Det danske firma er på få år blevet en gigantisk succes over hele verden. Og nu er fokus ikke længere kun på golf.

Har man set proerne på træningsbanen, har man med garanti også set den lille orange boks bag dem. TrackMan er på få år blevet et lige så uundværligt værktøj for verdens bedste golfspillere som tees, bolde og jern.
Og der er penge i at måle alt fra længde til køllehastighed. Mange penge. TrackMan stormer fortsat frem, og det seneste regnskab må skabe glæde – både i hovedsædet i Vedbæk nord for København og blandt firmaets aktionærer. Firmaet skovler penge ind og omsatte sidste år for næsten halvanden milliard årligt.
Den danske succeshistorie tog sin begyndelse i 2003, hvor brødrene Klaus og Morten Eldrup-Jørgensen grundlagde firmaet sammen med ingeniøren Fredrik Tuxen. Stifterne var golfspillere, og de ønskede at bruge teknologi til at gøre det sjovere at træne. For at få feedback på sin træning i form af data: Hvordan rammes bolden, hvor hurtigt og hvor langt går den. For blot at nævne nogle få af de mange muligheder.
Det ønske var de åbenbart ikke ene om. På få år eksploderede efterspørgslen – også uden for landets grænser. Hovedsædet ligger fortsat i Danmark, men firmaet har også etableret flere kontorer i USA, samt i Sydkorea, Japan og Polen.

Nye sportsgrene kommer til
I den spæde start var fokus på golfen, men virksomheden fandt hurtigt ud af, at dens meget præcise doppler radarteknologi også kunne bruges i andre sportsgrene – således er baseball blevet et stadigt voksende marked, og inden for de seneste år har TrackMan også udviklet og leveret produkter til fodbold, både den amerikanske og den europæiske udgave.
Blåstemplingen kom for alvor i 2021, hvor TrackMan indgik aftale med den største professionelle golftour, PGA Tour, gældende fra starten af 2022. Her blev det danske firma valgt til at levere alle data fra spillernes slag. Ultimativt skal samtlige slag fra samtlige spillere måles.

MEMPHIS, TN – AUGUST 12: Emiliano Grillo hits his tee shot in front of Trackman machines on No. 5 during the second round of the FedEx St. Jude Championship, August 12, 2022, at TPC Southwind in Memphis, Tennessee. (Photo by Matthew Maxey/Icon Sportswire via Getty Images)

I det første år af samarbejdet målte TrackMan mere end 500.000 slag på touren, og det kom der nogle sjove fakta ud af. For eksempel blev højeste boldhastighed målt til 201,8 mph, længste drive blev 441,6 yards og længste holede slag lød på intet mindre end 273,4 yards
Brugen af TrackMan var i de første år forbeholdt de få, der havde råd til at investere i den hundedyre boks. Altså proer eller golftrænere i klubberne, der med det nye redskab meget præcist kunne finde mangler i spillernes sving – eller fitte dem til den helt rigtige kølle
Men de senere år investerer flere og flere klubber i TrackMan Range på deres driving Range. Her kan man fra hver bås kan få data på sine slag via mobiltelefonen fra de trackere, der er opstillet ude på rangen. I Danmark kan man blandt andet prøve det på rangen i Copenhagen Golf Center i Vallensbæk.

Er vokset ud af hovedkvarteret
Men indendørs er succesen endnu større. På vores breddegrader er golf som bekendt en sæsonsport, men over hele landet skyder centre op, hvor man kan spille golf hele året. Og de benytter stort set alle TrackMan. Dermed kan man holde formen ved lige på den virtuelle driving range om vinteren uden at fryse fingrene af – eller bare dyste med vennerne på en af de mange baner, der er indbygget i simulatoren.

Indendørs golf er i det hele taget inde i en rivende udvikling, ikke bare som praktisk træning eller hygge med vennerne. I år introducerede TrackMan en turneringsrække for professionelle hen over vintermånederne: NEXT Golf Tour. Over fem turneringer og en finale dystede spillere over hele verden mod hinanden. Og ikke bare for sjov, i hver turnering var der en garanteret præmiesum på 100.000 dollars – ranglistens vinder blev svenske Rasmus Rosin, der over de fem turneringer vandt mere end 68.000 dollars – og nok endnu vigtigere: En invitation til BMW International Open på DP World Tour, altså en mulig livsændrende præmie til spilleren, der blot er nummer 2803 på den seneste verdensrangliste.

TrackMan er altså på alle måder en succeshistorie og har fortsat vokseværk. I 2022 kom 130 nye medarbejdere til, og firmaet er efterhånden ved at vokse ud af sit gamle hovedsæde i Vedbæk – planen er da også, at man senere i år rykker til et nyopført innovationscenter i Hørsholm, hvor der er plads til yderligere vækst.
Skulle du have mod på at købe din egen TrackMan, kræver det nok et møde med bankrådgiveren inden. Nyeste version, TrackMan 4, starter ved godt 145.000 kroner.

Forrige artikelAraslöv Golf & Resort – danskernes favorit i Sverige
Næste artikelHatton var dagens bedste, men verdens bedste fører