Heidelberg i Baden-Württemberg ved floden Neckar har store kvaliteter til short – eller long – stay

Heidelberg står i mange danskeres øjne som en af Tysklands mest romantiske attraktioner, fordi de husker og nynner ’I Heidelberg, der tabte jeg mit hjerte’ fra operetten ’Forår i Heidelberg’, og når de gæster byen, lever den op til denne forventning.
Byen ligger blandt skovklædte bakker på Neckars bredder. Fem broer fører over floden, og byen overskues af en af Tysklands største og mest berømte slotsruiner.

Bedre klima
Naturen beskytter byen, så den har et varmere klima end resten af regionen, og det viser sig bl.a. ved, at der er en bestand af frit levende alexanderparakitter. Papegøjer, der formentlig er sluppet ud af deres bure i private huse og har vist sig at trives glimrende – som det i øvrigt er tilfældet med den sibiriske svanegås.
De behagelige forhold gør det muligt at dyrke træer med mandler, figner og oliven, som man ikke regner med at møde i Sydtyskland.
Varmere klima betyder desuden, at man i vintermånederne slipper for at gå rundt i snestorm i den maleriske gamle bydel, der er på UNESCOS liste over klodens verdensarv. Her kan man bo i byens ældste bygning, hotel Zum Ritter, som er et fint udgangspunkt for shopping eller besøg på de fremragende restauranter i alle prislag, som det er tilfældet i byer med unge, livsglade studerende.

Liv i gaderne
Heidelberg, der i et par hundrede år var besat af romerne, og som har haft universitet siden 1386, blev stort set skånet under 2. Verdenskrig og har kunnet udvikle sin turisme hurtigere end de fleste andre tyske byer. Således var den blandt de første, der fik etableret en 1,6 km lang gågade, og den har mange attraktioner også om vinteren, hvor man ikke sværmer på flodbredderne. Så nyder man fx festivalen Enjoy Jazz i oktober-november, filmfestivalen i november eller det stemningsfulde julemarked.

Golf

Golfbanerne er helårsåbne, og ni i Rhein Neckar Gebiet samarbejder. Tag bare golfkøllerne med i bilen, når du kører de 735 km fra Frøslev til Heidelberg ad motorvejen.
Det er noget mere besværligt, hvis du vandrer, men Heidelberg ligger faktisk på Europavandrevej nr. 1, der udgår fra Nordkap og slutter i Salerno på Sicilien.

Forrige artikelFint i Shanghai, sammenbrud i Hainan
Næste artikelI Søllerøds smukke natur
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.