72-årige Tommy Märcher er medlem af både Hillerød og Ree, for så kan han spille golf hele året. Ambitionen er 365 runder i år.

Der er nogle, der er mere vilde med golf end andre. 72-årige Tommy Märcher fra Hillerød er én af dem.
Da vi møder ham en blæsende og fugtig onsdag i august i hans ene hjemmeklub, Hillerød, har den pensionerede kontorfuldmægtig netop færdigspillet sin 232. runde i år. Dårligt vejr er ingen hindring, selvom han kun sjældent starter en runde hvis regnen siler ned, og han spiller groft sagt hver dag, året rundt.

Af samme årsag har han i flere år haft et vintermedlemskab af Ree Golfklub, hvor greens, modsat af i Hillerød, holdes åbne året rundt. I år har han dog fået fuldt medlemskab begge steder, ligesom han har tilmeldt sig Hillerøds firkløverordning, der også giver ret til at spille banerne i Værløse, Hjortespring og Mølleåen.
– Jeg begyndte først at spille golf i 2014 efter at være gået på pension, fortæller han. – Jeg var i 33 år ansat i ATP og Lønmodtagernes Garantifond. Jeg trak mig tilbage i 2007 og fik et fleksjob hos Firmaidrætten i Hillerød. Det var her jeg stødte på golfsporten. Firmaidrætten lavede et golfarrangement for begyndere og så var jeg solgt.
– Jeg spillede min første runde sammen med formanden for Hillerøds begynderudvalg 21. august 2014 og siden har jeg spillet tæt på 1.600 runder.
Tommy tænder sin telefon og tjekker de præcise data.
– Runden i dag var min runde nummer 1.588. Jeg har spillet med 190 forskellige makkere, og jeg har gemt alle mine scorekort. Det er nok kontormennesket i mig, men jeg kan godt lide tal, siger han, og fortæller, at han i dag har 32,7 i handicap, men i morgen er det nok noget andet, for alle scores registreres, og så er en runde golf i Tommys optik i øvrigt på 18 huller, aldrig færre.

Da Tommy spillede sin runde nummer 100 på Ree i år havde greenkeeperne arrangeret en goodiebag og et skilt til ham.


Støtter juniorerne

Ideen om at forsøge at komme til at spille 365 golfrunder på ét kalenderår opstod fordi han i 2019 nåede at spille 344 runder inden hans ’sæson’ blev stoppet juleaftensdag, da han var uheldig at falde ude på Hillerøds 5. hul og brække en ankel.
– Jeg kom derfor sent i gang i 2020 og så var der jo også corona, så jeg nåede ’kun’ 268 runder. Det fik mig til at sætte en målsætning om at spille 365 runder. Det er ikke unormalt at jeg spiller to runder om dagen, og på en god uge spiller jeg ti runder. I år var der ikke færre end 48 lukkedage i Ree på grund af sne og frost, så selvom jeg har spillet meget flittigt siden, så er jeg kun to runder forud for planen, og mangler i dag 133 runder i at nå målet. Men det skal jeg nok nå, siger han.

I Hillerød Golf Klub har de en Juniorfond, og den har Tommy besluttet at støtte med et beløb per runde han spiller. På opfordring fra nogle golfvenner har han fået flere sponsorer, der også støtter projektet, og derfor håber Tommy at have spillet et sted mellem 20-25.000 kr. ind til juniorarbejdet i klubben inden året er omme.
– Sjovt nok, så bryder jeg mig slet ikke om børn, siger han og slår en latter op. – Men jeg bliver imponeret over dem og over den frivillige indsats en masse mennesker yder for juniorgolfen, så det vil jeg gerne bakke op.
– Jeg spiller mange runder alene og når jeg gør det, samler jeg bolde i roughen på banerne. Hvert år til juniorernes sommerlejr, giver jeg deltagerne en pose hver med 20-25 bolde, så kan de slå dem væk igen og få dem tilbage næste år. Jeg har lige givet dem bolde, men har allerede 900 bolde derhjemme, siger han. Hans rekord er at indsamle 151 bolde på én runde.

Spillede med Nicole
Tommy Märcher er naturligvis kendt af alle i Hillerød og Ree klubberne, og da han tidligere i år spillede sin runde nummer 100 i Ree havde greenkeeperne stillet en goodiebag klar til ham med øl, smøger, frugt og snacks. Den gestus var han både glad for og stolt af.
– Sammen med min faste golfmakker spillede jeg i både 2017 og 2018 en ’firkløver-maraton’, hvor vi spillede alle fire Firkløver-baner på én dag. Det kræver en del logistik, og vi går naturligvis rundt. Ikke noget med buggy, men jeg har en el-vogn. Desværre blev min makker syg og kan ikke spille så meget. I 2019 lavede jeg en fredags-maraton, hvor jeg gik fire runder i Hillerød med fire forskellige makkere, og sidste år gav jeg mig selv den udfordring, at spille 14 runder på syv sammenhængende dage. Nicole Broch Larsen hørte om det og sagde at hun ville spille den sidste runde med mig, hvis hun var hjemme. Hun og hendes mand havde en starttid søndag formiddag, så jeg tænkte at så var chancen der. Det betød dog, at jeg måtte spille tre runder lørdag for at nå det, og den tredje runde var i silende regn, men det lykkedes. Vi havde en skøn runde søndag, hvor vi spillede hi-low, og hvor Nicole og jeg tabte på sidste hul til hendes mand og hans makker, siger Tommy, der rangerer netop den runde som sin til dato mest mindeværdige.

Tommy er lidt af en statistiknørd. Han har gemt alle sine scorekort, har udregnet sit præcise pointgennemsnit pr. spillet runde og han har helt styr på hvordan hans handicap bevæger sig op og ned i takt med antallet af spillede runder.

DEL
Forrige artikelHøjgaard og Winther delt 14, Emily P delt 30
Næste artikelTirsdagsanekdoten om, hvordan 8 $ bliver til 966.290 $
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.