I Stralsund kan du opleve imponerende byhuse og kirker, og på øen Rügen må du ikke gå glip af kurbadsbyen Binz og nazisternes 4,5 km lange ferieresort.

Tysklands største ø, Rügen er kendt for sin kurbadskultur, som går tilbage til 1871, hvor samlingen af Tyskland blev begyndelsen på et veritabelt kurbadsboom. I løbet af 25 år blev der opført en stribe østersøkurbade i Mecklenburg-Vorpommern. Husene og den strålende hvide kurbadsarkitektur er særdeles godt bevaret og glæder beskueren med sin rige og muntre udsmykning.
De 70.000 indbyggere på Rügen deler gerne øens 60 km kridhvide sandstrande med badegæsterne, der især flokkes i badebyerne på østkysten: Binz, Sellin og Göhren. Hver badeby har sin indbydende mole, Seebrücke, der også er en promenade og anløbsbro for udflugtsskibe. Med sine smukke strandvillaer i jugendstil er Binz øens mest besøgte badeby. Lange rækker af flettede strandkurve med plads til to indbyder til afslapning på stranden i Binz, mens andre spadserer på strandpromenaden med de eksklusive hoteller.
De nærliggende badebyer Sellin og Göhren er mindre men også charmerende.

Prora – et vanvittigt byggeprojekt

Ved første øjekast kan man ikke fornemme størrelsen på nazisternes 4,5 km lange ferieresort, som ligger få kilometer nord for Binz langs én af Rügens bedste strande.
Dels er der fuld gang i at omdanne det fejlslagne ferieresort til moderne lejligheder, dels skygger bygningerne for hinanden. Men ingen tvivl om at det er frygtindgydende stort. Byggeriet af resortet blev påbegyndt i 1936 og var stort set afsluttet i 1939, men der nåede aldrig at komme gæster. Inden byggeriet var færdigt invaderede Tyskland Polen, og 2. Verdenskrig satte en stopper for det gigantiske ferieprojekt.
Hele den østvendte facade vender ud mod bugten, og samtlige gæster ville kunne have været indlogeret på værelser med havudsigt. Festsalen med plads til 20.000 gæster og to store bølgebade, der skulle forsøde livet for de tyske arbejdere, var ikke helt færdigt. Prora, som byggeriet blev opkaldt, var en del af nazisternes ‘Kraft durch Freude’ – et projekt der gik ud på at sende tyske arbejdere på ferie for at øge lysten til arbejde.
Det er værd at besøge museet Dokumentationszentrum Prora, som fortæller om byggeriet og de politiske sammenhænge.

Op til 2. verdenskrig byggede nazisternes et 4,5 km langt ferieresort langs én af Rügens bedste strande.

Historiens vingesus i Stralsund
At vandre i Stralsund er nok den bedste måde at opleve den gamle bydel. Stralsund er sammen med Wismar optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv.
Man kan starte på torvet, Alter Markt, der er det absolutte historiske centrum, og det er også her man finder turistkontoret. Rådhusets takkede facade er blevet byens vartegn og er prydet med byvåben for alle handelspartnere i Hanseforbundet. I rådhusets passage var der oprindelig 40 handelsboder. Klinet op ad rådhuset ligger byens ældste kirke opkaldt efter sejlernes skytshelgen, St. Nicholas. Byens hurtige velstand med søfart og handel førte til en kraftig ombygning og udvidelse i det 14. århundrede til basilikaen med det imponerende dobbelt tårn.

Byens rådhus står klinet op ad Nicolai Kirken på det gamle torv i Stralsund.

Forrige artikelStoresøster vandt søskendedrama
Næste artikelVanvittig runde gav ECCO Tour-sejr
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.