En runde golf på den legendariske Pebble Beach Golf Links i Californien, der i år for sjette gang lagde græs til US Open, kan fint kombineres med en vandretur i nationalparken Yosemite.

Det er vel nok den smukkeste vej til en golfbane; California State Highway 1 snor sig langs den vidunderlige Stillehavskyst mellem San Francisco og Los Angeles og fører direkte til Peeble Beach på Monterey halvøen. Golfbanen er nabo til nogle af verdens dyreste ejendomme og mange filmstjerner har købt hus her.
Når man ankommer til resortet står tre mand parat til at hjælpe dig med dit udstyr og vise vej til indskrivning. Hvis man ikke vil lægge de ca. 3.900 kr. som greenfee koster for ikke residerende gæster, er man stadig velkommen til at gå ind i restauranten og videre ud på terrassen, hvorfra man har en storslået udsigt til de bagerste huller.

Der er ofte tryk på banen, men et hurtigt overblik på resortets hjemmeside viser, at man sagtens kan finde en ledig teetime.
Det er især hullerne langs havet; hul fire til hul ti samt afslutningshullet, der henrykker og begejstrer golfspillere fra hele verdenen. Banens stand er uovertruffen, og de ondulerede greens ligeledes i særklasse. Men det tæller naturligvis også, at Pebble Beach Golf Links hele seks gange har lagt græs til US Open og vel nok har noget af den smukkeste beliggenhed, man kan forestille sig.

Mange af hullerne spiller direkte ud til Stillehavet, og den lækre og brede strand ligger et 7-jern fra golfbanen. Den lille by Carmel By The Sea ligger tæt på og i baggrunden rejser bjergene sig og viser vej mod klippekysten Big Sur og Los Angeles.
Ingen tvivl om banens kvaliteter, men nogle vil måske betænke sig ved at betale så meget for at spille en runde golf.
Ønsker man at spille golf uden at sprænge feriebudgettet, kan det anbefales at spille Pacific Grove Golf Links, som ligger på spidsen af Monterey halvøen. Her er greenfee ca. 460 kr. Banen bliver kaldt ”Poor Man’s Pebble”, men det er ikke desto mindre en mindeværdig oplevelse; en typisk linksbane omgivet af klitter og med ca. halvdelen af hullerne beliggende helt ud til Stillehavet.

Vandretur i Yosemite
Med sine imponerende vandfald, granitbjerge og sortbjørne er Yosemite National Park det mest spektakulære naturområde i Californien.

Vi har valgt den efter sigende smukkeste vandretur i Yosemite, Mist Trail. Fra dalen fører ruten op til Vernal Fall, en stigning på ca. 300 meter og derefter har vi yderlige ca. 300 højdemeter til Nevada Fall. Turen kan klares på fem til seks timer, og betegnes som fysisk krævende.
Vi ankommer til udgangspunktet for Mist Trail med parkens busser, som har tyve stoppesteder fordelt i Yosemite Valley. Det er en broget flok af vandrere, som begiver sig ud på ruten. Nogle iført det rigtige vandreudstyr inklusiv solide vandrestøvler, mens andre er klædt i almindelige jeans og sneakers.
En mand stopper op og peger ihærdigt ned ad en skråning. Ca. 40 meter nede ligger en sortbjørn og halvsover op ad en solbeskinnet sten. Den virker uanfægtet af flokken af turister, men løfter dovent hovedet et par gange. I sådan en situation er det meget godt at vide, at ingen til dato er blevet dræbt eller hårdt såret i Yosemite.

Godt opmuntret af bjørnebesøget krydser vi Merced floden. Terrænet bliver mere stejlt, men trappestenene som er hugget ind i granitklippen gør det rimeligt nemt at komme opad. Vi bliver behageligt forstyrret af kig til ahorn, der lige er sprunget ud, og til solglimtende Vernal Fall.
Navnet på ruten ”Mist Trail” er meget betegnende. Da vi nærmer os vandfaldet dannes der støvregn, som sætter sig på vores jakker. Vi når toppen af vandfaldet, og sætter os tilrette på en kæmpe klippe, et oplagt sted at indtage de medbragte sandwich.
Fotokameraet kommer igen frem – vanskeligt at holde det i ro – inden vi napper den sidste stigning til Nevada Fall.

Floden brøler

Foråret er et af de bedste tidspunkter at komme til Yosemite. Temperaturen svinger omkring 10-16 grader om dagen her i slutningen af maj, og der er masser af vand fra Sierra Nevada, som flyder ned i Yosemites floder.
Vi fortsætter turen opad, og der bliver der skruet kraftigt op for lyden. Vi er kommet tæt på toppen af Nevada Fall, og har bevæget os fra udgangspunktet i dalen i 1.200 m op til 1.800 m, dér hvor vandfaldet slynger kaskader af smeltevand ud mod dalen.

Trætheden er begyndt at melde sig og vi holder pause, mens vi står på træbroen, der leder over Nevada Fall. Den lodrette klippevæg på Liberty Cap rejser sig lodret mod himlen og ligner en kæmpe granitskulptur, der er ved at blive formet.
Vi begynder at gå nedad, nyder den imponerende udsigt til Nevada Fall samt til Yosemite Valley, og knap 5 ½ time senere og godt trætte er vi tilbage ved udgangspunktet.

Fakta

Rejsen dertil:
Med Icelandair via Reykjavik til San Francisco. Derfra videre i lejet bil. Icelandair har daglige afgange København-San Francisco, og en returbillet kan fås fra ca. 8.400 kr.

Pebble Beach Golf Links
17-Mile Drive, Pebble Beach, CA
www.pebblebeach.com

Forrige artikelHelligkilde vandt – tre videre til stage 2 – Cappelen nr. 21 i USA
Næste artikelMizunos nye jern og wedges
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.