Bulgarien er for os danskere nok bedre kendt som partydestination for unge mennesker, der er til druk, sjov og voldsomme tømmermænd. Men landet byder også på flere prisvindende golfbaner, lækre strande og historiske byer med et prisniveau, der ligger langt under de danske priser. GOLFBLADET har besøgt Bulgarien og spillet golf på 3 baner langs Sortehavets kyst.

Med Sortehavet i øst
Bulgarien ligger i det sydøstlige Europa og grænser op til Rumænien i nord, Serbien og Makedonien i vest, Grækenland og Tyrkiet i syd og Sortehavet i øst.

Mine oplevelser i landet foregik i Balchik, der ligger i den nordøstlige del af Bulgarien i området omkring storbyen Varna, som er Bulgariens 3. største by. Man kan flyve med rutefly fra Danmark til Varna med f. eks et stop i Wien men flere danske rejsebureauer flyver direkte hertil.
Bulgarien byder på kilometerlange brede sandstrande, en smuk natur og rigtig god mad og vine. Her er der plads til både golfspillere, børnefamilier og de unge festglade turister.
Her er mange historiske byer med hyggelige restauranter, caféer, shopping for enhver pengepung og velassorterede supermarkeder.

Golf i Bulgarien

Traditionelt set har golf ikke været en af Bulgariens mest populære sportsgrene og jeg må da indrømme, at jeg også kun kendte til Bulgarien fra avisoverskrifter med fordrukne unge på ferie og reality-tv. Faktisk var der ingen golfbaner i drift før i slutningen af årtusindeskiftet. I de sidste 12 år er der åbnet syv golfbaner i landet.
Selv om golf er en helt ny sport for Bulgarien, er banerne af førsteklasses kvalitet og designet af nogle af de største navne indenfor golfbanearkitektur, herunder Ian Woosnam, Jack Nicklaus og Gary Player. I 2011 vandt Bulgarien IAGTO Awards som årets “Uopdagede Golf Destination”, en pris, der i den grad anerkender landets potentiale som golfdestination.

Golfscenen i Bulgarien er opdelt i to regioner – Cape Kaliakra Signature Golf Coast og Sofia regionen. Her i Cape Kaliakra regionen ligger der tre golfbaner, Lighthouse Golf,
Thracian Cliffs Golf Course og BlackSeaRama Golf Course, der ligger som nabo til Lighthouse Golf & Spa Resort.

Lighthouse Golf & Spa Resort

Jeg skulle som deltager i pro/am på Staysure Tour i september bo på det 5-stjernede Lighthouse Golf & Spa Resort, som åbnede i 2011 og er en del af European Tour Properties netværk af golfbaner og resorts i topklasse. Resortet er beliggende tæt på den rumænske grænse og lige i hjertet af Cape Kaliakras Signature Golf Coast, som er kendt for sin frodige, grønne landskaber og spektakulære kystlinje.

Lighthouse Golf & Spa Resort har flere restauranter og barer, et sportscenter med tennisbaner og fodboldbane samt inden- og udendørs pool. Selve spa- og wellnessafdelingen byder på alverdens behandlinger såsom massage, tyrkisk bad, jacuzzi, dampbad, skønhedsbehandlinger m.m. og jeg benyttede mig af en omgang pedicure, så mine slidte sommerfødder kunne få en overhaling. Behandlingen varede en time og kostede, hvad der svarer til 180,00 danske kroner. Meget billigt og udført til min store tilfredshed.

Fra de rummelige balkoner på hotelværelserne har man fra den ene side udsigt til golfbane og klubhus. Fra den anden side har man udsigt over poolområdet, restauranter og Sortehavet.

Personalet yder en 5-stjernet service og alle uanset rang, var yderst hjælpsomme og venlige. Maden på hotellet er rigtig frisk, lækker og buffet’en bugnede af nationale og internationale retter og små delikatesser. Også morgenmadsbuffet’en er rigtig god med alt, hvad hjertet begærer af lækkerier. Hotellet bryster sig af 5 flotte stjerne og det er helt rimeligt set ud fra østeuropæiske standarder. Efter vestlige standarder ville 4 stjerner være mere retvisende, men der skal kun få opgraderinger af interiør, indretning og dekorationer på selve hotellet og poolområde til, at nærme sig 5 stjerner.

Lighthouse Golf Course

Resortet ligger i gåafstand til den velholdte og flotte golfbane Lighthouse Golf Course. Banen blev åbnet i 2008 og er en 18-hullers par 71 bane designet af Ian Woosnam. Banen er en udfordrende og spændende parkbane (med et lille touch af linksbane) med udsigt til Sortehavet på flere huller. Ved 8. hul (og 14. hul) ligger Shiv’s Sky Bar med vidunderlig udsigt over havet og mange holder en lille vandpause her.

Banen er blevet udvalgt som en PGA European Tour Destinations.
Fra 2016 er Lighthouse Golf & SPA Resort stolt medlem af PGA’s europæiske destinationer, en samling af de fineste golfbaner i verden. Lighthouse slutter sig til en gruppe medlemmer som Black Mountain i Thailand, Le France National i Frankrig, Mount Juliet i Irland, Saujana Golf and Country Club i Malaysia og yderligere 13 af de fineste golfklubber og golfhoteller
.
Klubhuset har en velassorteret proshop, to rummelige omklædningsrum
og baren 19th Hole med terrasse og direkte adgang til golfbanen. På øverste etage ligger den stilfuldt indrettede Players Lounge, flere multifunktionsrum, en rummelig lobby samt restaurant Prestige, der har store terrasser med udsigt over 18. green og 1. tee.

BlackSeaRama Golf Course
Fra hotellets poolside-værelser, kan man mod nord ane BlackSeaRama´s fantastiske 18. hul som også er signaturhullet på denne skønne golfbane. Fra hotellet kører der gratis shuttle til og fra banen. Ligesom på Lighthouse Golf kan man snildt gå banen rundt, men buggy kan lejes. Banen er en 18-hullers par 72 bane, der strækker sig fra Cape Kaliakra til Cape Galata og ligger på klippekanten 200 meter over havet, hvor vinden ofte er en udfordring i sig selv. Banen er designet af sydafrikanske Gary Player og er en spændende og udfordrende bane, som iøvrigt er Bulgariens første mesterskabsbane og vandt i 2009 Golf Inc. Magazine’s pris for Bedste Nye Golfbane i verden.

Thracian Cliffs Golf Course

En kortere køretur fra resortet ligger en af Europas smukkeste golfbaner. Den helt unikke og fantastiske bane Thracian Cliffs, ligeledes designet af Gary Player. Med udsigt til Sortehavet på alle huller og omkranset af en storslået klippekyst samt en sværhedsgrad i toppen af skalaen, er det nok en af de mest spektakulære baner, jeg nogensinde har spillet på. Alle huller er helt unikke, men 6. hul er i min optik signaturhullet med et fald på knap 40 meter fra teestedet ned til greenen, som er sprængt ind i klippen. En sjov men alvorlig detalje på banen, var de mange skilte, der advarede spillerne, om ikke at komme for langt hen til skrænten, da der er store fare for fatale styrt. Mange bolde har helt sikkert endt deres dage i budskadserne, hvor også små slanger lever godt.

Jeg havde problemer med at komme banen rundt med en hæderlig score og selv mine langtslående medspillere kæmpede en brav kamp. Men vi var alle enige om, at Thracian Cliffs er en unik bane, som vi gerne ville spille igen og igen.

Faktaboks

Rejsearrangører: Golf Plaisir
www.golfplaisir.dk

green2green
www.green2green.dk

Kontaktinfo: Lighthouse Golf & Spa Resort, 9000 Balchik
www.lighthousegolfresort.com

BlackSeaRama Golf & Villas, Tabiata District, 9600 Balchik
www.blacksearama.com

Thracian Cliffs Golf Course, 9656 Bozhurets
www.thraciancliffs.com

Forrige artikelKun et dansk ET-kort fra Q-school
Næste artikelRahm lurer på titelforsvar
Bettina Schjølie
Bettina Schjølie er bladets kvindelige islæt, og har ansvaret for modestoffet. Bettina er desuden leveringsdygtig i spændende portræt-artikler af kendte og mindre kendte personer, men som alle har en god historie at fortælle. Bettinas rejseartikler har ofte en ekstra vinkel, i form af inddragelse af wellness.