Det er ikke kun vigtigt at vinde turneringer og Order of Merit – mange skal i det kommende par måneder kæmpe for deres adgangskort til de forskellige tours

Vi er fremme i den del af året, hvor det for alvor strammer til på alle fronter for de europæiske spillere. Meget passende er man færdige i USA – bortset fra på LPGA – så vi kan samle os om afgørelserne i Europa.
Først kan vi konstatere, at det har været et år med mange danske sejre på professionelt niveau. Mens der var 17 i 2016, var der kun 8 i 2017 – blandt dem dog en på European Tour (ET) og Olesen/Kjeldsens sejr i World Cup. I 2018 er der i skrivende stund 18, senest Marcus Helligkildes sejr i Ekerum Öland Masters, og året er jo langt fra slut.

European Tour
Året startede magert på øverste plan, men så vandt Thorbjørn Olesen Italian Open, og Lucas Bjerregaard fandt formen og fik den ene top-10-placering efter den anden, mens Søren Kjeldsen stadig kæmper for at nå frem til en position blandt de 60, der får adgang til finalespillet.
De resterende danskere kæmper for deres kort, idet de bedste danske placeringer på Race to Dubai er: 6. Thorbjørn Olesen. 26. Lucas Bjerregaard. 80. Søren Kjeldsen. 140. Jeff Winther. 155. Lasse Jensen.

Der er fire turneringer tilbage for Winther og Jensen, hvis de skal undgå at komme på Q School, og i de to står Winther indtil videre på reservelisten. Hvor mange ET-spillere, vi har næste år, bliver spændende. Thomas Bjørn og Anders Hansen kan formentlig komme ind mange steder, men hvor mange får vi fra Challenge Tour (CT) og Q School?

Challenge Tour
Det er utænkeligt, at Joachim B. Hansen ikke vinder Road to Ras al Khamai, Order of Merit. I en fantastisk sæson har han vundet to gange, har fire anden-, en tredje og yderligere en top-10-placering med en indtjening på 178.811 €, mens svenske Sebastian Söderberg som nr. 2 har 125.865.
Hansen, der tidligere havde problemer med at sejre, fik den nødvendige selvtillid, da han vandt Mediter Real Estate Masters på ECCOs Winter Tour, og han har en sjette-, to 12. og en 15. plads på ET i tilgift til et klaret cut i Made in Denmark. Vi er meget sikre på, at det denne gang vil vare en del år, før Hillerødspilleren skal tilbage på CT.

Af de øvrige danskere kæmper Jeppe Huldahl (nr. 52), Mark Flindt Haastrup (58) og Martin Ovesen (66) stadig for at komme frem i top-45, der får adgang til sæsonfinalen og kan gå ind i finalen på Q School, mens top-15, der får direkte tourkort, er urealistisk.
Morten Ørum Madsen har haft en trist sæson. Vi ved, at han har spillet, men psykisk er det formentlig en god ide, at han har luftet tanken om at tage en pause.
Der er fire turneringer tilbage, og om Ovesen kommer med i de to kinesiske er endnu usikkert, men han er tæt på toppen af reservelisten, så forhåbentlig.
Det ser umiddelbart ud til, at der kan blive 2-3 danske spillere blandt de fem, der får adgang til CT fra Nordic Leagues Order of Merit. Endnu et bevis på den kolossale værdi af ECCO Tour.

Q School
Sjældent har en slutstilling på en Q School-turnering set så dansk ud i toppen som Stage 1-turneringen på Fleesensee: 1. Frederik Dreier -13. 2. Nicolai Kristensen -12. 3. Mathias Gladbjerg -11. 5. Nicolai Tinning -8. 10. Niklas Nørgaard Møller -10.
Hva’beha’r!
Ugen efter besatte Victor Østerby 3. pladsen og Mikkel Hjorth blev nr. 12 på Schloss Ebreichsdorff i Østrig, mens Marcus Helligkilde, Søren Schulze Petterson og Peter Launer Bæk ikke var langt væk fra de kvalificerende pladser.
Endnu en uge, og så stod Oliver Suhr klar til Stage 2 som nr. 3 på Bogogno Golf Resort i imponerende -16 efter runder i 68, 69, 66 og 69.
Efter deadline skal Rasmus Hjelm og Patrick Winther forsøge sig på Golf d’Hardelot, og vi har flere andre, der har adgang direkte til Stage 2 eller finalen, så chancen for at få mange tourkort til 2019 er stadig til stede.

Web.com Tour

Sebastian Cappelen har haft en ujævn sæson, men kvalificerede sig dog til slutspillet om 25 kort til PGA Tour. Her kom han ikke i nærheden af de attraktive kort, så han må på web.com Tour endnu et år.

European Senior Tour
Det varer formentlig ikke længe, før Steen Tinning ikke længere er eneste dansker, der fører sig frem her. I år med begrænset succes, da han ligger nr. 34 på Order of Merit, som føres af Paul Broadhurst.

LPGA og LET
Det har været et skuffende dansk år på LPGA, hvor Nicole Broch Larsen aktuelt ligger nr. 97, Nanna Koerstz Madsen nr. 103 og Emily Pedersen nr. 127 på Order of Merit. Sidstnævnte er ved at gøre klar til at spille Q School, hvor i øvrigt også Malene Krølbøll er på stage 2. Såvel Broch Larsen som Koerstz Madsen er på vippen.
Ladies European Tour er stort gået helt ned. Alt for få turneringer, alt for få penge at spille om. Order of Merit føres af Georgia Hall, mens Koerstz Madsen er nr. 34, Broch Larsen nr. 102 og Pedersen nr. 155.
Vi håber på et bedre 2019, for trioen har så stor spillestyrke, og så må vi se efter Malene Krølbøll og Puk Lyng Thomsen, der er på college i USA og ligger som hhv. 29 og 75 på amatørernes verdensrangliste

Forrige artikelEt kig frem mod US Masters
Næste artikelHvordan udnytter dansk golf succesen…
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.