Der er masser af variation i Hørsholm Golfs anlæg med 27. kuperede huller, brede fairways og greens i topform.

Da vi tager afkørslen mod Hørsholm på Helsingørvejen, er der ikke langt igen til den smukke gulpudsede og stråtækte Lerbækgaard, der både indeholder klubhus, konferencerum og restaurant. Den firlængede gård ligger i det bølgende morænelandskab i Isterød, lidt vest for Hørsholm.
De nuværende bygninger er opført som proprietærgård i begyndelsen af 1800-tallet, og i disse historiske rammer blev de første ni huller i Hørsholm Golf anlagt i 1992.
Vi er kommet en søndag eftermiddag, midt i sommerferien, og det er et velvalgt tidspunkt. Her er nemlig god plads imellem de bolde, der går ud. Efter en hurtig indskrivning og beriget med scorekort og baneguide, skal vi da lige slå nogle slag på driving rangen. ”Gode rangebolde!”, hører jeg makkeren sige, og således parate bevæger vi os til Øst-sløjfen. De 27. huller består af tre sløjfer, hvor af to sløjfer på skift sættes op til en 18. hullers bane. I dag er det banen Øst-Nord.
Der er gold plads til at lande drivet på hul 1 på Øst-sløjfen, og som det senere skal vise sig, er det bestemt ikke noget særsyn. De brede fairways er tilmed suppleret med en bred semiroug, inden det spilbare område bliver overtaget af knæhøj rough.

I smuk natur
Det er en fryd at kigge sig omkring. Fra Tee på Hul 1 Øst ser vi ud over det kuperede landskad med golfhuller som breder sig ud til siderne. Ikke et hus eller bygning forstyrrer udsigten, blot naturens mangfoldighed.
Banen træder i karakter fra begyndelsen – vi får bestemt ingen let start. Fra Gul Tee har vi 375 m til flaget, og det er en hård nyser at flytte bolden fra toppen af den lille bakke hele vejen hen over søen og på green.
Hul 3 Øst, et par4-hul på blot 307 m fra tee har også herlighedsværdi. Først skal søen med de blomstrende hvide åkander forceres, og dernæst lander bolden på en fairway, der bugter sig op og ned, før approach-salget til den eleverede og let ondulerede green med en længde på 29 m. De eleverede greens som er kendetegnende for Hørsholm giver en ekstra dimension til spillet i form af runoffs og kræver et præcist indspil. Det kan være afgørende både at komme ind til pinden fra den rigtige side og med den rigtige fart.
Det er i den senere tid kommet ekstra fart på greens, og det skyldes ifølge Course Manger Anders Kamp Mortensen en øget gødskning, som har resulteret i nedsat klippehøjde og flere tromlinger.

Der er vand på 8 ud af 9 huller på Øst-banen, og det bliver særligt nærværende på hul 8, et par 4-hul på blot 269 m fra Gul Tee. Vi har hevet driveren frem, da vi kigger i baneguiden og finder ud af, at det bestemt ikke er et hul, hvor driveren skal i brug. En stor sø fylder hele det meste af layoutet, og der skal blot brugers et mellemlangt jern for at slå ud til en placering foran søen. Men pas på! – lidt for meget i venstre giver bolden fart ned ad bakken og ud i søen. En carry over søen til pinden er bestemt overkommelig.
Nordsløjfen er også kuperet og har endnu mere plads end Øst. Hul 4 Nord, et par4-hul, som spiller over en dal til bakken på toppen kræver et præcist driver for at undgå åen, som tager plads på tværs af fairways, mens det korte par 3 på hul 7 Øst er værd at nyde for sit greenområde. Og det samme er den smukke afslutning på Nordsløjfen.

Modtog Miljøprisen 2019
Hørsholm har gennem mange år arbejdet med bæredygtighed, og det arbejde blev i belønnet med Natur- og Miljøprisen 2019, som blev uddelt i marts.
Hørsholm Golf har blandt andet brugt får til at afgræsse roughen i stedet for maskiner, ladet døde træer ligge til glæde for fugle og insekter og sat fuglekasser op i samarbejde med Danmarks Ornitologisk Forening.
Derudover har klubben udsat pindsvin, været systematisk i sin fjernelse af invasive plantearter og har sået hjemmehørende blomster i roughen.
Ingen tvivl om at der bliver værnet om miljøet, og at greenkeeperne undgår at bruge diverse sprøjtemidler. Og, så kan man godt som golfspiller leve med at der på nogle fairways har indsneget sig ukrudtspanter i form af mælkebøtter og hvidkløver.

Gør spillet lettere
Der er formentlig mange forskellige meninger om højden af roughen. Man må være indstillet på at fiske en ny bold frem fra bag’en, når man først er havnet i høet. Til gengæld er der langt derud.
I de seneste par år har greenkeeperne brugt appen GOLFsporet, som har hjulpet dem til at finde steder på banen, hvor spillerne typisk kommer i vanskeligheder og bruger uforholdsmæssig meget tid. Appen som er udviklet af DGU gør det nemlig muligt at registrere hvor du har været og hvor lang tid du har brugt undervejs på din golfrunde. Data videregives herefter til golfklubben og Dansk Golf Union. Når klubben har indsamlet 2-300 runder vil det give et godt billede af hvordan golfbanen benyttes.
”Vi kan via Golfspors app’en, som skal tændes før hver runde og holdes i baglommen, se din runde fra start til slut. Vi laver så en generel statistik på alle de trackkede runder. Det betyder ikke, at hvis én ligger i den høje rough i bestemt områder, at vi så klipper den ned. Vi går efter at det skal være et problem for 15-20 procent at de samlede trackede runder. Vi gør opmærksom på at alle indberetninger er helt anonyme,” skriver Course Manger Anders Kamp Mortensen på Hørsholm Golfs hjemmeside.

Hørsholm Golf
Grønnegade 1
2970 Hørsholm
Telefon: 45 76 51 50
E-mail: post@hoersholm-golf.dk

Forrige artikelTiger opereret – Koepka Player of the Year
Næste artikelLimfjordens Perle
Avatar photo
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.