ROM: Det er tid til at gøre status over Ryder Cup, dagen derpå. Der var mange helte, ikke så overraskende flest europæere, og sandelig også nogle store skuffelser.

GOLFBLADET vover pelsen og uddeler karakterer til de 24 spillere og de to kaptajner. På en skala hvor 6 er det ypperligste og 1 er ringe.

Europa:

Nicolai Højgaard – 3

22-årige Højgaard var debutant, og fik formentlig et captains pick på yderste mandat på bekostning af polske Adrian Meronk. Det blev til tre matcher, men blot et halvt point. Point er dog ikke alt. Nicolai leverede en rigtig fin match som makker til Jon Rahm mod hvad der på det tidspunkt måtte anses som USA’s superpar, Scottie Scheffler og Brooks Koepka. Det var Højgaard, der lagde grunden til den delte match, som Rahm sikrede. I sin fourball med Fleetwood, mod hvad der viste sig at være USA’s bedste spillere, Max Homa og Brian Harman, slog Nicolai mange gode slag, men fik ikke de nødvendige putts til at falde, og det blev til sidst Fleetwood, der holdt liv i matchen. I singlen mod Xander Schauffele startede han godt, men havde ikke modtræk til verdens nummers seks’ solide spil og førsteklasses puttning. Indsatsen var godkendt til genvalg om to år, gerne sammen med brormand Rasmus.

Jon Rahm – 5

Verdensklasse. Ubesejret med to sejre og to delte matcher. Holede vitale putts på 18. green og sikrede en vigtig deler i første single mod Scheffler. En gigant på og udenfor banen.

Viktor Hovland – 6

Verdens bedste, skriger de norske tv-kommentatorer, og nu er det ikke længere overdrevet. Spillede alle matcher, vandt 3, delte en og tabte en fourball med Åberg. Største foursomes-sejr nogensinde, da han og Åberg knuste Scheffler/Koepka med 9&7. Totalt overlegen mod Morikawa i singlen.

Justin Rose – 4

Tre matcher. Var perfekt ‘støttepædagog’ for MacIntyre i fourballs, og sænkede et kæmpeputt på 18. hul for en deler. Tog kampen op mod Cantlay i singlen, og holdt den kørende til 17. Tydeligvis også en leder udenfor banen. En oplagt kommende kaptajn, måske i 2027 på Adare Manor.

Rory McIlroy – 6

McIlroy har ikke den bedste Ryder Cup-statistik, men nu er den markant forbedret. Fem matcher og fire sejre, og nederlaget til Cantlay/Clark lørdag på 18. hul kan sagtens undskyldes i topkarakteren. Var tilmed ved at give op til flere amerikanske caddies korporlig røvfuld. En passioneret leder.

Matt Fitzpatrick – 4

Fik endelig lov at vinde en Ryder Cup-match, og var i særklasse da han og Rory knuste Morikawa/Schauffele i fourballs fredag. Havde et putt mod Homa for at sikre det sidste halve, europæiske point, der manglede, men at tabe på 18. til Homa er ingen skam.

Tyrrell Hatton – 5

Ubesejret med tre sejre og en delt match. En sand kriger, der aldrig lægger sig. Fremragende single mod Harman, og en fremtidig ’no-brainer’ på holdkortet.

Ludvig Åberg – 4

Debutanten som alle talte om havde en magisk makker i Viktor Hovland, og skrev sig ind i historiebøgerne med øretæven til Scheffler/Koepka. Var aldrig i nærheden af at få point i sin single mod Koepka. Men flot debut.

Sepp Straka – 4

Den store østriger med sydstatsaccent var en af Europas mere anonyme spillere, men leverede 1 point med Lowry, og var tæt på at tage halvt point i singlen mod Thomas.

Shane Lowry – 4

Ikke den store indflydelse på banen, men afgjort en faktor på holdet, og det trækker ham fra 3 til 4. Delte sin single mod Spieth, og kæmpede bravt.

Tommy Fleetwood – 5

Helten, der sikrede det afgørende halve – siden hele – point mod Fowler, og faktisk vandt tre af fire matcher. Holdt længe liv i matchen med Nicolai mod USA’s bedste par. Også her en leder på og udenfor banen.

Robert MacIntyre – 5

Rookien endte som ubesejret i tre matcher, og viste mod og mandshjerte. Flot sejr over Wyndham Clark i singlen. Var man i tvivl om MacIntyres kvaliteter, så tog man fejl.

Luke Donald, kaptajn – 5

Gjorde vel alt rigtigt, fra at starte med foursomes sessions for første gang i årtier, til at sætte de rigtige par. Skulle han have taget Meronk med? Tja, det får vi jo aldrig svar på. Han afviste ikke, at han kan overtales til at tage en tørn til i USA om to år. Det tilbud bør han nok få.

USA:

Scottie Scheffler – 1

Verdens første siddende verdensetter uden sejr i en eneste match. Kæmpe øretæve med Koepka. Spillede en god single mod Rahm, men det forpligter at være ’verdens bedste’. Dumpet med et brag.

Collin Morikawa – 2

En enkel opblomstring med Burns mod Hovland/Åberg i fourballs, men ellers tre nederlag. At tabe til McIlroy er isoleret set ingen skam.

Patrick Cantlay – 4

USA’s nye ’bisse’ med kontroversielle udtalelser om manglende betaling, og en engageret optræden på banen, hvor han vandt 2 point. En af få amerikanere, som ikke behøver at trække kasketten ned over øjnene… nåhr nej, han ville jo ikke spille med kasket.

Sam Burns – 3

Startede rigtig skidt. Blev lidt bedre, men ikke en Ryder Cup-debut, der vil blive husket.

Max Homa – 6

Klart bedste amerikaner. 3½ point i fem matcher, og spillede på et konstant tårnhøjt niveau. Det slag ind til 12. for en givet eagle i fourball-matchen mod Nicolai fås bare ikke bedre.

Brian Harman – 4

Var tilgodeset af at spille med Homa, og viste sig som den ideelle makker, der kunne levere når det var nødvendigt. Ikke i nærheden af at besejre Hatton.

Brooks Koepka – 2

Vandt sin single. Er der mere positivt at sige om den 5-dobbelte majorvinder? Egentlig ikke. En af de få, der ikke kan undskylde sin underpræstation med ikke at have spillet i fem uger.

Justin Thomas – 3

Utvivlsomt vigtig for holdet, men spillemæssigt var det ikke toppen. Eneste sejr kom i en tæt match mod Straka.

Xander Schauffele – 2

Vandt sin single, desværre over Nicolai, og viste der momenter af sit høje niveau. Resten var langt under acceptabelt.

Jordan Spieth – 1

To delte matcher er ikke nok for Spieth, som kan undskylde sig med at være blevet far for en uge siden, og muligvis havde tankerne et andet sted. Måske skulle han være blevet hjemme.

Rickie Fowler – 1

Av, det var skidt. Helt ude af sync fredag, og spillede ikke før singlerne, hvor han tabte til Fleetwood.

Wyndham Clark – 3

Vandt en, tabte en og delte en. En acceptabel debut, men hallo, Clark er US Open-champ. Vi må gerne forvente mere fra den kant.

Zach Johnson, kaptajn – 2

Han er en sympatisk mand, Zach Johnson, men har han formatet til at være Ryder Cup-kaptajn? Det vil helt sikkert blive diskuteret i USA, hvor både hans parsammensætninger, hans picks, og hans evne til at motivere sin spillere vil blive sat under lup. Der er større chance for at Donald Trump bliver den næste Ryder Cup-kaptajn, end at Johnson får genvalg.

Foto: Getty Images

Forrige artikelRyder Cup: Europæisk eufori trods flot amerikansk fight
Næste artikelTirsdagsanekdoten med to danske VM-hold udtaget
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.