Medierne har haft travlt med at fejre 50-året for Neil Armstrongs første skridt på Månen. Der er ganske vist halvandet år til 50-året for det første golfslag på Jordens drabant, men lad os alligevel genopfriske historien om det.

Alan Shephard var den ene af astronauterne på Apollo 14, som i februar 1971 landede på Månen. Han var golfspiller, og det var filmstjernen og komikeren Bob Hope, der var inspiration til et usædvanligt stunt.

Hope foreslog Shephard at forsøge sig med golf på Månens overflade, hvor tyngdekraften er seks gange mindre end på Jorden, og hans bold derfor vile flyve seks gange længere end på hans hjemmebane.

Shephard teede altså off med to bolde og beskrev resultatet som ‘Miles and miles and miles and …’

Imidlertid kunne han kun drive med en hånd og var desuden handicappet af sin rumdragt, så han måtte siden indrømme, at hans bolde kun var kommet et sted mellem 200 og 400 meter. De ligger deroppe endnu i et af de mange ”månehave”, og mon ikke det bliver verdens dyreste søbolde, når en eller anden en gang samler dem op og sælger dem?!

Richard Armour skrev i anledning af Shepards to slag et tankevækkende digt om golf på Månen til sin bog ”Golf is a four letter word” (Golf er et bandeord). I oversættelse lyder det:

Han er første golfer på månen
og får allig’vel en prop
For på grund af tyngdekraften
vil hans bold slet ikke drop’!

Billedet viser Alan Shephard som golfspiller i 1995 med et ønske om lavere tyngdekraft. Desværre lykkedes det ikke nogen fotograf at blive akkrediteret til den lille to slags-clinic på Månen.

Forrige artikelAlle drivere er gode i dag…
Næste artikelNy PING-serie til kvinder
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.