Langt de fleste golfturister på Mallorca holder sig til Palma-området, men der ligger et par fine golfoplevelser og venter i nord og øst

Golfturister er magelige. Vi kan godt lide at gribe de lavthængende frugter og holder til hvor det er mest praktisk og hvor mulighederne er flest.
På Mallorca, den skønne-skønne spanske ferieø, er det i området lige omkring og sydvest for Palma. Her ligger der golfresorts som perler på en snor. Baner og hoteller, der opfylder snart sagt et hvert ønske for en vellykket golfferie.
Men der er altså andre steder på øen, hvor man får ret skønne golfoplevelser. Eksempelvis ude nordpå ved kystbyen Cala Millor og den spændende og autentiske provinsby Artà.
Indenfor en radius af ganske få kilometer ligger her fire rigtigt gode golfbaner, der byder på lidt forskellige oplevelser – fra den ultimative udfordring inde mellem fyrretræerne på Son Servera Golf Club, til nogle aldeles spektakulære udslagsteder på Capdepera og til Canyamels elegante og afvekslende bane, der både er bakket og helt flad og slutter med den vildeste plateaugreen lige foran klubhuset.
Den fjerde af banerne i det østlige hjørne, Pula Golf, fik jeg desværre ikke spillet, men den har været værtsbane på European Tour og anses som en af øens mest udfordrende baner, hvor vand kommer i spil på adskillige huller.
Søger man online på ’Mallorcagolfisland’ finder man kun Son Servera og Capdepera. De to andre baner står af forskellige årsager uden for den fælles paraplyorganisation, der markedsfører golf på ferieøen, men de fire klubber har indbyrdes lidt forskellige samarbejdsaftaler.

Fire baner indenfor kort afstand
På Son Servera, der er den næstældste golfbane på Mallorca, har man været igennem en økonomisk svær tid, men nye kræfter er kommet til og et kæmpe kvalitetsløft er i gang på både banen og klubhuset. Det helt nye klubhus åbnede så sent som i foråret 2019 og er toplækkert. Banen viste sig også at være en ganske skøn oplevelse. Hullerne 3 til 7 indgår i markedsføringsstuntet ”The Pine Trap”, inspireret af The Bear Trap på PGA National i Florida. Her er der virkelig udfordringer i form af ultrasmalle fairways, markante højdeforskelle, dybe bunkers og søer, der beskytter greens. Man kan føre et separat scorekort for netop de fem huller, og de er virkelig svære. Jeg var 11 over par på runden, men satte de syv af slagene til på fire af de fem huller i The Pine Trap.
Son Servera er også en ’sportsklub’ og den golfklub på Mallorca med klart flest medlemmer. I dag omkring 600, men tidligere var man oppe på næsten 900. Blandt klubbens medlemmer er Nuria Iturrioz, som spiller på LET og LPGA Tour, men har bevaret sin nære tilknytning til klubben og har klubbens golfdirektør som sin personlige manager. Også tennisstjernen Rafael Nadal er medlem på Son Servera, som han besøger så ofte han kan. Hans yndlingshul er 14., et smalt, strategisk par4, med vand i spil omkring green. Nadal er i øvrigt ikke kun god til tennis, han spiller angiveligt i handicap 1!

Capdepera er noget anderledes. Banen er på papiret kort – 5.847 meter fra de bagerste teesteder – men flere huller er nu ganske lange endda, 12. hul er således 543 meter, og 7. hul et par3 på 212 meter. Også 11. hul er et par3 på mere end 200 meter, til gengæld er 8. hul ganske uden egentlig årsag et par5 trods sine bare 417 meter fra ’backtee’. Mens der på de første 12 huller er ganske god plads til at sprede boldene fra tee og alligevel slippe af sted med det, så strammer det anderledes til, til sidst, hvor man bevæger fra det flade landskab op i bjergene, og både får smalle fairways og nogle meget spektakulære udslag – bl.a. på det 181 meter lange 15. hul, og på det afsluttende par5 hul, hvor man står højt hævet i landskabet og knapt nok kan se landingsområdet. De spektakulære udslag er en væsentlig del af golfoplevelsen, som man meget passende kan evaluere på den pragtfulde terrasse foran det meget charmerende klubhus.

Canyamel har også et flot klubhus med en skøn terrasse hvorfra man kan se spillerne komme ind på 18. hul, som her er et halvlangt par3, der spiller lidt op af bakke til en kæmpestor green i tre plateauer. Som mange andre steder på Mallorca tales der meget tysk på Canyamel, men bartenderen kan også et par danske gloser; ’Ha’ en god dag’ siger han, da regningen er betalt og jeg vender næsen tilbage mod hotellet.
Runden på Canyamel var bestemt til ’en god dag’. De første ni huller er pænt kuperede, og det er ikke hver dag man oplever, at der står et lille, gammelt stenhus midt i fairway, som det er tilfældet på 9. hul, der er et langt par4. Huset er reelt i spil og en sjov feature på en velplejet og underholdende bane. Bag9 er fladere, og 12. green er virkelig sjov. Den stiller krav til fantasien, kan man roligt sige. Også 14. hul – par3 – er ’anderledes’, her står en gruppe træer lige foran green, så man ikke kan se flaget fra teestedet.
Canyamel udgør sammen med Pula Golf, Golf Son Servera og Capdepera Golf et rigtigt fint ’ukendt hjørne’ på Mallorca, som bestemt er et besøg værd. Området byder på talrige hoteller, også egentlige ’golfhoteller’, og afstanden til lufthavnen er under en time.

Fakta
I ’sæsonen’ går der talrige fly mellem danske lufthavne og Mallorca, mens det er mere begrænset i vinterperioden. Norwegian har et par ugentlige afgange.
På websitet www.mallorcagolfisland.com kan man bl.a. booke starttider, men bemærk, at to af de omtalte baner i artiklen ikke er medlem af Mallorca Golf Island-samarbejdet.
Club de Golf Son Servera, 18 huller. www.golfsonservera.com. reservas@golfsonservera.com.
Capdepera Golf, 18 huller. www.golfcapdepera.com. info@golfcapdepera.com
Canyamel Golf, 18 huller. www.canyamelgolf.com. casaclub@canyamelgolf.com
Pula Golf, 18 huller. www.pulagolf.com. reservas@pulagolf.com

Forrige artikelTirsdagsanekdoten om pressemøder efter runderne
Næste artikelSkøn naturbane med aktive medlemmer
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.