Solbriller med styrke kan forbedre dit spil

Synet er den vigtigste sans når vi skal spille golf. Jeg har kæmpet med et svigtende syn de senere år, og har ledt efter en løsning. Man kan løse syns problemer på flere måder, og i de næste numre af Golfbladet, vil jeg teste de forskellige muligheder.

I dette nummer tester jeg solbriller med styrke, og i næste nummer kigger jeg på kontaktlinser. Muligheden for at få opereret sine øjne findes også, og er meget populær blandt topspillere, blandt andre Tiger Woods. Øjeperation er en løsning i den dyre ende, så den vil jeg trods alt ikke kaste mig ud i.
Efterhånden som vi bliver ældre får mange af os brug for hjælp til at se perfekt. For mig startede det beskedent med en +1 læsebrille fra den lokale Tiger butik, men gennem årene er det blevet til en +2,5. De seneste år har dette også fået betydning for mit golfspil. Jeg følte ikke at græsset stod skarpt, men min billige læsebrille var ikke optimal til at spille golf med. Kompromiset blev en læsesolbrille med +1,5 som gjorde det hele lidt skarpere. Det fungerer fint under gode lysforhold, men hen under aften eller på en overskyet dag, er det ikke perfekt.

Da jeg for nyligt påtog mig opgaven at skrive om udstyr på disse sider, tænkte jeg at nu var der måske en mulighed, for at teste om min skepsis var velbegrundet. Jeg kontaktede derfor firmaet SunRead, og de ville heldigvis gerne arbejde sammen med mig om en test af deres briller.
SunRead fører flere modeller og typer af glas. Firmaet sælger solbriller med styrke til alle slags aktiv sport. Alene i golfkategorien er der solbriller med og uden læsefelt foruden flagskibet Optics, som er solbriller med styrke.

Efter en kort konsultation på telefonen blev vi enige om at jeg skulle prøve et par Optics. Før man kan gå i gang med brillerne skal man kunne levere en frisk synstest. Jeg besøgte den lokale optiker, der konstaterede at jeg havde behov for +1,75 på det ene øje og +3,25 på det andet øje. Det forklarer også hvorfor standard solbriller til 30 kroner, ikke kunne løse opgaven.
Jeg sendte straks synstesten afsted, og ugen efter fik jeg leveret brillerne, præcis tidligt nok til at tage dem med til Florida, hvor der var optimal mulighed for at teste dem.

Jeg var blevet advaret om, at det ville tage lidt tid for mine øjne for at vænne sig til de nye briller. Jeg var alligevel lidt skuffet da jeg første gang tog dem på, da verden slet ikke stod så skarpt som jeg havde håbet. Heldigvis vænnede min øjne sig hurtigt til brillerne, og alt stod pludselig skarpt. Med de billige briller virkede det lidt som om, at jorden kurvede lidt op af, og at der var en lille bakke bag bolden. Jeg har vænnet mig til at ignorere dette, men det var dejligt at det nu er væk.

Det var rart at kunne spille med dem på uafbrudt. Med de billige solbriller var det til tider nødvendigt at skulle skifte til læsebriller for at føre scorekort eller læse information på banen.
Jeg kunne desværre også se at jeg fik 8 på 12. hul, men det er nok ikke brillernes skyld.
Selvom de bliver solgt som golfbriller, har jeg også brugt dem meget uden for golfbanen. Jeg bruger dem især meget når jeg kører bil, og fordi de er polariserede er de fremragende at have på på vandet når jeg fisker.

Det er muligt at købe ekstra glas. Det optiske glas er moteret separat, så man nemt kan tage brilleglassene af og erstatte dem med en anden farve eller måske endda klart glas. Ekstra glas til min model ligger på 4-700 kroner.

Uden at have noget at sammenligne med, er konklusionen at brillerne fra SunRead er frem- ragende. Jeg har ikke spillet en runde uden dem, siden jeg fik dem,og jeg overvejer endda, om jeg skal købe et sæt ekstra glas i den gule eller denklare udgave, så jeg også kan bruge dem under dårlige lysforhold.
Det er ikke nemt at finde noget negativt at sige om brillerne. Nogle vil måske argumenterer at prisen på 2.395,- er høj, men dem der er vant til at gå til optiker, lader sig næppe skræmme.

Se også videoen på Golfbladets hjemmeside.

Forrige artikelParis: Banen alle taler om
Næste artikelBlåvandshuk – unik natur og store visioner
Jan Olsen
Jan Olsen er en erfaren golfspiller. Som mangeårig elitespiller har Jan stor erfaring med alle dele af spillet. Da han spillede bedst, var handicappet 0, og hans bedste resultat en sølvmedalje ved DM. Han kan lejlighedsvis stadig score i 70'erne. Som uddannet fotograf vil Jan stå for mange af Golfbladets videoer, ikke mindst i samarbejde med Ronnie Lindeskov omkring instruktionsvideoer.