskab. Flere af hullerne løber langs med stejle klippesider ud til Islands største flod Hvitá. Vidderne er enorme, her er ingen træer og en fantastisk udsigt lige meget hvilken vej næsen vender. Landskabet, banen og vejret minder i den grad om at spille links i det nordlige Irland.
SONY DSC
Kidjaberg golfbane er fantastisk smuk og ligger lige ud til Islands største flod Hvitá.

Det tager en time at køre dertil fra Reykjavik til Kidjaberg, og så for man virkelig noget for pengene. Green fee er 214 danske kroner hvis man kommer på en hverdag, og 262 danske kroner i weekenden.

Spil i midnatssol
Med hjælp fra den varme Golfstrøm kan man spille golf i Island de fleste af årets måneder, men det bedste tidspunkt er selvfølgelig i sommerhalvåret fra omkring 15. maj til 15. september. Og tager du til Island ved midsommer, så har du endda mulighed for at spille golf i midnatssol. Vores værter blev helt opstemte, da de fortalte om de turneringer, der foregår i alle golfklubber omkring midsommer. Man begynder at spille omkring kl. 22.00 og spiller til den anden side af midnat, og derefter står den på fest i klubhuset. Og, det med fest er Islændinge gode til, især om sommeren, hvor de sover meget lidt.

Islands største golfbegivenhed er The Arctic Open, der spilles hvert år i juni måned på verdens nordligste 18-hullersbane i Akureyri. Spillere fra det meste af verden kommer for at deltage i turneringen, der begynder ved midnat – ofte i midnatssol. The Arctic Open er åben for alle, der har registreret handicap.

Greenfee-spillere er i øvrigt velkommen overalt, og som dansk turist oplever man en særlig opmærksomhed. Islændinge lærer dansk i skolen og man mærke et særligt bånd mellem islændinge og danskere. Det bunder i vores fælles historie. Island blev selvstændigt i 1918, men en egentlig løsrivelse fra Danmark skete først ved begyndelsen af 2. verdenskrig.

Den Gyldne Cirkel
En af de mest kendte dagsture kaldes “Den Gyldne Cirkel”. Her kommer du forbi tre af Islands største seværdigheder: Gullfoss, Geysir området og þingvellir.

• Gullfoss er Islands største og absolut mest imponerende vandfald, hvor kæmpe vandmasser styrter 30 meter ned i 2 km lang kløft.

• Geysir området består af varme kilder, små søer og kratere, og lige ved siden af du se hvordan den aktive gejser, Strokkur, sender kaskader af varmt vand og damp op i 30 meters højde.

• Þingvellir (Thingvellir) er en grundsten i nationens fundament for det var her, at verdens ældste eksisterende parlament blev etableret i 930 e.Kr. Þingvellir Nationalpark byder også på spændende natur ved þingvallavatn, den største sø i Island og et landskab fyldt med dybe sprækker. Her kan du snorkle i tørdragt i det krystalklare vand med en sigtbarhed på op til 100 meter.

Nyttige links:
www.golficeland.org

www. dk.visiticeland.com/

Den Blå Lagune – booking af besøg:
www.bluelagoon.com/

Forrige artikelBjørn bedst af otte danskere, der klarede cuttet
Næste artikelRegelquiz: Har du slået et slag?
Avatar photo
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.