Svend Tinning har spillet golf i 73 år. Han har undervist golfspillere over hele landet, og synes det er en fejl, at der ikke er kommunale baner i Danmark.

Svend Tinning sidder på bænken ved træningsbanen i Holbæk Golfklub og kigger på fem unge mennesker, der slår bolde. En af dem er medlem af klubben, de fire andre nogle venner han har taget med. Synet glæder det 80-årige PGA-koryfæ, for især to ting ved udviklingen af golfsporten gennem de 73 år han selv har spillet golf er netop at ’tonen er blevet mere fri’ og at ’påklædningen er blevet mere afslappet’.
”Til gengæld”, siger han, ”er det en stor fejl, at der aldrig er blevet anlagt kommunale golfbaner i Danmark, sådan som man ser det mange andre steder i verden”
”Tænk, hvis vi havde haft 17 kommunale 9-hullersbaner anlagt i byerne, som helt almindelige mennesker, unge og ældre, kunne lære at spille golf på uden at det kostede en formue. Vi skal huske, at det ikke er svært at spille golf, det er måske svært at blive dygtig, men man kan have glæde ved golf uanset hvor god man er til det,” siger han.

Svend Tinning begyndte at spille golf i 1947 da han som syvårig blev caddie i Københavns Golfklub. Efter at have sejlet som kammerdreng for Ø.K. og A.P. Møller vendte han hjem, mødte sit livs Lis på Dyrehavsbakken som 17-årig, og blev caddiemaster i Københavns Golfklub, hvor han også begyndte at undervise under navnkundige Sprinter (Henning Kristensen, red.). Han og Lis kan næste år fejre diamantbryllup, og har fået to børn; Annette, der bor i Spanien med udsigt til Torrequebrada golfbanen, og Steen, som de fleste kender som en af dansk golfs mest succesfulde professionelle golfspillere. Svend Tinnings tre brødre, Arne, Kaj og Per, blev alle golfspillere – Arne også professionel – hans tre søstre blev aldrig bidt af spillet.

Elsker at undervise
Svend Tinning var med fra begyndelsen da PGA of Denmark blev stiftet for 50 år siden, og løseligt optalt har han undervist i ikke færre end 17 danske golfklubber, udover, at han en overgang boede i Spanien og underviste Spies-gæster på La Cala og El Paraiso.
Hans sidste faste klubjob var i Halsted Golf Klub ved Nakskov, hvor han og Lis boede på banen i et af greven Mogens Juul Vind Frijs’ ejendomme, og hvor Lis som så mange andre steder de har været, passede shoppen mens Svend underviste.
”Det var nogle gode år i Nakskov. Men jeg har i det hele taget altid været interesseret i at lære så mange som muligt at spille golf.

Når jeg senere i livet har mødt mennesker, jeg har lært at spille golf, og de stadig spiller, så har opnået det jeg allerhelst har villet med min undervisning,” siger han og fortæller, at det nogle gange har kostet ham en del penge at undervise. ”Jeg har altid udlovet præmier til juniorerne på putting green og indspil. Engang i Glamsbjerg var der en lille pige, der holede et chip og så fik hun en kasse sodavand – som hun straks delte med de andre. I Halsted lovede jeg juniorerne 100 kr. hvis de kunne hole et bunkerslag – de fik ét forsøg hver, og den sidste gjorde det sgu. Så måtte jeg åbne tegnebogen og stikke ham 100 kr.”
Desværre skranter Lis’ helbred lidt. Hun lider af alzheimers og kan ikke længere spille golf, men Svend er stadig på golfbanen tre gange om ugen, og forsøger hele tiden at forbedre sit spil. ”Når jeg spiller om noget, så spiller jeg fra handicap 8 i dag,” siger Svend, som dermed jævnligt præsterer scores, der er lavere end hans alder.

Anekdoter
Vi skal lige have et par anekdoter fra Svend Tinnings lange golfliv: Blandt anden om dengang han var caddie for den femdobbelte The Open-vinder Peter Thomson til Copenhagen Cup, der imponerede ham med sin ro på og udenfor banen. Alt hvad man behøver at vide om golf, sagde Peter Thomson, kan stå på bagsiden af et frimærke.

Engang så han Arnold Palmer spille opvisningsmatch i Sverige. Han spurgte Palmer hvor hårdt man skal holde på køllen, og Palmer bad ham lægge venstre hånd på grippet og så trykkede han Svends hånd så hårdt, at blodet næsten forsvandt fra hånden. Da Svend senere forsøgte at holde så hårdt som Palmer sagde, vandt han en pro-am og en pæn portion penge.
Samme spørgsmål, hvor hårdt han holder, stillede han mange år senere Sam Snead til en Senior-turnering i Florida, og holdt et jern med venstre hånd. Snead lagde sin hånd på hans, lige så blødt som en violinist holder på violinbuen. Der findes mange svar på det samme, enkle spørgsmål i golf.

Der var også dengang, da han var assistent i Helsingør, og af et kvindeligt medlem blev tilbudt at blive kørt hjem til Søborg, hvor han supplerede indtægten som vicevært i ejendommen. Hun kørte i en Rolls Royce med privatchauffør, så Svend bad om at blive sat af 200 meter hjemmefra, fordi han ikke turde blive set stige ud af den kostbare bil.

DEL
Forrige artikelDet går stærkt i Holsted
Næste artikelOosthuizen udbyggede sin føring – Bring måtte nøjes med erfaringer
Avatar
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.