Ene høne i boldkurven
Majken Lykke Larsen er en af landets meget få, kvindelige proer. Men hun elsker sit job – specielt, når hun kan gøre en forskel for spillerne.

Når Majken Lykke Larsen deltager i det årlige seminar hos PGA, er der langt mellem de kvindelige kolleger – faktisk er de som regel blot et par stykker i et hav af mænd. Hun har nemlig valgt et job i en udpræget mandsdomineret verden – som professionel golftræner.

– Men jeg kan mærke, at der er stor efterspørgsel på kvindelige proer. For damegolferen vil gerne have en kvindelig træner. Og når jeg spiller pro-ams, vil kvindehold meget gerne have en kvindelig pro, fortæller den 36-årige pro, da GOLFBLADET møder hende i HimmerLand, hvor hun siden marts i år har været en del af trænerteamet.

Hun er altså lidt af et særsyn i de danske golfklubber. Men hvorfor er der mon så få kvindelige pro’er?

– Måske har det noget at gøre med arbejdstiderne. Og det med familien er også en svær størrelse. Man er meget væk i løbet af sæsonen – og skilsmisseraten er nok heller ikke den bedste blandt proer. Det er en speciel livsstil – men det gælder jo også i andre sportsgrene, kvindelige trænere er generelt meget i undertal, siger hun.

Læreplads på højskole
Majken Lykke Larsen spillede egentlig badminton og fodbold på eliteniveau, da hun omkring konfirmationsalderen slog sit første golfslag. Hendes far havde været til et Åbent Hus-arrangement i Hjørring Golfklub, og fik hele familien til at spille. Stille og roligt begyndte golf at fylde mere og mere, og da Majken efter gymnasiet skulle vælge højskole, faldt valget naturligt på golflinjen på ISI ved Ikast.

– På det tidspunkt troede jeg egentlig, jeg ville være fysioterapeut, men min træner på højskolen, David Dickmeiss, foreslog, at jeg skulle blive golftræner i stedet. Det kunne jeg godt forestille mig. Det var jo en del af det hele – jeg fik også dækket mit fysioterapi-behov. Under uddannelsen har man uger med fysioterapeuter, hvor man lærer, hvordan kroppen fungerer, forklarer hun.

Majken fik læreplads på højskolen, og i 2011 var hun færdiguddannet pro. Så gik turen til Aalborg Golfklub og Markus Brown, der også var hendes mentor under uddannelsen.

– Jeg kunne ikke have fået bedre start på min trænerkarriere. Marcus har været en supergod mentor. Men efter ti år samme sted trænger man måske til at prøve noget nyt, fortæller hun om springet i marts i år, hvor hun skiftede driving range i Aalborg ud med træningsanlægget i Himmerland. Hun har dog bevaret sin tilknytning til Aalborg Golfklub, som hun repræsenterer på klubbens bedste damehold.

– Det er mega fedt, de weekender, vi er ude at spille som hold. Vi har været til DM de sidste fem år – men aldrig vundet. Det er det, vi mangler efter to sølv og tre bronze, fortæller Majken, der sammen med sit hold vandt bronze igen i år.

”Det er guld, når de får den op at flyve”

Indtil videre har Himmerland ikke noget damehold, der kan konkurrere i Danmarksturneringen. Men det skal der laves om på, hvis det står til Majken Lykke Larsen.

– Jeg har en tanke om, at vi skal have et. Det kræver bare, at der er spillere nok. Men det kunne være fedt at bygge noget op og se, hvor langt vi kunne drive det, fortæller hun, der har brugt det første år på at falde til i sine nye rammer i Himmerland. Derfor har hun heller ikke haft tid til at tænker for meget over fremtiden – og egne ambitioner.

– Jeg har ikke rigtig nået at reflektere over det, efter jeg er kommet hertil. Men jeg vil se, hvor meget jeg kan udvikle mig her. Og her har Himmerland meget at byde på – bare se på Thomas (Nielsen – golfmanager i HimmerLand, red.), han startede også som golftræner. Og nu er han noget helt andet. Der er mange muligheder her, mener hun.

Så foreløbig har hun altså nok at gøre med at undervise Himmerlands Golfklubs mange medlemmer.

– Vi har dygtige og mindre dygtige spillere, men jeg vil lige så gerne undervise begyndere som elitespillere. Begynderen rykker man meget hurtigere, med elitespilleren handler det mere om detaljen. Glæden hos begynderen er større. Når de jubler over at få den op at flyve – det er jo guld. Der føler man hurtigere, man gør en forskel. Det kan jeg rigtig godt lide, fastslår hun.

De fleste golftrænere har nok haft en drøm om at spille som pro på de store tours. Det gælder også for Majken.

– Dengang på højskolen var det da nok min drøm. Men om niveauet og det, det kræver, lige var der, tror jeg ikke. Så det stilede jeg ikke efter – jeg skulle nok også være startet noget før. Det er også en speciel livsstil – det tror jeg heller ikke lige er mig, mener hun.

Forrige artikelHydroSeries regntøj
Næste artikelVild med Samsø – drømmer om Florida