De nye i klassen er spændende

Er det nødvendig at spille med en bold til 449,- dusinet? Mange af os føler en tryghed når der står Titleist eller et andet topnavn på bolden for vores fødder. Vi ved at det er den samme bold som vinder på professionelle tours, og vi vil jo gerne være sikre på, at det i hvert fald ikke er bolden, der er skyld i at vi ikke spiller på touren. Det er nok naivt at tro at det er nødvendig for os andre at spille den samme bold.

De senere år er der kommet nogle nye bolde på markedet som ser spændende ud, og som de fleste at os, ville opleve som fuldt ud lige så gode som et af topmærkerne med den høje pris. Vi tog et par af de nye mærker med Florida for under optimale forhold at teste om vi kunne mærke forskel på de dyre bolde, og de nye ”ukendte”.
Vi testede OnCore og Nassau’s bedste bolde mod tre af markedets mest annerkendte topbolde.
OnCore og Nassau er to spændende bolde, som jeg havde læst mig til var på højde med topmærkerne, selvom ”ingen” kender dem eller spiller med dem. Det kan meget vel ændre sig i løbet af den nærmeste fremtid efterhånden, som de dukker op i de lokale proshops og golfere prøver dem. Med til at teste, havde jeg ud over mig selv, og Steen (Hcp. 7), Kevin (Hcp. 16) og Thomas (Hcp. 34).

Således var de fleste typer af golfspillere repræsenteret. Gruppen har svinghastighed på driveren fra 103 – 90. Vi fik en amerikansk web.com tour spiller til at teste med 118 mph på driveren og som ventet var der ikke ret meget forskel på OnCore og Nassau op imod topboldene. Det er heller ikke på driveren vi havde regnet med at de kendte mærker ville triumfere, men nærmere fra 100m og ind, hvor jeg forventede mere kontrol og bedre feel på de dyre bolde. Ikke mindst putteren er vigtig, og for mig personligt er lyden også vigtig.

Vi testede wedgeslag fra 80m, 50m og 20m, og chip fra greenkant, forskellig rough omkring greenen og slag fra bunkeren. Sidst testede vi putts fra forskellige afstande og sluttede med en ”blind test” hvor spillerne skulle vurdere om de kunne mærke forskel på en dyr og en billig bold med hovedtelefoner på og bind for øjnene. De kunne derfor udelukkede vurdere oplevelsen ud fra følelsen af at slå til bolden. Der var ingen af testerne der kunne mærke forskel.
OnCore ELIXR ligner og føles som en topbold allerede når den ligger i æsken. OnCore ELIXR er en urethan bold. Vores pro drivede OnCore ELIXR, 264 meter i gennemsnit, og det er 2-3 meter kortere, end den bold han spiller tourgolf med til dagligt. Vores Pro slog også en række 7-jern, og hans kommentar var at bolden stort set matchede de data som han var vant til. Han kommenterede også, at han følte at bolden fløj og føltes som en topbold der normalt koster flere penge. O n C o r e ELIXR har vi set i Danmark til 419,-. Det er også værd at bemærke at OnCore ELIXR er at finde på GolfDigest Hotlist.

OneCore laver også en billigere model der hedder AVANT. En af vores testere blev så glad for AVANT modellen at ”han var færdig med at kaste 400,- for en kasse bolde”. Bolden passer rigtig fint til spillere med langsommere svinghastigheder, som seniorer, kvinder og juniorer. Vi har set OnCore AVANT til 299,- for et dusin.
Nassau Quattro bliver lavet på samme fabrik som flere af topboldene, så det er måske ikke overraskende at den opfører sig som en topbold. Nassau anbefaler den til lavhandicappere, men turens højeste handicap havde den på toppen af hans liste. Det er en 4-piece bold med urethan cover. Matt (web.com tour) havde 263 meter på gennemsnitsdrivet så længden er som den skal være. Også 7 jernet leverede resultater på linje med OnCore bolden og Matts normale bold. Det overraskede ham en del at det var så svært at mærke forskel på de billigere bold og topmærkerne.
Nassau topbolden koster under 300,- for et dusin. Nassau laver også et par billigere modeller i flere prisklasser og farver. Det virker som om at man med Nassau navnet får meget for pengene.

Den store konklusion på testen var vel nærmest, at der ikke er en konklusion. Mellem de 4 spillere var der 2 der endte med at have en af de ”nye” som favorit og to andre havde en af de dyre som favorit. Jeg endte selv med at en ”dyr” bold testede bedst for mig, men jeg indrømmer at det var mindre tydeligt end jeg havde forventet. Jeg indrømmer gerne, at jeg er sikker på at min score ikke ville lide overlast, hvis jeg skiftede min bold ud med hvilken som helst anden fra testen.
Jeg er med på at denne test var langt fra videnskabelig, men dog alligevel så omfattende at jeg kan stå inde for resultaterne. Giv trygt de nye boldmærker en chance. Det er en god chance for at du vil opleve dem spilforbedrende, samtidig med at du sparer lidt på bold budgettet.
Det er i hvert fald helt sikkert, at det ikke er ved at

Forrige artikelFredfyldte og idylliske Skjoldenæsholm
Næste artikelKlædt på til vintergolf
Jan Olsen
Jan Olsen er en erfaren golfspiller. Som mangeårig elitespiller har Jan stor erfaring med alle dele af spillet. Da han spillede bedst, var handicappet 0, og hans bedste resultat en sølvmedalje ved DM. Han kan lejlighedsvis stadig score i 70'erne. Som uddannet fotograf vil Jan stå for mange af Golfbladets videoer, ikke mindst i samarbejde med Ronnie Lindeskov omkring instruktionsvideoer.