Jesper Hviid er søn af en ishockeylegende, er selv indsat i Hall of Fame, men i dag kender vi ham som en idealistisk og effektiv leder i dansk paragolf

Når folk med god hukommelse og forkærlighed for ishockey møder navnet Jesper Hviid som leder af landshold for paragolf, slår det dem: Er det ikke?
Det er det! Jesper Hviid var manden, der spillede syv VM i ishockey 1972-79, hvor Danmark spillede i C- og B-gruppen, og ingen drømte om, at danskerne nogensinde skulle komme i A-gruppen.
Han var selv i en årrække med til at stabilisere tingene som sportschef og fysioterapeut, men det kommer vi tilbage til.

Birkerød med svensk afstikker

Jesper Hviid blev født i Birkerød som søn af kommandørkaptajn Jørgen Hviid, der i hele sit liv var Danmarks største ishockeynavn. Han var født i Moskva og opvokset i Letland, hvor han fik den ishockeystyrke, der gjorde ham til stjerne i KSF på det tidspunkt, hvor man i Danmark spillede 1. division udendørs om vinteren.
Han var bl.a. med, da Danmark ved VM i 1947 tabte 47-0 til Canada, men i de øvrige matcher scorede han samtlige Danmarks fire mål, og han blev siden indsat i den internationale ishockeyunions Hall of Fame.

Jesper også topspiller
Naturligvis kom Jesper også til at spille ishockey. I drengeårene dyrkede han også fodbold i Skjold Birkerød, sejlsport med sin bror Torsten og siden også ivrigt skisport, men da familien boede i Stockholm, fra han var ni til han var 13, lærte han at elske Tre Kronor og opdagede, hvilke krav det stillede, hvis man virkelig ville til tops i sporten.

Som faderen blev han også KSF’er, og da han spillede på såvel junior- som seniorholdet, kom han i bedre form end næsten alle andre danske spillere.
Som 16-årig var han med til at vinde DM og blev trods sin alder sæsonens topscorer med 22 mål i 14 kampe. Han satte mange andre milepæle. Fx da han og målmanden Bent Hansen som de første danske ishockeyspillere spillede professionelt i Sverige, men, konstaterer han: – det var langt fra til NHL-lønninger!

Fysioterapi
I årene, hvor han med KSF vandt tre gange guld og fem gange sølv voksede hans interesse for, hvordan man kunne hjælpe de mange sportsfolk, der blev skadet, og han tog en uddannelse i fysioterapi.
Han blev ansat på Fysiurgisk hospital i Hornbæk, og her blev hans speciale brækkede makker, genoptræning efter rygmarvsskader etc.
Med sin sportslige baggrund var det naturligt, at han kom til at interessere sig for parasport, dvs. sport for personer med handikap.

Golf
Jesper Hviid er ærgerlig over, at han først omkring de 50 år begyndte at spille golf. Mens hans eget spil pga. boldøje og køllekunnen fra ishockey nåede ned i et encifret handikap, blev noget helt andet vigtigere for ham – nemlig at bruge golfspillet som den perfekte vej til genoptræning og livsglæde hos personer, der havde fået et handikap.
Dem får Danmark flere og flere af, efterhånden som vi involverer os i diverse krige rundt i verden, men også som en følge af, at vi bliver bedre og bedre til at kurere sygdom og handikap.

Paragolf

Det blev et kald for Jesper Hviid at virke i paragolfen, hvor han såvel kunne vise ikke-golfspillere, hvilken øget livskvalitet de kunne få ud af at spille et spil, hvor de på retfærdig vis – handikapordningen – kunne spille mod andre; hvor de oplevede naturen og genoptrænede deres færdigheder; og hvor de fik en mulighed for at få spændingen og glæden ved at konkurrere.

Hjælpemidler

Der findes efterhånden en række hjælpemidler, der gør paragolf endnu sjovere, ligesom de fleste klubber efterhånden på forskellig måde sørger for at være handikapegnede og fx er vært for nogle af de stævner i serien Pensionsselskabets Paragolf, der i de seneste år er blevet etableret.
Ikke alle. Nogle klubber er stadigt sygeligt nervøse for at få skader på deres greens, men dem laver paragolferne slet ikke. De er også interesseret i, at alt skal være perfekt.
De allerbedste hjælpemidler er dog stadig for dyre for de midler, der findes til dansk paragolf. Det gælder fx den kørevogn, som tyskeren Christian Nachtwey opfandt, efter at han var blevet handikappet.

Parasport
Arbejdet med parasport har også ført Jesper Hviid ud i verden som leder for paragolfere, fx Para-OL i Sydney 2000. Her fik Jens Als Andersen, som han havde overtalt til at dyrke sport, sølv i sejlsport, og den benamputerede Jackie Christensen, som Roskilde Kommune havde sat ham i forbindelse med, fik guld i kuglestød og blev siden bandagist.
Danmark har også europamestre i paragolf som Stefan Mørkholt og Mette Wegge Lynggaard, men arbejdet med højhandikappere efter fx blodpropper og hjerteslag er mindst lige så vigtigt som at skabe topresultater.

Pensionist
Fra 2007, hvor Jesper Hviid blev Idrætskonsulent for Paragolf Danmark, sad han i Idrættens Hus, hvor han også samarbejdede fint med DGU. Da han blev pensionist, beholdt han timer svarende til en enkelt arbejdsdag, men dem tæller han ikke så nøje. Især ikke, når han er til internationale mesterskaber med paragolferne.
Tid er ikke nær så vigtig for en ildsjæl som det positive arbejde med mennesker, der kræver omsorg og opmuntring – og en sådan er Jesper Hviid.

Forrige artikelTirsdagsanekdoten ser på LIVs startkvaler
Næste artikelSTÆRKT STARTFELT VED SMØRUM LADIES OPEN by ECDRIVE
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.