Når sæsonen var slut, måtte amerikansk tv opfinde en dramatisk turnering til den store familiehøjtid, Thanksgiving

Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Gary Player og Tom Watson gjorde i 1983 golf til primær tv-sport, og derfor var det en mindre katastrofe for tv-selskaberne, at der ikke var golf at vise til Thanksgiving, amerikanernes sidestykke til vores juleaften, fordi sæsonen var slut.
Så fik man ideen om et Skin Game: Fire spillere, der på 18 huller dystede om 18 ’skins’ med en samlet præmiesum på 1 mio. $ på en måde, så ingen af dem var sikret så meget som en cent, mens en spiller kunne snuppe hele millionen.

Hullet skulle vindes udelt
De forskellige ’skind’ havde forskellig værdi. Hul 1-6 var i det sidste Skin Game i 2008 hver 50.000 $ værd, hul 7-12 100.000 $, hul 13-17 70.000 $ og 18. hul 200.000 $.
Problemet var, at man kun indkasserede pengene, hvis man vandt et hul udelt. Havde to eller flere den samme vinderscore, gik skindet videre til næste hul.
Det var med andre ord muligt at spille som en pose nødder på 17 huller, mens konkurrenterne på skift matchede hinanden, hvorefter man på 18 strøg hele puljen!

Kæmpe seertal
Skin Games blev opfundet for tv, og seerne responderede som håbet. Det første tiår stod NBC for transmissionerne. Da de fik en alt for dyr kontrakt på American Football, lod de dem gå til ABC.
I 1986 havde Skin Game større seertal end nogen anden golfbegivenhed inklusive Masters og US Open.
Årsagen var ikke blot, at fire af verdens bedste var i aktion, men også, at med den tids præmier kunne den enkelte spiller på denne dag vinde flere penge end i hele resten af året.
Det skete for Arnold Palmer allerede i den allerførste udgave, hvor han vandt 100.000 $ på 12. hul og siden 150.000 $ på 17. hul.
Det bidrog også til seerinteressen, at man kunne høre Tom Watson beskylde Gary Player for at snyde ved at flytte sin bold.
Man bider hund! Hvem vil nogensinde tro på det?

Mr. Skin
Mens spillere som Tiger Woods og Phil Mickelson aldrig har fået noget særligt ud af Skin Game, er der andre, der har. I 1991-93 blev Payne Stywart den eneste, der kunne kalde sig Mr. Skin tre år i træk, men siden blev det prædikat kun tilknyttet Fred Couples, som i 11 deltagelser vandt i alt 3.515.000 $.
Hvis titlen var blevet givet til den, der ene af samtlige i de 26 turneringer hjemtog den samlede præmiesum, var den gået til Greg Norman, der som den ’the Shark’ (Hajen), han var, snuppede hele millionen i 2001.
Det var endda det ene år, hvor man havde bestemt, at vinderen af et skind skulle bekræfte sin gevinst ved mindst at dele det følgende hul for at kunne indkassere den. Det betød naturligvis også, at der blev 19 huller, så man kunne bekræfte hul 18 – men det forhindrede ikke, at kun en af de fire spillere fik jackpot.

Mediedrilleri
I 1987 præsterede Lee Trevino det eneste hole-in-one i Skin Games historie. Det skete på den frygtede ø-green på PGA Wests 17. hul, og NBC frydede sig over at skulle vise det i aftenens forskudte transmission.
Det var også fint nok, men forinden bragte CBS en halv times redegørelse for, hvad der foregik, og her røbede journalisten Brent Musburger imod al anstændighed, hvad man ville få at se om aftenen – og blev dermed næsten lige så herostratisk berømt som Herostratos, der jo blev historisk ved at nedbrænde et af verdens syv underværker, Artemistemplet i Efesos!
Trevinos hole-in-one indbragte i øvrigt 175.000 $ på en dag, hvor han i alt tjente 310.000 $

Skind, kamera og skørt
Der var mange andre mindeværdige episoder. I 2002 følte Steve Williams, Tiger Woods caddie, at Tiger blev unødigt og gentaget chikaneret af en fotograferende tilskuer. Da han havde klikket lige i det sekund, Tiger puttede for at vinde 200.000 $, gik han hen til manden, ’lånte’ kameraet og smed det i vandet.
Han har aldrig fortrudt det, og Tiger erstattede kameraet.
I 2005 var Annika Sörenstam blevet smuglet ind i Skin Game, og da hun på et hul uddrivede Fred Funk, tog han et lyserødt skørt på.

Andre skin games
Naturligvis blev modellen kopieret, bl.a. i LPGA Skins Game 1990-2003 og den canadiske Telus World Skin Game 1993-2012.
I længden blev der hårdt pres også på eftersæsonen, ikke mindst med de mange store turneringer i Asien og Australien. Pengene føltes ikke så sensationelt store mere, og der var mere end rigeligt tv-stof uden skin games. Derfor blev det sidste spillet i 2008.
Pudsigt nok er der vel i dag et godt argument for et dansk skin game med fx Thomas Bjørn, Thorbjørn Olesen, Lucas Bjerregaard og Joachim B. Hansen eller Søren Kjeldsen.

Forrige artikelForan spændende afgørelse i Spanien
Næste artikelStorsejr til Brønderslev
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.