Amerikansk tv har gjort et kup. For tiden kan man i transmissioner af PGA-turneringer opleve Fanny Sunesson, en af verdens ti bedste caddies, der fortæller om, hvordan forholdene er: Hvor hård eller blød er fairways og greens; hvor stærk er vinden, og hvordan vil den udvikle sig; hvorledes skal spillerne tilgå de enkelte huller, etc.

Fanny Sunesson er ekspert på dette område, og jeg benytter lejligheden til at gentage en af mine artikler, der netop drejede sig om Fanny. Den er fra 2005 og skrevet umiddelbart efter, at hun havde hjulpet Mark Hensby til sejr i Scandinavian Masters.

Fantastiske Fanny hjalp Hensby til sejr

Den 36-årige svenske kvinde, Fanny Sunesson, er verdens kendteste kvindelige caddie

En af de store golfhistorier i 1999 var bruddet mellem Nick Faldo og hans caddie gennem 10 år, svenske Fanny Sunesson. Både, fordi hun havde været Faldos caddie i 13 turneringer, han havde vundet, heraf fire majors, og fordi det var Fanny, der sagde stop og søgte efter nye spillere.

Fanny Sunesson er brandaktuel, fordi hun måske var afgørende for Australske Mark Hensbys sejr i Europa Tour turneringen på Kungsängen i Stockholm. Hensby lænede sig op ad Fanny, som han tidligere på året fik en aftale med om den svenske turnering, gennem alle fire runder; dels fordi, som han lagde, ”hun kender banen betydeligt bedre, end jeg gør” og i øvrigt aldrig stoler på banebeskrivelser, men altid udmåler distancer på alle huller selv; dels fordi Fanny ved præcis, hvordan en caddie er størst støtte – hvornår hun taler, hvornår hun tier stille, hvornår hendes råd er på sin plads osv.

Da omspillet med Henrik Stenson var en kendsgerning, og Hensby kørte til omspillet på hul 18 sammen med Fanny, sagde hun til ham: – Enten gør vi en mængde svenskere lykkelige på en gang, eller også bliver jeg den eneste lykkelige svensker på hele anlægget.

Fanny Sunesson var tidligt klar over, at hun ville være caddie. Hun opsøgte som 18-årig stærke spillere, der ikke havde midler til at lønne en kendt caddie, hjalp dem gennem flere turneringer og blev hurtigt kendt som dygtig og kompetent. Som 19-årig var hun allerede så eftertragtet, at hun kom til at bære baggen for spillere som Rivero, Forsbrand og Howard Clark. I 1989 blev hun hyret af Nick Faldo, og de var uadskillelige på golfbanen gennem 10 år. Også efter bruddet gik hun caddie for ham ved udvalgte lejligheder. En pudsig ting var, at da Faldo 28. juli 2001 giftede sig for tredje gang, giftede Fanny Sunesson sig samme dag med en anden caddie fra PGA touren, Eric Rogers. Sammen med ham har hun slået sig ned i den svenske by Karlshamn, hvor Fanny har åbnet Fanny Sunesson Golf Academy, som især beskæftiger sig med mentaltræning, og som adskillige af de bedste svenske spillere har konsulteret.

Efter Faldo har Fanny Sunesson gået for Sergio Garcia gennem otte turneringer, men de havde ikke kemi sammen. Hun har hjulpet spillere som Fred Funk, i marts i år Michelle Wie, som ingen har kemi med(!), og under US Masters i år støttede hun Ian Poulter, fordi hans faste caddie var gravid.

Sunesson er blevet en berømthed, der har vist golfmode sammen med Laura Davies og spillet sine yndlingsplader i svensk radio. I år har hun assisteret svenske landshold for såvel amatører som professionelle.hun, har forelæst på et kursus i tysk PGA og skal være gæstetaler over emnet ”Tactical Aspects in Golf” på den 7. Teaching & Coaching Golf Conference i München omkring 1. oktober. Hun er for længst valgt ind i PCAs Hall of Fame (PCA = Professional Caddies Organisation) og kan vælge og vrage, hvilke job hun i dag vil tjene sine penge på. I mange år har hun tjent flere penge end mange af spillerne på den professionelle Tour, og i weekenden sikrede hun sig igen et pænt beløb for at caddie for Hensby. Sandsynligvis var glæden over godt udført arbejde større end glæden over indtjeningen.

Forrige artikelDramatiske afgørelser i USA – ny verdensetter
Næste artikelSejr gav stort ryk på verdensranglisten
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.