Vel aldrig nogensinde har betegnelsen moving day været mere korrekt.
Tony Finau og Daniel Berger startede næstsidste runde som nr. 45, og da den var slut, kunne de konstatere, at de udgjorde slutrundens førerbold. Det er aldrig set magen til – og det burde heller ikke have været muligt.

Gode slag straffet
TV-kommentatorer fra hele verden var enige. Deres hyppigste kommentar var:
– Nej, nej, nej, nej. Ikke igen.
Tilsyneladende perfekte slag blev alt for tit ikke blot ikke belønnet, men direkte straffet hårdt. Som da et af Ian Poulters putts på 15. hul syntes at skulle gå i hul, men lige sneg sig uden om. Et perfekt putt, men øjeblikket efter befandt bolden sig uden for green en halv snes meter væk.

Mere kontroversiel var Phil Mickelsons måde at imødegå elendigheden på hul 13. Han slog bevidst til sin bold, mens det var på vej den ’gale’ vej og tog sine to strafslag. Spørgsmålet er, om ikke han skulle have været diskvalificeret, især da han røbede, at han tidligere havde overvejet, om ikke det ville være den rigtige måde at tackle nogle situationer på. Så kan det ikke være mere overlagt, og der er almindelig enighed om, at hans kommentarer efter runden uddybede hans forseelse.

Blæst og hårde greens
De spillere, der gik først ud, fik rolige vindforhold fra en behagelig retning. Midt på dagen vendte vinden og friskede op. Det betød, at flere pindplaceringer var umulige, fordi boldene løb over og ud af green; eller fra bunker til bunker etc.
Hurtigt blev der vendt op og ned på feltet. Dustin Johnson, der havde været suveræn de første to dage og i -4 var eneste spiller under par, kom under hårdt pres og måtte notere +7. Gennemsnittet for dagens første ti spillere var mere end fem slag lavere end gennemsnittet for de ti sidste, hvor situationen logisk burde være omvendt, og resultatet blev i stor udstrækning overladt til tilfældet.

– Kald bare banen for Shittycock Hills, mente Morten Buckhøj, men det var jo ikke den skønne banes skyld; ansvaret lå hos USGA, der satte den forkert op i forhold til, at vejrudsigten havde forudset hele dagens forløb helt præcist.
De sociale medier reagerede hurtigt. Nogle bekendtgjorde, at det lotteri gad de ikke se på, mens andre mente, at det var skønt at se stjernerne sat til vægs.
Det kunne det også have været, hvis det var på en fair bane, men ikke, når det skete i en slags lotteri.
Ikke at man ikke har oplevet uretfærdigheder pga. vejret i majors før. Ofte har vejrgudernes luner givet meget forskellige betingelser for feltet i The Open – men banens opsætning har ikke.

Modige Mike
USGAs præsident Mike Davies tog tyren ved hornene, da han straks efter afslutningen af runden gik direkte på tv og indrømmede, at man havde begået en fejl – gode slag var ofte blevet straffet, men man havde ikke troet, at vejret ville udvikle sig sådan.
Man var åbenbart blevet snydt af sine egne meteorologer og havde ikke engang tilladt sig en lille fejlmargin. Utroligt i betragtning af, hvor mange gange der har været ballade om afviklingen af US Open, og at man netop havde annonceret, at man ikke kunne tåle det igen.
Nu venter vi spændt på, hvad der sker. Bliver Davies fyret? Går han selv? Eller bliver US Open udliciteret til nogen, der har bedre styr på tingene?

Forrige artikelFaldo-banen der forsvandt!
Næste artikelPhil Mickelsons blamage
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.