Vildt drama i weekenden på Ballyliffin GC i Donegal, som for første gang lagde græs til Irish Open, der i år havde 7. mio. dollars i præmiesum

Ryan Fox fra New Zealand kom tættere en sejr på 17 hul i finalen, da han med en birdie bragte sig i spidsen i -14. I klubhuset sad spanieren Jorge Campillo med en score på -13 og ventede nervøst på at Fox skulle spille 18. hul. Men så overraskede skotten Russel Knox og holede et 15 meter putt på 18. hul, præsterede en 66’er og kom også i -14. Omspil mellem Knox og Fox var en realitet. Ude på banen manglede sydafrikaneren Erik von Rooyen endnu et par huller, men havde i løbet af dagen fået et pænt forspring til at svinde ind til ingenting og skulle lave eagle for at være med i omspil.

Utroligt! Russel Knox vandt omspillet på 18. hul ved stort set at gentage, hvad han lige havde gjort på samme hul. Han holede et langt, langt putt for birdie.

Thorbjørn Olesen, Lucas Bjerregaard, Søren Kjeldsen, Lasse Jensen, Jeff Winther og Thomas Bjørn var alle på startlisten, da dette års udgave af Irish Open blev skudt i gang den 5. juli på Ballyliffin GC. Men det var alene Thorbjørn Olesen, der om end et til tider usikkert spil, kastede stråleglans med en flot 6. plads.

Rory McIlroy står bag Rory Foundation som er vært for dette års udgave af Irish Open – den fjerde ud af otte i Rolex Series.

Glashedy Links har alle de ingredienser en god linksbane skal have.

”Det er links og gælder om at undgå bunkers. Men det er svært at forudsige, hvilken vej boldene vil gå. Fairways er tørre, turfen er fast og boldene kan ændre retning. Det er en udfordring,” lød vurderingen fra Graeme McDowell fra Nordirland, og Padraig Harrington hæftede sig ved at fairways kun er halvt så brede som de baner, der spilles på PGA Tour.

 

Den nordliste golfbane i Irland

Hvis man fra Dublin kører godt og vel fire timer til det nordvestlige hjørne af Irland i County Donegal bliver man belønnet med den ene storslåede linksbane efter den anden.

Her er klassebaner som Rosapenna, Portsalon og Ballyliffin, som alle ligger i klitområder med enestående natur og udsigt til jomfruelige strande og nøgne klipper. Kronjuvelen er den nordligste golfbane i landet, Glashedy Links og den nyeste af to 18-hullers baner i Ballyliffin GC.

Glashedy Links åbnede i 1995 – designet af Tom Craddock og Irlands golfbanedesigner nummer ét, Pat Ruddy, som er kendt for at tegne stregerne til moderne linksbaner. Pat Ruddy har designet The European Club, som han i øvrigt ejer, og har også med stor succes designet Sandy Hills på Rosapenna samt redesignet Portsalon med 9 helt nye huller i år 2000.

GOLFBLADET besøgte Ballyliffin GC i maj og spillede Glashedy Links. Vi befinder os på halvøen Inishowen, blot få kilometer fra Irlands nordligste punkt, Malin Head.

Klubben såvel som indbyggerne i den lille landsby Ballyliffin med udsigt til golfbanerne er meget stolte af for første gang at kunne huse Irish Open. Alle stråler af begejstring og glæder sig til at kunne vise denne smukke del af Irland frem. Et udstillingsvindue, som formentlig vil trække endnu flere turister til denne smukke perle med uberørte sandstrande og klipper, der rejser sig omkring 600 meter op fra Atlanterhavets kyst.

 

Links fra øverste hylde

Det er lige på og hårdt, når man står på første tee på Glashedy Links. Tre fairwaybunkers lyser faretruende op i driverafstand. Pukler her og der vil forsøge at skubbe din bold ud i marehalmen, hvis du ikke selv sender den direkte derud – de smalle fairways maner til forsigtighed, når du vælger kølle. Banen åbner med tre velvoksne par4-huller og sender dig dybt ind i klitterne. Og, det er netop de høje klitter på siderne af fairways som definerer banen og til stadighed giver udfordringer. Tag for eksempel Thorbjørn Olesen, der på første dag i turneringen på de første fire huller sender to drives på katastrofekurs ud i klitterne.

Indspillet til green kan få spillere op i det røde felt; det er nemlig sin sag at slå et approach-slag, som bliver liggende på de store greens med diskrete onduleringer. Selv om greens tager bemærkelsesværdigt godt imod, da vi spiller banen og sender en lille sky af sand op, der hvor bolden lander, så løber bolden ofte af greens.  På mange af hullerne bliver man tilmed udfordret af dybe pot bunkers.

 

The Golden Trinagle

Det er en fryd for øjet lige meget, hvor man kigger hen: den stærke lysegrønne farve på de kortklippede områder, det mørkere klitlandskab bag ved samt det omgivende højland med klipper, og ikke mindst de flotte udsigtspunker fra tee. Hul 7, et par3-hul, er det mest fotograferede på Glashedy Links. Huller spiller blot 135 meter, men det er sin sag, når vi står på tee, som ligger på toppen af en kæmpe klit med omkring 20 meters fald. Her bruges alt fra et mindre jern til en driver.

Det er her omkring tee på hul 7 at publikum samler sig for at få det bedste overblik, når spillerne bevæger sig rundt på banen.

Alle store golfbaner har mindeværdige huller. Augusta har Amen Corner, The Road Hole på St. Andrews og så er der The Golden Trinagle, som ganske vist har et kort historie og er langt mindre berømmet.

”Ballyliffin er velsignet med flere magiske hjørner, men mit bedste valg er hvad jeg kalder The Golden Trinagle, som udgør hullerne 12,13,14 og 15 på Glashedy Links. Jeg kan for altid spille de fire huller uden at komme til at kede mig, fordi spillet og resultatet hele tiden ændre sig i takt med vind og vejr, og hele stemningen,” skriver banedesigneren Pat Ryddy i sin bog om Ballyliffin.

Der er bestemt stor golf i vente på Ballyliffin.

Forrige artikelGolf og musik på Keller Park GC.
Næste artikelFrankrig – en fantastisk golfdestination
Avatar photo
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.