Ikke overraskende har Frederikshavn Golfklub fostret nogle af landets mest talentfulde golfspillere. Banen hører nemlig til Danmarks allerbedste.

Man kan ikke ligefrem sige, at vi blev overraskede over hvor god en golfbane der ligger i Frederikshavn. I adskillige år, ja, nærmest siden den fulde 18 hullers bane stod klar i 1996, har talk of the town været, at Frederikshavn Golfklub s bane var én af landets bedste.

Af uransaglige årsager skulle der så gå 22 år før det endelig lykkedes undertegnede at komme fordi – ok, man kommer jo sjældent lige forbi i denne landets nordligste egn – og nej, jeg blev ikke skuffet. Det er en perle af en golfbane, de har at byde på heroppe i rødspættebyen. Og det bedste af det hele er; at den bliver endnu bedre!

”Kom igen om to år, så håber vi at kunne præsentere dig for en golfbane, der er helt oppe blandt de allerbedste,” sagde bestyrelsesmedlemmerne Kim Stubbegaard Reese og Peter Jensen, som jeg spillede med.

Designet af Frederikshavn er virkeligt, virkelig godt. De første ni huller er muligvis den bedst designede ni-huls sløjfe i Danmark, med stor variation og enormt meget karakter. Bortset fra, at åbningshullet er så svært, at det må kandidere til landets sværeste 1. hul – og det er jo ikke nødvendigvis verdens bedste idé – så byder sløjfen på den ene perle efter den anden. Efter turnen bliver det lidt mere almindeligt, uden på noget tidspunkt at blive kedeligt. Der er vel egentlig ikke ét eneste dårligt golfhul på banen, men en hel håndfuld, der er absolut fremragende.

Nye tiltag
Banens layout, der skyldes svenske Lasse Andreasson, som også har tegnet Læsø, er et. Noget andet er banens stand. Her har det åbenbart været lidt op og ned gennem årene, kan jeg forstå på formanden og hans bestyrelsesmakker. Men med ansættelsen af engelske Adam Evens fra Preston har man fået en mand, der kan golf på fingerspidserne. Han har fået sin ligeledes chefgreenkeeperuddannede storebror, Gary, med til Nordjylland og de har lagt en plan for banen, der allerede er i værksat i dette forår og helt tydeligt gør den endnu bedre end før.

Søen foran 5. green er gjort mindre, men smukkere. Der er fældet mere end 2000 træer for at give mere luft til greens, og det giver samtidig en bedre visuel oplevelse. I forbindelse med fældning af træer, har nye vandløb åbenbaret sig og er blevet en integreret del af banens strategiske og visuelle design.
Frederikshavn er en svær og udfordrende bane, og det kan ikke undre at klubben har fostret nogle af dansk golfs største talenter de senere år: European Tour-spilleren Lucas Bjerregaard, en af verdens mest talentfulde unge kvinder, Puk Lyng Thomsen, og søskendeparret Daisy og Daniel Nielsen, der er børn af den tidligere speedway-verdensmester Hans Nielsen. Gode golfbaner udvikler dygtige spillere.

Lang og svær

Allerede på første hul møder man udfordringerne. Et langt dogleg venstre par4, med to søer i venstre side af fairway og én højre om green. De fleste slår bare et jern ud og spiller efter en bogey! Der er reelt set vand i spil på alle 18 huller, nogle steder mere end andre. Og trods en ganske pæn længde – rigtig lang fra backtee, mere almindelig fra klubtee – er der mange steder, hvor driveren bliver i bag’en. Par3 hullerne er lange, og svære. Det bedste er så afgjort 13. hul, hvor en pin-placering i venstre del af green bringer vandet afgørende i spil.

Standen er god. Nordjylland har fået lidt mere vand fra oven end resten af landet, så fairways stod fint, og greens var flotte og rullede helt jævnt, men ikke særligt hurtigt. Det bliver der ændret på. Ifølge greenkeeperen, bliver greens 40-50 procent bedre inden for de kommende to år, som følge af den pleje-og forbedringsplan, der er slået op på væggen på klubhuset, så alle klubbens ca. 940 medlemmer kan se hvad der påtænkes at blive gjort. En åbenhed omkring arbejdet med klubbens vigtigste ressource, som formanden vægter højt.

Banen ligger på Lerbæk Hovedgårds jorder i den nordlige udkant af byen. I forbindelse med det ambitiøse, men kuldsejlede Palm City projekt fra 2008, er der bygget en hel bydel med vejnavne, der hentyder til golf, som støder næsten helt op til banen og det giver en unik rekrutteringsmulighed for klubben, der er den største idrætsklub i den i øvrigt sportsligt ambitiøse provinsby. Begyndere har gode forhold med en fin pitch & putt bane lige ved klubhuset, men de skal også blive dygtige for at nyde den svære og spektakulære 18-hullers bane.

Jeg tager med glæde i mod bestyrelsens invitation og vender tilbage om to år. Hvis ikke før.

Forrige artikelVolleyball-spilleren blev golftræner
Næste artikelScotty Cameron
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.