Dietmar Hopp står bag softwaregiganten SAP, bundesligaklubben Hoffenheim, golfanlægget St. Leon-Rot og støtte af et væld af ting, der skal komme naturen og de unge til gode.

Dieter Hopp er født i Heidelberg og var en af fem forskere, der i 1971 brød ud fra IBM og skabte softwarefirmaet SAP, som i dag er blandt markedets største. Han er blevet mangemilliardær og bruger størstedelen af sin formue på en stiftelse, der støtter projekter for børn og unge. Han er desuden manden, der købte bundesligaklubben Hoffenheim og gjorde den til en faktor i verdenstoppen.

Golf
Han havde altid været en begejstret sportsudøver. Fra starten af fodbold, men da han opdagede, hvor voldsomme skader og smerter man kunne få af denne sport, gik han over til tennis.
Golf begyndte han at spille, da han som midt i fyrrerne havde købt et feriehus ved La Manga og forsøgte sig på den fine bane. Han blev grebet af sporten og besluttede at skabe et af verdens fineste golfcentre i St. Leon-Rot på sin fødeegn. Det var meget vanskeligt at få projektet igennem, da der var voldsom modstand og blev uddelt flyveblade mod at lave en ’getto for rige’.

St. Leon-Rot
Det var det billede, man i 1990ernes Tyskland havde af golfspillere, men St. Leon-Rot blev i 1997,- til manges forbløffelse, som Hopp har sagt – ikke noget milliardærparadis, men et anlæg, der er åbent for alle, i et skønt naturområde med naturvenlige stier omkring sig: Stier for spadserende, motionerende, cyklister, rulleskøjteløbere og ryttere. Et vandløb blev renset op og er fuldt af liv, og der blev lavet et reservat, hvor mange forskellige fugle og dyr har ideelle betingelser.
Selv storke kom – som resultat af, at Hopp ved sin 60 års fødselsdag (han er 79 i dag) fik foræret et ’lokkestorkepar’, der faktisk lokkede andre storke til at blive og bygge rede.

Støtte
Hopp overførte fra start 70% af sin formue, som da var på mere end 30 mia. kr., til Dietmar Hopp Stiftung, der skal medvirke til at holde unge fra at spille I-pad hele dagen, ryge, drikke eller tage stoffer og i stedet give dem sunde interesser. På samme måde som Warren Buffet og Bill Gates føler ansvar for at lade deres formuer komme til almen nytte.

Alene i Rhein Neckar har mere end 3.500 unge fået støtte, de 500 gennem golf. Han støtter ikke kun St. Leon-Rot. Golfmanagere i områdets andre klubber fortæller, hvordan de har fået penge, når de har haft ideer, der kunne fremme golfspillet. Ikke kun for drenge, men nok så meget for piger, som også i Sydtyskland dyrker golfspillet mindre end drenge. Desuden fremhæver flere, at Hopp i modsætning til andre milliardærer aldrig er krøbet i skattely, men er blevet på egnen og betaler sin normale skat.
Det var en af årsagerne til, at Hopp fik Solheim Cup til St. Leon-Rot, og arrangementet skulle i det hele taget medvirke til, at golf kom nærmere på at blive en folkesport.

Hopp fik den hårdeste straf

Hopp er trods den sene start blevet en habil golfspiller, hvis handicap dog aldrig er blevet encifret. Han spiller ikke kun på St. Leon-Rot, men også på de øvrige lokale baner. Jo, han spiller om penge, men aldrig med nogen, han ikke kender, og aldrig om mere end 10 eller 20 € pr. runde.

En dag fik han hole-in-one, da han deltog i en firebold i Wiesloch. Hullet var 200 m, han sendte et perfekt 5-jern af sted, men med solen lige imod kunne han ikke se resultatet. Der gik lang, lang tids søgen forud for, at han blev foreslået at se efter bolden i koppen!
Sit andet hole-in-one så han. Et perfekt 7-jern forbi flaget, hvorefter bolden spandt tilbage i hullet. Han led dog den værste straf af alle, for han gik runden alene, og der var absolut ingen i nærheden, der kunne bevidne det.
Således kan også en af verdens rigeste opleve at få en af verdens mest umenneskelige straffe.

Forrige artikelTirsdagsanekdoten fortæller, hvordan man tjener en Audi TT Coupé
Næste artikelBjørn tilbage – afbud fra Kjeldsen
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.