Droner – og folk, der kan betjene dem – bliver uundværlige til mange formål i fremtidens golfklubber, og Sandmoseskolen fra AMU Nordjylland laver sammen med droner.dk dronekurser

Der er angreb af bellis og/eller gåsebiller i golfbanen, men hvor udbredt er det? Greenkeeperen sender sin drone på opdagelse, og den registrerer præcis, hvor – og hvor udbredte – såvel ukrudt som skadedyr er.
Derefter kan der sættes ind dér, hvor det er nødvendigt, mens man ikke spilder tid, penge og bekæmpelsesmidler eller skader miljøet ved at gøre noget unødvendigt. Effektiv naturpleje.

Et nødvendigt arbejdsredskab
Droner indtager for tiden flere og flere funktioner i samfundet. De er smidige og kan bruges til at lokalisere arnesteder i ildebrande; de kan bringe post ud; afsløre ulovligt byggeri, overvåge trafik etc. etc.

På golfbaner bliver de i fremtiden simpelthen uundværlige i betragtning af, at de bare koster 10-15.000 kr. plus et kursus for de personer, der skal være certificerede droneførere. Penge, der hurtigt er tjent ind i sparet tid og sparede midler.

De kan ikke kun registrere ukrudt og skadedyr. De kan også afsløre tørkepletter eller steder, hvor man skal dræne ekstra – for den sags skyld kan de også finde rester af gamle drænrør, der måtte gemme sig i jorden, og de kan bruges til inspektion af bygninger.
Ikke mindst er det en fordel, at dronerne kan flyve hen over områder, som er svært tilgængelige for mennesker pga. tornekrat eller sump, så man ikke skal gætte sig til noget.
Skal man renovere huller, er dronen det perfekte redskab til banearkitektens kortlægning og landmåling.

Markedsføring
Klubbernes PR-ansvarlige har for længst opdaget dronerne, men har hentet droneførere ude fra til at lave lækre præsentationsfilm af banerne fra luften. Hvis man har sin egen drone og dronefører, kan man optage nye film, der viser banens aktuelle tilstand i det spirende forår, den strålende sommer eller det gyldent spraglede efterår; man kan lave optagelser under vellykkede arrangementer; eller man kan lave en video om klubpro’ens effektive træningsarbejde og lægge det hele på klubbens hjemmeside.

Det er desuden en god ide at lave små film, der dokumenterer greenkeepernes problemer og arbejde, som mange medlemmer har alt for lidt respekt for.

Overvågning
Det lyder desuden bestikkende, at man vil kunne identificere ubudne gæster, der spiller på en golfbane uden at have betalt greenfee, men det er faktisk lige det, man ikke må bruge sin drone til. Golfbaner er klassificeret som offentlige områder, og man må ikke overvåge nogen, uden at de er klar over det.

Dronekursus
Det var en af de vigtige informationer til dem, der midt i februar var med, da AMU Nordjyllands grønne afdeling, Sandmoseskolen, sammen med droner.dk afholdt det første af formentlig mange tre dages-kurser, tilrettet ønsker fra Danish Greenkeeper’s Association, i at arbejde med droner. Deltagerne, af hvilke 18 var greenkeepere, kunne tilkøbe et kursus i praktisk flyvetræning, og det gjorde de alle. De bestod ligeledes alle den teoretiske prøve og kan nu kalde sig certificerede droneførere.

En stor del af kurset bestod i at gøre deltagerne bevidste om, hvor meget de egentlig kan benytte dronerne til. Det kan de blive bedre til at indse ved at blive dygtige til selv-evaluering, eller ved at huske at dele deres erfaringer med andre greenkeepere. På kurset udvidedes visionerne i hastigt tempo ved, at deltagerne inspirerede hinanden og fandt stadig flere anvendelsesmuligheder.

Spændende fremtid
Dronerne har først lige gjort deres indtog, og man skal vænne sig til, at de i mange situationer er et oplagt valg. Det er kun et par år siden, at der var stærk modstand mod at gøre Odense Lufthavn til et drone-udviklingscenter, fordi mange kun troede, at de blev anvendt til militære formål!

Nu forskes der i droner mange forskellige steder, og AMU Nordjylland samarbejder bl.a. med lektor René Gislum, der på Aarhus Universitet undersøger, hvordan droner kan hjælpe mange forskellige steder i samfundet, fx i landbruget. Et kursus, hvor der bl.a. bliver udviklet særlige kameratyper til brug ved lokalisering af problemer på græsplæner.

Vi kan lige så godt vænne os til det. Dronerne vil svirre om os på golfbanerne – og de vil være bedre og bedre for plejen af dem – og for os golfspillere.

Forrige artikelLuksus, varme, familieturisme og golf
Næste artikelMasters konkurrence afgjort – Ingen havde gættet vinderen.
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.