Golfbaner er ikke længere nødvendigvis musikfri områder, selv om musikken kun spiller i ørerne på de fleste udøvere – men musik kan hjælpe på et slags rytme, den kan fryde mellem runderne, og golf sniger sig ind i koncertscenerne
Når golfstjernerne er på driving range, lytter de ikke altid til deres trænere, mens de arbejder. Mange har musik i ørerne. Jo yngre, de er, jo større procentdel. Man regner med, at mere end hver femte mellem 20 og 34 år slår ud til musik.
Rory McIlroy blev engang spurgt, hvilken musik han helst trænede til, og han gav beredvilligt sin aktuelle top-10. Forrest var ’Wake me up before you go go’ foran ‘Radio Action’ og ‘Mockingbird’. Skal vi gætte på, at stilen holder, men at numrene skifter?
Flere hævder, at musikkens rytme er god for harmonien i deres sving. Så kan vi gå ud fra, at de ikke har Stravinskij i ørerne. Golf til ’le sacre du printemps’ – det kunne se sjovt ud.

Musik på banen
Kan man spille musik under en turnering?
Lyden spiller formentlig ingen større rolle, for ventet støj – som fortsat musik – påvirker ikke spillerne. For dem er det den uventede støj, hvad enten det er et tog, der tuder, eller klikket fra et fotografiapparat, der er ødelæggende.
En del spillere nynner eller fløjter på vej rundt. Et ældre eksempel er Sam Snead, der altid nynnede Strauss-valsen ’An der schönen blauen Donau’.
Direktøren for European Tour, Keith Pelley, er blandt tilhængerne af, at musik og andre støjende eller levende tiltag er med til at skabe liv over golfturneringer, som det er prøvet flere gange i Golf Sixes-turneringerne.
Andre hævder, at musik vil fjerne en vigtig del af golfspillets naturoplevelse og citerer i stedet Michael Hardinger: – Nu har jeg købt mig en walkman/ nu lyder skoven som New York, mand/ og der er ingen, der skal forstyrre mig her.

Musik efter spillet
Derimod synes de fleste om musik efter spillet, hvor det kan holde såvel udøvere som tilskuere i golfklub eller -center i flere timer. Som det i de senere år er sket i forbindelse med de tre første runder af Made in Denmark, og som det sker i forbindelse med mange danske turneringer med spisning og anden selskabelighed, hvor ikke mindst Lune Larsen er en flittig gæst.

Sange med golf
De fleste sange om golf har mere eller mindre glimt i øjet, fordi de færreste vil være ved, hvor vigtig golf er for dem, eller hvor hårdt de reagerer på succes og fiasko, held og uheld.
Den adlede Sir Bryn (Terfel) er en behagelig undtagelse. Han er Wagnersanger, basbaryton og hygge-golfspiller, og på et ret nyligt udsendt album fra Deutsche Grammophon Gesellschaft, Dreams and Songs, synger han den afslappede ’Golf song – Golfers lament’, hvor han fortæller, hvordan han er bidt af ’the golf bug’, golfvirussen, og har et forhold til sin putter, sit jern og sin kølle. Han vil helst spille 18 huller hver dag, men når scoren skal gøres op, har han mest lyst til at rive sit scorekort i småstumper.
Et dansk eksempel er Flemming Bamse Jørgensens golfsang med bl.a. Mollerup Golfklubs ’herrekor’ som ’juhupiger’, der synger ’Alle taler frit om køllen og jernet / men har man det forkerte tøj på bli’r man fjernet’.
Associationerne til køller og jern har bragt golf ind i mange revyer, ikke mindst med vers, der kun er uartige, hvis man har en lidt uartig tankegang – men for den urene er alt jo beskidt!
I 2005 udsendtes World’s funniest Golf Songs Album med sange som ’Big bad Arnold’, ’Addicted to golf’ og Springsteen-parodien ’Born for the PGA’. Siden har fx Arrogant Worms stået for ’Ultimate Golf Songs’ med de oplagte titler ’Fore!’, ’Cart Girl’, ’Bunker Blues’ og sangen om at putte med omkvædet: ’hurry, hurry, hurry, slow down, SLOW DOWN!’
’Golf – the Musical’ er en fuld musikforestilling.

Elegante Fred Astair

Filmen ’Vågn op, Amanda’ fra 1938 havde en spinkel intrige, hvor Fred Astaire som læge skulle forsøge at få Amanda, Ginger Rogers, til at falde for hans bedste ven, men resultatet blev naturligvis, at Astaire og Rogers fik hinanden.
I en scene, hvor Irving Berlins musik er en elegant jazz-parafrase over skotsk musik fra sømandsdans til The Bonnie Banks of Loch Lomond, vil Astaire vise sig for Rogers i en forrygende dansescene med en ren golfopvisning. Han stepper, slår rytme med sin driver og sender en serie bolde af sted med et sving så afslappet og elegant, at det siden er brugt til golfinstruktion. Gå på YouTube og tast ’Fred Astaire golf’, så kommer det skønne klip frem. Hans handicap var i øvrigt etcifret.

DEL
Forrige artikelMøgvejr afbryder Grand Final
Næste artikelKæmpe drama på Mallorca
Avatar
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.