Årets sidste golftekniske spørgsmål drejer sig mere om velvære og det, at være i stand til at nyde golf, når det er koldt og regnfuldt, nemlig: ”Påklædning til vintergolfrunden”, som jo både kan være kold og våd. Denne her artikel henvender sig derfor primært til dem af jer, som kan lide coach Knute Rockne (1888–1931) og John F. Kennedys far Joseph P. Kennedys (1888–1966) berømte citat: ”When the going gets tough…the tough get going”.

I golf møder vi megen modgang både på golfbanerne, med vores (håbløse) teknik, med det mentale, men også med vejret, og dette citat kan hjælpe os med at huske på, at når situationen bliver sværere, så vil de stærke arbejde endnu hårdere for at klare udfordringerne. Pointe: Stram ballerne ekstra sammen og stop med at pibe og fokuser på opgaven !

Jeg vil nu kigge på de forberedelser, du bør gøre dig for at optimere dine chancer for at spille optimal golf i vejr, der er koldt, regnfuldt og blæsende, hvilket der desværre er udsigt til for langt de fleste af os vintergolfere, som ikke flyver sydpå. Mht. golfturneringer, så er der er selvfølgelig grænser for, hvor slemt vejr, de kan afvikles i. Hvis greens kommer til at stå under vand eller golfbolden ikke kan ligge stille på greens pga. vinden i en større amatør eller professionel turnering, så udskydes runden, til vejret bliver bedre, eller runden aflyses måske helt. Det jeg vil gennemgå her er, når vejret er lige under ”grænsen” for, at vi ikke kan og vil fortsætte spillet, for det skulle jo også gerne være lidt sjovt at spille en runde.

Gode forberedelser, godt udstyr og mental afklarethed er for mig nogle af nøgleordene til at kunne gå ud og spille fornuftig golf under svære betingelser. Allerede dagen før en runde kan du tage et kig på dmi.dk eller yr.no og tjekke, hvad du kan forvente dig af vejret, når du skal spille. Du skal ikke forvente at spille den bedste runde i dit liv og de, der ikke er godt forberedt, vil højst sandsynligt falde fra. Det kan du bruge positivt for at motivere dig til at fortsætte, når det begynder at føles lidt svært. En ting du kan minde dig selv om i den forbindelse er, at ved blæst og regn vil det blive sværere. F.eks. i regnvejr kan jeg godt lide, at puttelinjerne bliver lettere at læse, end når der er meget lys, og at jeg kan tillade mig at være lidt mere aggressiv på mine putts, da vandet på greenen virker som en bremse.

Aftenen før kan du gennemgå din golfbag og det tøj, du skal bruge, så den er pakket til de værst tænkelige omstændigheder. Dine greb kan du vaske med opvaskemiddel for at fjerne skidt og fedtrester, som gør dem glatte, når de bliver våde. Du kan evt. også slibe dem med fint sandpapir, hvis de er blanke i overfladen. Nedenfor har jeg lavet en liste over de ting, jeg har pakket ned i min bag, hvis jeg skal spille en lidt seriøs runde samt spilletøjet jeg har på:

I min bag:
• Et regncover og en paraply for holde mit udstyr tørt så længe som muligt.
• Vind-, regn- og varmt tøj fra BackTee´s ”kulde og våd” kollektion: En let vindjakke, regnbukser, en varm og åndbar rullekrave bluse, vinterhue, ekstra strømper (i pose). Den ekstra regnjakke bruger jeg som en lille gave til mig selv efter 9 huller (her kan jeg så få en helt tør regnjakke på).
• Gode og varme regnvejrshandsker (som også ligger i plasticposer, så de ikke bliver våde i bagen), et ekstra stort håndklæde, et lille håndklæde til at lægge rundt om nakken, ekstra kasket (en våd dryppende kasket er ikke optimalt for mit fokus), vat til ørene (god ved hård vind), markerede bolde og tees.
• Golf solbriller fra Rudy Project, da de er super gode, at have på, hvis vinden er meget hård. Her afskærmer de for vinden, så mine øjne ikke løber i vand over bolden, og jeg herved mister fokus.

Spille tøj på runden:
Nu snakker vi jo primært koldt (0 til 10 grader) og regnfuldt vejr og derfor er det vigtigt, at kunne holde varmen og ikke blive gennemblødt på runden. Jeg vælger primært golftøj og sko ud fra følgende kriterier: Det skal give optimal bevægelsesfrihed (gerne lag på lag så kan tage lidt af hvis vejret ændrer sig), være åndbarhed, skal kunne holde vind og regn ude, holde mig varm og ikke ”støje”, når jeg svinger eller går.

Fødder og ben:
• Lange underbukser eller lange strømper, Alberto 3xDRY bukser med Schoeller technology, Backtee overtræksbukser/regnbukser. Ecco Cool Golfsko med Gore-Tex membran, som sikre 100 % tørre fødder gennem hele golfrunden – også når der er meget vand
Overkrop, hovedet og hænder i nævnte rækkefølge fra inderst til yderst:
• First skin fra Backtee
• Rullekrave fra Backtee
• Tynd polo fra Alberto
• Windbreaker fra Backtee
• Tynd jakke fra Backtee der er både vind og vandavisende og samtidig svedtransporterende.
• Hue fra Backtee kombineret med kasket og solbriller fra Rudy Project, hvis det blæser meget og er koldt.
• Vintergolfhandsker, samt varme vinterhandsker så hænderne kan holdes varme mellem slagene.

Når jeg endelig er ude på banen, så prøver jeg at følge følgende forskrift: Hold rytmen og balancen i svinget og hvis udstyret først er blevet gennemblødt, så sving lidt roligere. Og – vær mental stærk og bliv ikke sur over vejret, som jeg alligevel ikke kan gøre noget ved.

Jeg håber, at ovenstående kan give dig lidt inspiration til de kommende hårde vejrmæssige runder her til vinter, hvis du da ikke vælger at kigge på det fra et varmt klubhus.

Forrige artikelEr de “kendte” bolde også de bedste?
Næste artikelManden, der accepterede ikke at være konge