Spilleren fra Næstved har vundet såvel DM i hulspil som Bravo Tours Open på ECCO Tour, men han er stadig i gang med et læreår

– Jeg elsker golf. Mange andre var stoppet, hvis de havde haft de skader og kvaler, som jeg havde i 2014-17, men det kan man ikke, hvis man som jeg kan være lykkelig på en øde ø, hvor kan får mad, søvn og kan spille golf!
Fortæller 22-årige Frederik Birkelund. Han forklarer også, at han og hans rådgivere er enige om, at selv om han ligger fint på Road to Europe, er det ikke et kort til Challenge Tour ad den vej, han går efter i år. I stedet skal han spille masser af amatørgolf – og så turner han formentlig pro før 2023.

Golf som 5-årig
Frederik stiftede bekendtskab med golf som 5-årig, hvor hans far tog ham med på Sydsjællands Golfklub. Han spillede i et par år næsten kun med sin far, men efterhånden fik han gode venner, som han spillede med efter skole. Spillere som Jacob Skov Olesen og Frederik Rosantus.

DJGA
Som 10-årig kom han med i Dansk Junior Golf Akademi, hvor han trænede med Brian Akstrup og Peter Thomsen. Siden kom Andreas Kali til, og ham arbejder han stadig med.
I 2013 vandt han årgangsmesterskabet efter omspil med Rasmus Neergaard og foran bl.a. Jacob Skov Olesen og Anders Emil Ejlersen. En talentfuld årgang.

Gang i den fra 2018

Efter de nævnte skadesår kom der gang i karrieren i 2018, hvor han vandt fire turneringer, vigtigst DM i hulspil.
– Så måtte man jo kunne et eller andet, konstaterer han.
I 2019 vandt han Ping Masters og spillede nogle gange på ECCO Tour. Det gav få topplaceringer, men masser af erfaringer blandt de stærke spillere. På trods af coronaen i 2020 lykkedes det alligevel Frederik at skinne med sejre på Royal, Møn og Lyngbygaard, så han blev nr. 1 på Herreranglisten, hvilket betyder meget for ham.
Derefter skiftede han til The Scandinavian, der droppede eliteholdet til fordel for et talentprogram, hvis to lysende stjerner er Sebastian Friedrichsen og Frederik Birkelund.
Hjælpen herfra har gjort det muligt at arbejde med mentaltræneren Arne Nielsson, som han bruger meget.
Frederik lå hele tiden uden for landsholdstruppen, men fik faktisk hjælp til sin fysiske træning, for han er ikke blandt de længst slående, men meget stabil i det korte spil, og han har evnen til at få bolden i hul, selv når han ikke spiller bedst muligt. Han taber så at sige sine slag til den rigtige side.

Rejser og erfaringer
Han fik flere kilo på kroppen, kom i superform og rejste meget i den forgangne vinter. I december blev han nr. 3 på Mallorca og umiddelbart efter nr. 2 i Abu Dhabi. Han deltog i en DGU-samling og spillede i Sotogrande.
Derefter fik han og Friedrichsen en lejlighed stillet til rådighed, så de kunne spille Nordic League Winter Series og høste endnu flere erfaringer.

Rømø

Den flotte sejr på Rømø var ingen dans på roser. Efter en første runde i -4 var han i virkeligheden overtræt af træning og rejser og følte sig slet ikke tilpas. Lange samtaler med Nielsson og Kali fik ham til at spille resten af turneringen i små bobler, hvor han skulle samle fuld koncentration 20-30 sekunder ad gangen og bare spille hul for hul.
Det overraskende resultat blev en sejr, der var mere sikker, end slutresultatet så ud.

Han regner med at skulle spille det individuelle EM og British Amateurs, ligesom han håber at skulle spille EM for hold. Foreløbig skal han i tre uger i England og Skotland bl.a. spille på Old Course St. Andrews.
Dér vil han gerne spille igen som professionel, fx i Alfred Dunhill Links eller – hvem ved – The Open!

Forrige artikelPing Masters
Næste artikelUgens tv-golf: Nanna og Smilla i US Women’s Open
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.