Royal Portrush lægger græs til The Open 2019, og her hedder de lokale stjerner Rory McIlroy og Darren Clarke.
Royal Portrush Golf Club er den eneste golfklub uden for det britiske fastland, som har været vært for The Open. Det skete første gang for 38 år siden i 1951, hvor Max Faulkner vandt, og det sker igen fra den 14.-21. july 2019, hvor Royal Portrush er vært for The Open nummer 148.
The Open-banen Dunluce på Royal Portrush spiller ud til klipperne, og har fået navnet fra sin nabo, borgruinen Dunluce Castle.
Siden det første golfbold i 1888 blev slået ud på Country Club (i dag Royal Portrush) er der sket en hel del forandringer. Banen blev hurtigt udvidet til 18. huller og i 1892 fik banen tilføjet den royale titel Royal Country Club med Jarlen af York som protektor. Og et par år senere kom prinsen af Wales forbi og klubbens navn skiftede til Royal Portrush.
Men den største forandring skete da banearkitekten Harry S Colt redesignede banen i 1932 og skabte banen Dunluce, som stort set er den bane, vi spiller i dag.

Rory Mcilroy kom forbi
Banen har skrevet historie på flere måder. Den første turnering i Irland for professionelle fandt sted på Royal Portrush i 1895, og i nyere tid har klubben været vært for Senior British Open hele seks gang siden 1995. Og så sent som i 2012 var klubben vært for Irish Open for anden gang. Det var også første gang at Nordirland lagde græs til European Tour. Imponerende 130.000 tilskuere havde købt billet, eventen blev totalt udsolgt, hvilket ikke tidligere var overgået en europatourturnering.
”Det er sådan en dag, at man bliver rigtigt stolt af at være på banen. Rory McIlroy kom klokken 11 sammen med nogle gæster for at spille,” fortæller klubbens starter, da vi teer ud om eftermiddagen. Desværre lykkedes det ikke at få et glimt af stjernespilleren, men stemningen i klubhuset har fået et nyk op med nyheden.
Både Rory McIlroy og Darren Clarke er æresmedlemmer af Royal Portrush Golf Club og kommer ind imellem og spiller. Alle i klubben og hele befolkningen i Nordirland støtter op om deres golfidoler.
Da klubben i 2014 officielt blev en del af The Open-rotationen blev det samtidig besluttet at opdatere banen og redesigne et par huller. Golfarkitekten Martin Ebert blev tilkaldt og i juni 2017 kunne man indvie to nye huller; hul 7 som er et par5-hul og hul 8, et dogleg par4-hul.
Åbningshullet på Dunluce giver ikke anledning til at bruge superlativer. Hullet spiller ud mod en meget bred fairway – næsten umulig at undgå – og det er bestemt også overkommeligt at spille op ad bakke til green, selv om det meste af green ikke kan ses.
Hul 2 er et par5-hul som fortsætter opad i forlængelse af hul 1, og hvis man ellers undgår nogle af de seks fairwaybunkers og spiller solidt ind på den ganske kuperede green, så er chancerne gode for at komme fra hullet med en god score.
Husk at nyde udsigten fra tee på hul 3 og banens højeste punkt. Når sigtbarheden er god kan man se Islay-øerne.

Al vedligeholdelse er topklasse
Det er en sand nydelse både at se og indtage green og ikke mindst områderne omkring green, der er karakteriseret ved runoffs, hvis små forhøjninger brækker i alle mulige retninger. Klippehøjden er ekstrem lav på green, og det samme er første klipning – og forskellen mellem første og anden klipning er minimal.
Vi spiller banen i begyndelse af oktober, hvilket betyder at greens tager godt imod vores bolde, men der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor vanskeligt det vil være ved The Open, når green er udtørrede og boldene skal tæmmes ud over det fysisk mulige. Her kommer runsoffs og dermed approach-slaget til at præge spillet, men drillerierne omkring green vil også tilføre et element af held og tilfældighed.
De ondulderede fairways vil ligeledes tilføre spillet et ekstra element, når bolden pludselig taget et 90-grader spring ud i roughen.

Udsigt til Atlanterhav og klippekyst
De første fire huller spiller lidt væk fra kysten, mens hul 5, måske banens smukkeste hul, spiller nedad og direkte mod havet. Du skal ikke snyde dig for at få ud til kanter af green på hul 5 med navnet ”White Rocks”, dér hvor skrænten falder brat mod havet, og opleve bølgerne hamre ind på de hvide limstensklipper og borgruinen Dunluce.
Hul 7 er et helt nyt par5-hul, som i den grad er en fryd for øjet. Indrammet af høje klitter med marehalm og en fairwaybunker hvis størrelse stjæler opmærksomheden fra teestedet. Og når vinden som i dag står stik ind fra Atlanterhavet skal man nærmest kæmpe sig opad til flaget.
Hul 8 til og med hul 11 spiller mindre kuperet, men til gengæld er fairways ganske smal og tilmed med flere blinde slag.
Runden afsluttes med et smukt dogleg, en puklet fairway og et kæmpe greenområde.

Royal Portrush Golf Club
Dunluce Road
County Antrim
Northern Ireland
info@royalportrushgolfclub.com
Tlf. +44 28 7082 2311
Web: www.royalportrushgolfclub.com

Greenfee
April og maj 205 £
July til oktober 220 £
November og december (ikke lørdage) 90 £

Forrige artikelWeekend update: Rahm er kongen af Irland
Næste artikelMax Faulkners mystiske ledelys
Avatar photo
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.