Morsø Golfklubs tilnavn på klubbens hjemmeside, ”Limfjordens Perle”, dæmper ikke ligefrem forventningerne til dagens runde, da vi besøger Mors i forsommeren. Heldigvis blev vi ikke skuffet! Banen er fremragende og i særdeleshed bagni springer i bogstavligste forstand i øjnene. Vi kan adskillige gange høre os selv udbryde: ”Wow, sikken udsigt!”, hvilket jo må vidne om, at der er noget om det flotte tilnavn. Undervejs på runden bliver vi skam også mødt af gode golfhuller ad libitum.

Mindelser om Pepple Beach
Første gang det førnævnte udbrud kommer er på 8. hul, hvor man pludselig får syn for sagen. En betagende udsigt over Limfjorden åbner sig op jo længere vi bevæger os frem på fairway. Kanten af roughen går direkte over i en skrænt, som går stejlt 10-15 meter ned til stranden. Efter at have fulgt med i US Open i TV i dagene op til banebesøget her på Mors, føler man pludselig næsten, at man selv befinder sig på den verdensberømte Pepple Beach bane, hvor den store majorturnering jo som bekendt løb af stablen i år.
Ikke mange baner i Danmark kan præstere sådanne udsigter, som den man finder her på 8. Uanset i hvilken retning man skuer, er der noget interessant at iagttage. Om det er kysten og skrænten mod nord, kirketårnet inde i Nykøbing eller Livø og Fur ude i Limfjorden mod øst. Også med ”golfbrillerne” på er det et ganske glimrende hul. Højre side ud mod skrænten og fjorden i øst er selvfølgelig out of bounds, og med en vind, der jo som oftest er fra vest, kan det godt give mere eller mindre svedige håndflader at slå både 1.-, 2.- og 3. slaget. Et problem, som de strategisk velplacerede 5 bunkers, ikke ligefrem afhjælper. To styks i drivet, en i venstre side i 2. slaget 80 meter før green, og to greenbunkers i venstre side giver stor sandsynlighed for en tur i sandkassen under besøget på 8. Den øvrige del af forni har et mere parklignende præg med en del træer og fladt terræn. Et terræn, som står i skærende kontrast til det, der venter os på bagni.

Husk at tanke bolde
Efter at have færdigspillet det lille par 3 hul 10., er der ca. 200 meter om til hul 11. Undervejs på denne lille gåtur får man mulighed for at tanke bolde, i en lille intermistisk bod, hvor nabosønnen forsøger sig som iværksætter. 1 bold for 5 kr. og 3 for 12 kr. Et tilbud om billige bolde, som her efter runden kan ses som et varsel om, hvad der venter en. Nemlig en stærkt forøget risiko for at miste bolde i et kuperet terræn, med søer og flere ganske vanskelige golfhuller. Heldigvis er traktoren ved at vende den nyklippede høhøje rough, så bolden lægger sig fint oven på det tidligere så lange græs, i stedet for at ende som det, der sagtens kunne blive til en lost ball. Et scenarie som selvfølgelig nok ser anderledes ud næste gang man besøger banen, men som vi denne dag nød glæde af. Undervejs passerer vi igen flere fænomenale udsigtspunkter. På 12. er der fx en bænk ved teestedet, hvor der næppe er nogen, der vil fortryde, hvis de gør et kort stop. Efter det lille hvil kommer hjertet igen på hårdt arbejde i bakkede terræn, og hvis bentøjet måske ikke er, hvad det har været, kan de 250 kr. en buggy koster, være givet godt ud.

Når enden er god…
Under alle omstændigheder bør man i hvert ikke være udbrændt, når man når de sidste 4 huller, som alle er glimrende golfhuller, hvor meget kan gå galt. Det korte par 3 hul 15. rangerer som banens letteste, men her kan sagtens ske ”ulykker”, hvis man blot er en smule højre om green eller ikke slår et tyndt kort slag. På det korte par 4 hul 16. skal man passere en lavning i drivet. Noget som den langtslående spiller ikke vil have problemer med, men til gengæld skal man passe på de tre bunkers, der findes i landingsområdet. 17. hul, et par 5 hul på 485 meter (fra 5800 meter teestedet) og 18. et par 4 hul på 364 meter er et par super sjove golfhuller at spille, og de er en god afslutning på runden. Her er masser af vand i spil og course management-delen skal være i orden, hvis ikke man skal risikere en våd bold eller to. På 18. skal bolden flyves 190 meter for at være fri af de to første søer. En i hver side, men slår man mere end 230 meter risikerer man at komme i nærkontakt med en tredje sø, hvor en lille svanefamilie, med far, mor og 6 ællinger i øvrigt holder til denne sommer. En charmerende afslutning på en dejlig runde golf!

Frivilligt arbejde er afgørende
Efter runden får jeg en snak med klubbens formand, Claus Hansen. Han erkender at tiderne har set bedre ud end de gør i dag. ”Siden 2015 har vi mistet 250 medlemmer, så vi i dag tæller knap 700. Når hvert seniormedlem betaler 5300 kr., kan man selv regne ud, hvilket økonomisk tilbageslag det har været. Vi kan ikke få en kantinedrift til at løbe rundt med så få medlemmer, men det gør ikke så meget, for vi har et godt samarbejde med en restaurant inde i byen, som hurtigt kan levere god mad. Som situationen er nu, er vi nødt til at skære helt ind til benet, og vi er meget afhængige af frivilligt arbejde. Det er noget som klubbens medlemmer heldigvis er gode til at bidrage med. Både når det gældes tømning af skraldespande, rivning af gårdspladsen, opsamling af bolde på rangen eller rengøring i klubhuset. Vi er mere en forening end en forretning”, beretter formanden. Der er pt. ansat en fuldtidsansat greenkeeper, to er ansat henholdsvis 9 og 6 måneder om året, samt to fleksjobbere, så også ude på banen kan den frivillige arbejdskraft blive nødvendig fra tid til anden. ”At banen er i ordentlig stand, er noget af det vi virkelig prioriterer”, siger formanden. Selvom der ikke kan købes mad i klubhuset, er det yderst moderne både med fine omklædningsfaciliteter, en nyåbnet proshop, og et stort fælleslokale.

Pas på vikingerne
Morsø golfklub blev grundlagt med 6 huller i 1982. Tre år senere kom yderligere 3 huller til, men først i 2008 stod den endelige 18 hullers bane klar. En særdeles lang proces, som mødte flere bump på vejen. Blandt andet blev baneanlægningen ”forstyrret” af, at man under gravearbejdet fandt en vikingeboplads under det, der i dag er greenen på hul 6. Først efter længere tids tovtrækning med forskellige myndigheder fik man lov til at anlægge golfbanen lige præcis der, hvor man ønskede det fortæller formanden. Han synes i øvrigt selv at banen har to signaturhuller. Hul 6 for historien og hul 8 for design og udsigt. De to huller krydret med en fantastisk bagni, gør Morsø Golfklub til en anbefalelsesværdig oplevelse.

Faktaboks

Greenfee 18 huller – alle dage:

Senior: 275 kr.
Junior: Halv pris

Greenfee gælder hele dagen inkl. fri afbenyttelse af træningsbolde og træningsfaciliteter

Andre priser:

Leje af golfsæt: 50,- kr.
Leje af trolley 25,- kr.
Leje af golfbil 250,- kr.

Adresse:

Morsø Golfklub – Teglgårdsvej 24- 7900 Nykøbing Mors

Forrige artikelHørsholm sætter gode spor i hukommelsen
Næste artikelGolf i nationalparken
Lasse Christensen
Lasse er en af vores skribenter. Han er uddannet Cand.mag i idræt og samfundsfag og arbejder til daglig som gymnasielærer. Lasse er primært leveringsdygtig i rejseartikler fra alverdens destinationer. Lasse er naturligvis selv inkarneret golfspiller.