Man behøver ikke at rejse hele vejen det sydlige Spanien, hvor Costa del Sol med sit behagelige klima og mange golfbaner, har tiltrukket danske golfturister i en lang årrække. Også det nordlige Spanien har meget at byde, hvis man ønsker en golfoplevelse under sydlige himmelstrøg.
Selvom man i Costa Brava regionen befinder sig i et klima, der er en smule køligere end det, der findes på de sydspanske kyster, kan man stadig forvente dejligt golfvejr her langt de fleste dage – også om vinteren, hvor dagtemperaturen sjældent er under 15 grader. Faktisk betyder det lidt køligere klima, at man fra Costa Brava sagtens kan lave en endagsafstikker til et af skiområderne i Pyrenæerne, som ligger ca. 2 timers kørsel fra Golf de Pals, som Golfbladet besøgte i marts. Mere præcist befinder vi os 1 times kørsel syd for den franske grænse og 1,5 times kørsel nord for Barcelona på Costa Bravas ældste golfbane. Et område, hvor der findes flere fremragende golfbaner. Den bedste af dem alle er naturligvis den verdensberømte Stadium Course på PGA Catalunya, der ofte rangeres på niveau med Valderrama, som en af kontinental Europas absolut bedste baner. Endnu tættere på, kun ca. 15 min kørsel fra Golf de Pals, findes også et andet fremragende golfanlæg med 36 huller på Empordá Golf Club. Her kan man opleve to vidt forskellige baner, med henholdsvis et kraftigt links-præg på den ene, mens den anden bane er mere parklignende med masser af træer. Begge steder moderne baneanlæg i absolut topklasse.

Charme og autenticitet

Til trods for, at man her på Golf de Pals absolut ikke kan anklages for at være decideret moderne, er det alligevel en afstikker værd, hvis man nu for eksempel besøger et at de førnævnte større resorts. Golf de Pals blev stiftet i 1964 i en tid, hvor golf absolut ikke var noget, der interesserede den almindelige spanier eller europæer for den sags skyld. I dag er den historie en helt anden, men at klubben og banen heldigvis har beholdt meget af sin charme og autenticitet fra dengang i begyndelsen af 1960´erne er ganske klart. Når man træder ind i det gamle klubhus, er det første, der fanger ens opmærksomhed de mange gamle Chesterfield møbler og de mørkebrune farver, der præger rummet. Ude foran, på den skyggefyldte terrasse, slænger folk sig i loungemøblerne og allerede her i starten af marts summer det af liv.

Hør havets brusen
Pals by og selve golfbanen ligger helt ned til Middelhavet og til trods for, at man ikke kan se havet på grund af både træer, buskads og bygninger, kan dets karakteristiske brusen høres på de fleste af de 18 huller, som samlet måler 5970 meter fra gul tee, og noget utraditionelt har par 73. Banen må betegnes som en regulær parkbane, hvor næsten alle huller spilles ned ad meget smalle fairways i trækorridorer. Her er det generelt uklogt blot at tæske løs med driveren, da teknisk snilde og præcision er afgørende på denne ret spektakulære bane. Eksempelvis er det en stor fordel, hvis man – på nogenlunde kontrolleret vis – kan arbejde med bolden i luften både til højre og venstre, altså såkaldt fade og draw. Hvis evnerne ikke rækker til det, er man ofte nødsaget til at slå et kortere eller mellemlangt jern 140-160 meter ud i fairway i et dogleg, hvilket kan være temmelig frustrerende for de fleste. Til trods for, at flere af hullerne designmæssigt næppe falder i alle golfspilleres smag, har både herrernes og damernes Europa Tour faktisk været på besøg i henholdsvis 1972 ved Spanish Open og 2005 ved damernes sæsonfinale.

Luftforandring til sidst på runden

Heldigvis er der da også enkelte huller, hvor man kan få lov at give lods med driveren uden, at man skal være nervøs for, at bolden havner i et flippermaskinespil mellem de 100-vis af træstammer, der findes på banen. Særligt afslutningen giver plads til at driveren kan blive luftet. På par 5 hullet 16., er der god plads, og selvom man skal tage sig i agt for out of bounds i venstre, slår man heldigvis ud i banens bredeste fairway, hvilket også afspejler sig i, at hullet til trods for en del bunkers har handicapnøgle 13. På dette ganske ordinære par 5 hul, bør man altså kun stille sig tilfreds, hvis der ryger to point på kontoen. De 361 meter dogleg venstre på 17., er derimod af en anden kaliber. Selvom der er plads fra teestedet særligt mod højre, skal man dog stadig manøvrere sig uden om, over eller under to træer, der i min optik står en smule malplaceret i hver sin side af fairway. Det sidste stykke snævrer igen gevaldigt ind mod en green, der er godt beskyttet af to bunkers. Her på 17., er de to point til gengæld er rigtig fin score. På par 5 hullet 18., er man dog tilbage ved kendingsmelodien for banen her, som da jeg besøgte den i hvert fald var: ”Klonk, klonk, klonk”. En smal fairway ender endnu smallere oppe mod green, hvor der igen er bunkers og et træ nærmest midt på fairway ca. 100 meter før green, som man skal forcere. Det kan her være en fordel at have mindst 120 meters afstand til green i 3. slaget, så man vil kunne slå over træet med et loftet jern.

Kombiner golf og padel
Til trods for, at banens generelle stand og træningsfaciliteter er på det jævne, og meget er en smule slidt, er kontingentet her 180 Euro om måneden. Der opnås 5 % rabat, hvis man betaler et års kontingent på en gang, men altså stadig et årskontingent på den anden side af 15.000 kr. Ligesom kontingentet, er greenfee i området også markant dyrere end på tilsvarende baner i Danmark. Her betaler man ofte mellem 70-100 Euro for 18 huller. I jagten på at generere yderligere omsætning har Golf de Pals i 2019 taget det innovative skridt, at bygge 3 padelbaner på golfanlægget lige ved siden af hul 8. En sport som i Danmark jo er i heftig vækst, og som i Spanien har etableret sig som den 2. mest populære sport efter fodbold. Om det også er fremtiden i Danmark, tvivler jeg stærkt på, men at der er tydelige synergier mellem netop de to sportsgrene, er der ingen tvivl om, og på Golf de Pals, er der ifølge klubbens manager Mareia Planas mange, som kombinerer 9 eller 18 hullers golf med en times padel.

Golf de Pals:
Lavsæson Højsæson
Greenfee 18 huller 95 € 105 €
Junior op til 18 år. 47,5 € 52,5 €
Golf buggy 18 huller 48 € 48 €
Elektrisk trolley 17 € 17 €
Leje af golfsæt 38 € 38 €
Høj sæson: Weekends fra marts til juni, september og oktober og hele juli og august
Lav sæson: Resten af året