KLs og Odenses tidligere toppolitiker nyder sit otium med sin kone og sine venner på golfbanen, ikke mindst på rejser i ind- og udland

At 71-årige Anker Boye elsker godt håndværk har gennemsyret hele hans liv. Han blev født på Drewsensvej i Odense og har altid været fynbo, selv om han en enkelt gang var tæt på at blive københavner. Det kommer vi tilbage til.
Da han gik ud af 10. klasse, kom han i lære som maler hos en mester, der lærte ham at elske vel udført håndværk på ikke altid lige lette opgaver. Da han siden i et firma kun blev sat til at smøre maling på typehuse, tabte han interessen og klagede sin nød hos sin hustru.

Lykkelig gift

Hun hedder Lykke, og han mødte hende som 20-årig en aften på Harlekin. Det klikkede, og de har været sammen siden – også på golfbanen.
Lykke informerede ham om, at der manglede portører på Odense Universitets Hospital, så dér søgte Anker ud og blev i seks år. Undervejs blev han tillidsmand og nød et fantastisk samarbejde mellem de forskellige faggrupper. Det havde han sin rigelige andel i, så en dag blev han headhuntet til at være formand for DKA, en organisation dannet ved sammenslutning af to forbund.

Golf
Omkring 1990 var Lykke og Anker blevet medlem af Vestfyns GK i Glamsbjerg. De havde håbet at komme ind i Odense GK, som imidlertid havde en meget lang venteliste.
De fortrød aldrig, at de var kommet ind i Vestfyns GK. Atmosfæren var fin, banen altid i topstand, og desuden blev de venner med greenkeeperen Bendy Sørensen. Da Odense Eventyr Golf blev åbnet i 1993, blev Bendy chefgreenkeeper, og ægteparret Boye fulgte med, ikke mindst fordi det var tættere på deres bopæl. De har dog aldrig glemt Vestfyns GK, som de har en årlig ’pilgrimsudflugt’ til.

Næsten københavner
1993 blev et skelsættende år. Parret var tæt på at flytte til København, da Anker fik et tilbud, han ikke kunne afslå. Han blev indmeldt i Socialdemokratiet og omgående borgmesterkandidat som afløser for Verner Dalskov, der havde siddet på posten i 20 år.
I november 1993 fik partiet og han et godt valg, så i 1994 tiltrådte han som borgmester. I 2005 blev han besejret af Jan Boye, men kom efter fire år som rådmand tilbage som borgmester frem til han valgte at gå på pension i 2016.
Hans usædvanlige forhandlingsevner blev hurtigt anerkendt, og han sad 24 år i bestyrelsen for Kommunernes Landsforening, de 12 som formand eller næstformand.

Golf: En verden for sig

Man kunne tro, at golfspillet var en særlig afslapning, hvor han kunne tænke over det politiske i fred og ro, men nej. Golf har altid været en verden for sig, fuldstændig adskilt fra politik. Anker Boye nævner tre grunde til, at han elsker at spille.
– Jeg nyder spillet, fordi det stiller tekniske krav. Jo bedre, du bliver, jo mere nuanceret bliver det, og så er det hele tiden en kamp mod dig selv. Jeg driver ikke så langt, men klarer mig godt med mit korte spil. Derfor holder jeg også meget af baner med vand!
– Golf er et skønt, socialt spil, hvor man såvel spiller med venner og bekendte som hele tiden træffer nye mennesker.
– Golf sikrer, at man går lange ture og oplever naturen. Jeg kan bedst lide at spille i solskin, men man er jo nødt til at spille i de forhold, der netop er.
Anker Boye, der også har dyrket skiløb og tennis i 30 år, mener, at sport og alkohol ikke hører sammen, så kun en sjælden gang i koldt vejr og drengerøvsselskab tager han en enkelt Underberg. Ellers har han kun frugt, vand og evt. en müsslibar med i baggen.


Alderen

Boye er mærket af alderen. Han har haft en diskusprolaps og har et halvt nyt knæ, men man ser det ikke. Desuden har han som mange før ham erfaret, at man mister nogle få meters længde hvert år.
Sammen med Lykke elsker han at spille nye baner. Hver sommer rejser de rundt i Danmark og spiller dem, de kommer i nærheden af. Om vinteren går det rundt i hele verden: Tyrkiet, Tunesien, Bulgarien, Spanien, Portugal, England, Skotland. Irland, USA og ikke mindst Den Dominikanske Republik, hvorhen den næste rejse går med den dobbelte guldvinder i sejlsport, Valdemar Bandolowski.

Gæstevenskab i Japan

De har været til golf og opera i Verona, og Anker har spillet med borgmesteren i Odenses japanske venskabsby Funabashi. Her endte hans første drive langt ude i et tæt krat, men minsandten: Ikke blot var den fundet, da han nåede frem – den lå også i et glimrende leje midt mellem grimme træer og buske.
Det gentog sig, så han til sidst var stensikker på, at gæstfriheden rakte til at sørge for, at gæsterne aldrig kom til at ligge skidt.
I dén runde blev handicap ikke reguleret, men det gør det ellers efter hver eneste de nye regler. Boye har været nede i hcp 8,8, men har i dag 20.7. Han er dog sikker på, at han hurtigt vil komme under 20 igen.

Det er i hvert fald det første mål på den næste runde.