Paradoksalt at Danmark vinder EM for Piger, når antallet af pigespillere er støt faldende

Vidste du, at Dansk Golf Union bruger ni millioner kroner om årligt på elitearbejde og talentudvikling?
De tre millioner får DGU i tilskud fra Team Danmark, resten bevilger DGU’s bestyrelse til elite-og talentudviklingsarbejdet og ikke færre end 85 spillere er tilknyttet elitearbejdet, herunder 40 i såkaldte observationstrupper, hvor golfunionens fem landstrænere, holder øjne med udviklingen, men hvor der ikke endnu er tale om en decideret ’landsholdsspiller’.

Claus Mølholm er sportschef i DGU gennem snart mange år og manden, der skal forvalte de mange penge så man kan leve op til unionens sportslige ambitioner og målsætninger. Den tidligere landsholdspiller fortæller, at målsætningen de senere har været den samme; at Danmark får én medalje ved de Europamesterskaber, der henover sommeren afvikles for henholdsvis landshold og individuelt.
”Vi vidste jo på forhånd, at det var fuldkommen umuligt at levere et år som 2018, sådan rent resultatmæssigt, ” siger han. ”2018 var unikt, og vores spillere vandt jo nærmest ’det hele’ med herrelandsholdets sejr i Eisenhower Trophy, VM for landshold, som det absolutte klimaks. På den baggrund er jeg egentlig meget tilfreds med 2019, for vi vandt et Europamesterskab for Piger og fik derudover tre af vores fire landshold videre til medaljeslutspillet. Det er en flot præstation, som sættes i relief af, at en stor golfnation som Frankrig blot fik ét hold af fire til medaljeslutspil,” siger Claus Mølholm.

Træningslejr og OL-tanker
At det netop blev pigelandsholdet, der vandt EM i Spanien – i øvrigt efter en fantastisk række af neglebidende dramaer, der sluttede lykkeligt med en finalesejr over værtsnationen og golf-supermagten Spanien – er nærmest paradoksalt. Antallet af juniorpiger i de danske golfklubber har ikke været lavere i mange år, og er stadigt faldende. At man med så begrænset rekrutteringspotentiale er i stand til at sammensætte et seks-mands hold, der er godt nok til at vinde EM synes nærmest naturstridigt.
”Vi må bare konkludere, at de piger, der spiller ungdomsgolf i herhjemme og som bliver hængende i sporten ud over de første læreår, de bliver bare rigtigt, rigtigt gode. Det samme gælder også hos drengene. For også antallet af junior drenge er faldende, men talentniveauet er virkelig højt,” siger Claus Mølholm.

Omkring en million af de ni millioner i sportsbudgettet går til træningslejre for de bedste spillere, herunder også et par håndfulde, der er gået over i de professionelles rækker, men som stadig støttes af DGU. I januar var man for første gang på træningslejr i Abu Dhabi på resortet Al Ain, og det blev så stor en succes, at man gentager det til næste år i januar.
”Man kan mene hvad man vil politisk om, at rejse til Emiraterne, og det er bestemt også noget vi i DGU har haft i overvejelserne, men vi må bare konstatere, at denne vinters træningslejr var i særklasse den mest vellykkede nogensinde. Spillerne var glade, trænerne var glade. Forholdene var perfekte. Derfor tager vi dertil igen i vinter,” siger Claus Mølholm, som hæfter sig ved de udfordringer, der er, når de bedste spillere på amatørlandsholdene bliver professionelle.
”I år ’mistede’ vi jo de meget talentfulde Højgaard brødre, der valgte at blive professionelle. Hvert år skal vi opbygge en ny trup, og derfor kan vi ikke bare forvente at levere de samme resultater år efter år. Vores ’nye’ herrelandshold blev nummer 4 ved EM, det synes jeg faktisk er en stor og flot præstation.”

Om mindre end et år spilles OL og det er også DGU’s sportsafdelings ansvar. Som tingene står får Danmark to herrer og to damer med til OL, og mens Nanna Koerstz Madsen og Nicole Broch Larsen synes næsten helt sikre, er der lidt større usikkerhed på herresiden.
”Lige nu er det med ret stor margin Lucas Bjerregaard og Thorbjørn Olesen, der ligger til de to OL-pladser. Thorbjørns situation vil vi ikke udtale os om, før vi ved mere, men DGU’s holdning og Danmarks Idrætsforbunds holdning er, at hvis man har dummet sig og taget sin straf, så skal man ikke straffes dobbelt. Men der kan ske rokeringer. Joachim B. Hansen kan måske komme i spil, og så har Sebastian Cappelen kvalificeret sig til PGA Tour, hvor han får rigtigt mange verdensranglistepoint at spille om hver uge, så ham skal vi ikke afskrive på forhånd,” siger Claus Mølholm.

Forrige artikelTirsdagsanekdoten: Har Haderslev GK Danmarks bedste burger?
Næste artikelSolrige Gran Canaria
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.