På Cuba kan man kombinere det afslappende caribiske strandliv med det levende Havana og samtidig nyde en gang golf i palmernes skygge

Tekst og foto: Tot Henriksen

Varadero er en lille, tynd tange, knap 20 kilometer lang og en halv kilometer bred, beliggende halvanden times kørsel øst for Havana. Her ligger moderne hoteller og resorts som perler på en snor og er for størstedelens vedkommende bygget efter All Inclusive princippet, hvor livet kan nydes fra det øjeblik man er checket ind og har fået sit farverige armbånd sat på håndleddet, uden at skulle bekymre sig mere om udgifter til drinks eller frokost.
Nogle gæster hopper direkte i vandstolene i poolbaren og rejser sig tilsyneladende ikke igen før de skal hjem, mens andre dyrker stranden med hvidt, blødt sand der fører ud i et helt azurblåt hav, hvor badevandet er fuldstændig rent og klart og sandbunden komplet stenfri.

Det er ren Caribien!
Er man til strandferie er Varadero noget nær perfekt, den store turisme har gjort at udvalget af aktiviteter og tilbud er stort, og her finder man alt fra snorkling til katamaransejlads til beachvolley, og når aftenen falder på åbner diskoteker og salsabarer, hvor de cubanske rytmer blandes med de liflige mojito’s mens der fyres op i de cubanske cigarer.
Og ja, her ryges!

Cigarer
Det verdensomspændende rygeforbud er ikke rigtig slået igennem på Cuba endnu og man har på fornemmelsen, at det kommer det såmænd nok heller ikke til lige forløbig.
Er man til cigarer er Cuba et El Dorado, hvor man kan finde de store klassiske mærker til priser langt under det vi kender. En Hoyo de Monterey No.2 koster cirka 6 CUC og Romeo y Julieta No.3 ligger på cirka 4 CUC.
Eller man kan selvfølgelig gøre som en stor del af gæsterne og slå til med den helt store feriehammer og nappe en Cohiba Esplendido til 15 CUC, men så kommer man stort set heller ikke højere i dén verden.

Golf

Midt i dette ferieparadis finder man også Varadero Golf Club, som lige nøjagtig kunne klemmes ind på den smalle tange. Banen er bygget som en klassisk resortbane og vil ikke volde vanskeligheder for ret mange, men det er vel også sådan det skal være når man er på ferie; nemt, afslappende og skønt.
Greenfeen er 120 CUC i lavsæsonen og lidt højere i højsæsonen. I den pris indgår såvel golfcart som lejekøller af god kvalitet, hvis man nu lige skulle være kommet afsted uden sine egne køller.

Man skal ikke bekymre sig meget om teetider, der er rigeligt med plads på banen og man kan ofte blot møde op når man har lyst, og der spørges heller ikke til DGU kort eller lignende. Det eneste kort de vil se her er Mastercard’et.
Der er 5 teesteder på banen og denne gode trend med mange teesteder, som heldigvis er ved at aflive de gamle machobegreber, betyder at man har god mulighed for at spille banen så den passer præcis til ens niveau. Caddiemasteren kan hjælpe med hvilken farve man bør spille fra.
Hullerne skifter mellem at være bakkede og flade, og generelt er der god plads på fairways og greens. Roughen er, som altid på bermudabaner, vanskelig at komme godt ud af, mens de mange bunkere til gengæld er rimeligt overkommelige.

Der er fine afstandsmarkeringer på fairway, bortset fra hullerne 15 og 16, hvor en sø kommer særdeles meget i spil fra både tee og fairway og hvor det er lidt uklart om afstandsmarkeringerne giver afstanden til vandet eller over vandet.
Men skulle man miste et par bolde dér er der mulighed for at købe et par til de sidste huller hos en af de mange greenkeeperfolk, der kører rundt og altid har ‘lidt på lager’ til spotpris.

På banens højtbeliggende huller har man en forrygende udsigt, og særligt hullerne 8, 9 og 18 som løber langs klippekanten er utrolig smukke og gør at man simpelthen bliver nødt til at parkere buggyen et øjeblik og bare nyde synet af det azurblå hav.
Efter runden kan man så sætte sig i det store, smukke klubhus og nyde en frokost og et velfortjent iskoldt glas øl og svale lidt af.
Og så bliver livet ikke ret meget bedre.

Havana

Der kører daglige rutebiler fra Varadero til Havana og man kan enten hoppe på en af de guidede pakketure og få set alle de berømte steder, fra Revolutionen til Hemingway, eller man kan tage sine travesko på og selv gå på opdagelse i byen. Havana er ikke svær at finde rundt i og holder man sig primært til den gamle bydel kan man nemt gå på eventyr og møde noget af det ægte Cuba.
Havana, eller La’avana som de lokale siger, er vild, voldsom og dybt charmerende. Smukke damer med store former svejer når de går og storsmilende flirter med dem de møder. Skjorteklædte cigarrygende mænd rækker smilende hånden frem og vil gerne snakke med turister – helst over en kop mojito. De slidte bygninger danner baggrundstapet for de ikoniske amerikanerbiler fra 50’erne, som stadig triller rundt – ganske vist med mange nye reservedele fra Nissan’s og Renault’er – men det er alligevel imponerende at de kan holde dem kørende.
Når man sådan slentrer hen over torvet foran den nyrestaurerede Capitolbygning, omgivet af palmer, amerikanerbiler og salsamusik fra cafeerne i baggrunden, føler man sig næsten med i en John le Carre roman.

En anden verden
Havana er på nogle måder også fremmed for os; man finder måske nok en butik som giver udtryk af at være et supermarked, men indenfor er meget få basale varer på hylderne og kunder bliver, ligesom på populære natklubber, lukket ind i hold og efter tur. Man står simpelthen i kø for at komme ind. Noget så almindeligt som en tube tandpasta, som i vores del af verden er tilgængelig på selv den mindste tankstation, er svær at opdrive i Havana, og det er dér at man pludselig opdager den anden side også, og en verden som er et stykke fra All-Inclusive-livet i Varadero.
Men det hører jo med til billedet, hvis man vil se Cuba.

Havana har dog masser af shoppingmuligheder for den købestærke turist og særligt i hjertet af den gamle bydel er der en stribe gader hvor man kan købe souvenirs, cigarer, rom, bøger om de revolutionære helte, og også få noget godt at spise inden man sidst på dagen tager bussen tilbage til Varadero, hvor man lige akkurat kan nå en svalende dukkert i havet inden den står på aftensmad og cigarer og mojitos på terrassen.
Ikke dårligt Cuba, ikke dårligt!

Forrige artikelManden, der accepterede ikke at være konge
Næste artikelNicolai Højgaard er Årets Fund
Golfbladet.com
Golfbladet er Danmarks største golfavis, som nu også tilbyder et digitalt univers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser samt anmeldelser af udstyr, baner og rejser.