Phil Mickelson måtte i sin bedste tid acceptere, at Tiger Woods var verdens bedste, men har i en stor karriere været mere populær blandt publikum end blandt kolleger og har været involveret i flere kontroversielle sager.

I mere end 700 uger lå Phil Mickelson på Verdensranglistens top-10, i mange som nr. 2, stort set altid efter Tiger Woods.
På det tidspunkt havde det været oplagt at lave en match mellem de to om, hvem der i direkte konfrontation var verdens nr. 1 – parallelt til matchen mellem Walter Hagen og Bobby Jones 1926, hvor Hagen knuste de rene amatørers drøm med en knusende sejr.
Nu kom matchen, der 23. november gjaldt 9 mio. $ til vinderen, men for sent. Den retfærdiggjordes af, at begge har lavet pæne comebacks i 2018, og at samtlige penge går til velgørenhed, men tidspunktet sættes i relief af, at mange unge slet ikke kender Mickelsons bedrifter i hans storhedstid.

Super amatørkarriere

Mickelson blev født 16. juni 1970 i San Diego, men voksede op i Scottsdale, Arizona, hvor faderen lærte ham golf. Det skete ved, at faderen viste ham, hvad han skulle gøre, og så spejlede han det. Derved kom han til at spille venstrehåndet, selv om han ikke er kejthåndet. Det gav ham siden kælenavnet Lefty.
På Arizona State havde en af historiens fineste collegekarrierer. I samtlige fire år vandt han All American honours, vandt NCAA Championship (det landsdækkende individuelle mesterskab) tre gange og førte en enkelt gang sine ’sun devils’ til sejr i NCAA holdturneringen.
Som amatør vandt han desuden den første af sine 43 PGA-sejre i Northern Telecom Open 1991 og blev low amateur i Masters.

Jagten på en major
Mickelson blev pro, så snart han var færdig med college. Han fik kontakt med Jim ’Bones’ McKay, der blev hans faste caddie i25 år, og med hvem han vandt samtlige sine fem mejorsejre.
Hurtigt vandt han turneringer, og man ventede kun på hans første majorsejr, men den lod vente på sig, så han fik prædikatet ’den bedste, der aldrig havde vundet en major’.

Den perfekte Familie
Mickelsons familieforhold var et glansbillede af lykke. Han blev gift med sin skolekæreste Amy i 1996, og parret har fået tre dejlige børn, to piger og en dreng.
Phil har været en kærlig far, der har undladt at spille endog vigtige turneringer for at være til stede på fx børnenes første skoledage etc.

’Incidents’

I 2004 kom et første tilbageslag for hans omdømme, da Callaway publicerede en optagelse af en telefonsamtale, hvor han roste firmaets udstyr og bad dem stille det til rådighed for hans broder. Den blev spillet for alle Callaways sælgere; hurtigt nåede rygtet Titleist, som han havde kontrakt med, og så røg den. I stedet tegnede han kontrakt med Callaway.
I løbet af Mickelsons karriere har der været en del andre ’hændelser’. Som da han undlod at tage hensyn til vejrudsigten og ikke – mange mente for fuldt overlæg – kunne nå frem til en pro-am i sit privatfly.

Siden har han måtte undskylde en udtalelse om urimelige skattevilkår, der faldt mange lavere lønnede for brystet, og har flere gange været undersøgt for insiderhandel, men er altid selv gået fri. Det har ikke altid været tilfældet for dem, der passede hans pengesager – og i en af undersøgelserne fandt man ud af, at han havde en spillegæld til en af dem på næsten 2 mio. $.

Sportsligt havnede han i en shitstorm, da han i dette års US Open med overlæg slog til en bold, der stadig bevægede sig, fordi to straffeslag var billigere end det, der formentlig ellers ville ske. Det blev diskuteret ivrigt, om han skulle have været diskvalificeret.
De mange hændelser har ført til, at han af ikke-fans har fået det mindre smigrende øgenavn FIGJAM (Fuck I’m Good – Just Ask Me).

Superslag vandt majors
I Masters 2004 vandt han endelig sin første major på spektakulær vis ved at hole fra 5,5 m på sidste hul.
Året efter vandt han PGA Championship. Endnu på 18. hul tegnede det til omspil mellem ham, Thomas Bjørn og Steve Elkington. Så præsterede Mickelson et forbløffende slag: Hans bold lå på skrånende græs bag en bunker og så tæt på uspillelig ud, men med at af sit short games signaturslag, the flop shot, sendte han den højt op i luften og ned til en halv meter fra flaget, hvorefter han holede det vindende putt.

Jeg er en idiot
Til gengæld mistede Mickelson US Open på Winged Foot 2006, hvor han på sidste hul bare skulle have par efter at have overlevet at slå sin bold i en affaldsspand på 17. hul – derfra havde han fridrop. Han drivede ud i et VIP-telt og tog en horribel risiko i sit andet slag, som ramte et træ. Til slut fik han dobbeltbogey efter ikke at være kommet op og i fra en greenbunker, og så var selv omspillet med.
– Jeg begriber ikke, hvad der skete. Jeg er en idiot, konstaterede han.

Lefty lykkes på links
Det hed sig, at Mickelson ikke kunne spille linksgolf, men i 2013 udførte han et kunststykke, som ingen har gjort ham efter. Han vandt Scottish Open og ugen efter The Open efter ’mit livs bedste runde’.
Mange mener, at han spillede endnu bedre i The Open tre år senere med første runde på Royal Troon i 63 og siden sidste runde bogeyfri i 65 efter næsten fejlfri golf. Han var imidlertid i en direkte duel med Henrik Stenson, som spillede endnu bedre og sluttede tre slag foran Mickelson og 14 foran nr. 3!

Hall of Fame
I 2012 blev Mickelson indsat i Hall of Fame, hvor han hører hjemme. Også som nr. 2. Da han blev spurgt, hvordan det var ikke at kunne detronisere Woods, svarede han: – Jeg har intet imod at være nr. 2. Woods har betydet så kolossalt for indtjeningsmulighederne for alle os andre, at vi aldrig kan være misundelige.

Forrige artikelKlædt på til vintergolf
Næste artikelSol, strand, cigar og golf!
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.