Det kan gavne dit spil at finde den rigtige bold. Golfexperten hjælper dig på vej.

Bolde er et omdiskuteret emne. Nogle mener ikke at de kan spille med andet end en ProV1, andre mener, at det ikke gør noget at skifte boldmærke og type på hvert andet hul.
Begge teorier er i princippet rigtige.
Og forkerte.

Vi har bedt butikschef i Golfexperten, Greve, Claus Helmer om at hjælpe os lidt på vej gennem junglen af bolde, og komme med nogle gode råd til at finde den helt rigtige bolde til dig.
”Jeg ser altid golfhullet som en tragt, der starter med hullets under ti centimeter i diameter, og så bliver bredere og bredere. Den bredeste del, som er lettest at ramme, er det vi træner mest og har størst fokus på. Det gælder også lidt når vi taler bolde. For mange vælger en bold, de føler ’går langt’ eller i hvert fald ’længere’ end andre, mens det kloge valg er at finde en bold, der har bedst spin og ’stop’ når den slås ind til green – både fra lidt længere og helt kort afstand. Og så skal man ikke glemme hvordan den føles at putte med,” siger han.
Verdens største producent af golfbolde, Titleist, siger, at ’alle kan spille med en ProV1’, og det er Claus enig i. ”Det er ikke alle, der fuldt ud kan udnytte ProV1’s egenskaber fra tee, eller på de helt lange slag, men det er en fantastisk god bold på og ind til green, når man ikke slår så hårdt til bolden,” siger han.

Egenskaber på green
“De fleste har svært ved at få bolden til at spinne på green, og det kan man altså købe sig hjælp til. På de lange slag, mærker de færreste den store forskel. Om man så skal vælge en Titleist ProV1 eller måske en AVX, som har mange af de samme egenskaber, men har en aerodynamik, der gør at den har en lavere boldflugt, er et spørgsmål om præferencer. De andre, dyrere Tour-bolde, har tilsvarende egenskaber på green, og man ser i dag også en del bolde, med en lavere kompression, hvor det også er tilstræbt at give den rigtigt gode egenskaber på og omkring green. Jeg vil sige, at Wilsons Duo Soft og Srixons AD333 er meget gode bolde til den midaldrende gennemsnitsgolfer, der ikke vil ofre helt så meget på bolde, men som gerne vil spille en bold, der ’performer’ godt omkring greens.”
Valget af golfbold handler meget om præferencer, og når Claus Helmer foretager fittings af udstyr, er det første han spørger kunden om; hvilken bold de spiller?

Nogle bolde giver en højere boldflugt end andre, og især når man ikke slår så hårdt føles de ganske forskelligt. Prøv at tage tre-fire forskellige bolde med på puttinggreen og mærk hvordan de føles. Nogle triller længere end andre med samme tempo i slaget. Blandt andet derfor vil det alt andet lige være en fordel altid at spille med den samme – type – bold.
Spørger man Claus Helmer hvad der er den ’bedste golfbold’, svarer han at det handler om hvad den enkelte forbruger føler er bedst. ”Den mest avancerede er TaylorMades TP5, som er markedets eneste 5-piece bold. Srixon ejes af et gummifirma, der har et utal af patenter, som giver dem nogle fordele. De patenter de forskellige producenter har, begrænser jo hvad konkurrenterne lovligt kan gøre. Det er måske derfor, at ProV1, der har været på markedet i ti forskellige ’forbedrede’ versioner siden 2000, stadig ’kun’ laver en 3-piece bold,” siger han.

Tre hurtige om bolde

Hvilke tendenser er der i boldsalget?
”Flere og flere vil gerne spille med farvede bolde.”
Hvad med damerne?
”Nogle af de ’damebolde’, der er på markedet, adskiller sig kun fra den tilsvarende ’herrebold’ ved kosmetikken på æsken. Titleist laver slet ikke en ’damebold’, her er den bløde TourSoft nok den, der kommer nærmest.”
Kan man bruge ’Lake balls’?
”Ja, det kan man godt og vi sælger også lidt af dem, men det er et bedre køb, når der er et godt tilbud på f.eks. tre dusin af helt nye, garanteret ens bolde til næsten samme pris.”

DEL
Forrige artikelSimon’s investerer stort i banen
Næste artikelNu sælger Mogens kraver til sprinklerhoveder
Avatar
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.