Den skleroseramte fynbo, der har venner over hele Danmark fra efterskole, badminton, skisport og golf, byder sygdommen trods og har senest indgået et væddemål om at have spillet alle danske golfbaner før udgangen af 2019

Efter at have indgået et væddemål om at have spillet samtlige danske golfbaner før udgangen af 2019 lagde den 65-årige Erik Kolmos fra Nr. Broby en appel om hjælp på Facebook.
Kort efter var den delt til tusindvis af mennesker, og sympatitilkendegivelser strømmede ind. Fra tidligere elever på idrætsefterskolen Hjemly; fra badmintonspillere og skiløbere, som han har instrueret; fra golfspillere, mange af dem venner fra handikapgolf; fra gamle atletik- og fodboldvenner osv.

Typiske eksempler:

Hjælp meget gerne denne fantastisk seje mand på vej ved at dele opslaget, og måske kender i nogen, som har et par golfbaner, som Erik mangler ? Erik Kolmos, du er et KÆMPE forbillede” hvor der er en vilje, er der en vej “. RESPEKT herfra.’

For dælen Kolmos. Konkret liste over manglende golfbaner udbedes. Er klar til at lave overnatning i Herning og evt. i det nordjyske. Har du en plan Principielt kan vi nå 14 baner på en uge ? ? nå nej, min form er jo ikke så god som din ?’

’Hvis nogen lige kan hjælpe med billig/gratis omgang golf især på nordsjællandske golfbaner. Så skal I ikke holde jer tilbage. Min “gamle” engelsk-/badminton- og ikke mindst idræt/syretræningslærer har brug for en hjælpende hånd.’
Andre tilbød at gå deres hjemmebaner med ham. Han er tilbudt kost, logi og greenfee over hele landet, og assistancen er velkommen for en, der knap kan gå, og for hvem færdiggørelsen af væddemålet ville have kostet over 100.000 kr., hvis ikke så mange sluttede op om ham.
Da dette bliver skrevet, mangler Erik Kolmos 65 golfbaner i at vinde væddemålet, der er indgået med den i Canada bosiddende tidligere elev på Hjemly, Lars Bendtsen, direktør for AC883 Nordic Trade Servicesc Trade Services Inc.).

Sen diagnose
Først som 45-årig fik Kolmos stillet diagnosen sklerose, selv om man fandt ud af, at den var udviklet som eftervirkning af en synsnervebetændelse, han havde som 27-årig.
Det var for sent at sætte alvorligt ind mod sygdommen. En mild kemokur gav bagslag og måtte opgives. I stedet satte Kolmos sig for hele tiden at være så veltrænet og viljestærk som muligt og fortsætte livet så normalt muligt.

Stor aktivitet
Der var meget at opretholde. Fx en status som international badmintontræner. 2019 bliver hans 51. år i den funktion, bl.a. i OBK, Victor Axelsen og Mathias Boes Klub, og han vil forsøge at passe jobbet stående og gående, selv om han på dage med stor belastning må give sig og bruge sin kørestol.
Også arbejdet med skirejser, for Kolmos er uddannet skitræner og har arrangeret rejser til skisportssteder for såvel Herning Skiklub som for sine elever – nu tidligere elever – på Hjemly.
Egentlig havde Kolmos opgivet at cykle, fordi han ikke længere kunne dyrke sin racer, men han kunne godt klare en Christianiacykel, så sådan en blev anskaffet – med elmotor, men krævende nok. Hvorefter han for to år siden cyklede de 457 km til Skagen på syv dage. På vejen blev han af den handikappede eks-landsholdsspiller i fodbold, Jes Høgh, og Mads Løkke inviteret til at spille golf i Frederikshavn, og han nyder bevidstheden om, at han den dag spillede sin danske bane nr. 100.
Aktiviteter, han har måttet opgive, er fodbold, hvor en af hans lærere på seminariet var spilleren med det ’iskolde’ højreben, Henning Enoksen, sølvvinder fra OL 1960; og triatlon/terrænløb, som benene ikke rakte til, efterhånden som de blev svækket.
På efterskolen stoppede han i 2015, da han handikap gjorde det umuligt at udfylde stillingen tilfredsstillende.

Familieliv
Erik Kolmos er lykkelig gift på 33. år med Inge. Parret har fire voksne børn, alle piger, der støtter deres forældre helhjertet. Se, hvad datteren Stina skrev på Facebook:
Han er vildt sej ? Men bag ham står også en mega sej kvinde – min mor. Hun giver ham et kærligt men bestemt spark, hvis han synker for langt ned i lænestolen. Min fars stærke vilje og min mors kærlige skub har gjort, at min far kan udrette store præstationer ?
Men den største må da være at opdrage fire piger. Det kræver altså et rigtigt mandfolk.
?️‍♂️ (Og det er han OGSÅ kommet helt godt afsted med – hvis jeg selv skal sige det)”


Golf
Golf begyndte Erik på for 35 år siden, da en ven tog ham med på Odenses Pilebane. Da det kneb med tiden, meldte han sig ud, men blev medlem i Faaborg, da denne klub blev oprettet. Sygdommen gjorde det siden umuligt at spille den kuperede bane, og efter et kort besøg i Odense Eventyr er han nu tilbage, hvor han startede: I Odense GK, hvor GOLFBLADET satte ham stævne til ni huller.
De gik imponerende. Sygdommen har kostet Kolmos halvdelen af længden, – men det gør jo ikke så meget, for så har jeg jo bare et højere handicap, og det vigtige er, at jeg stadig slår lige.
Det klarer han fint, fordi hans venstre ben med total dropfod kan styres ved hjælp af en skinne, og resten af kroppen med indædt koncentration.
De første fem huller indbragte alle 2 p, men så fulgte 3 p for par på sjette hul, og yderligere 3 på 7, hvor han havde to slag. De to afsluttende indbragte hver et enkelt point, så facit blev 18 p. Hans øjeblikkelige handicap på 25,6 må være meget passende.
Blandt hans golfhverv har været at spille baner, der vil handikapcertificeres. Her måtte han vende tommelfingeren nedad for Great Northern, som han ellers karakteriserer som en skøn bane, men når man ikke må køre tæt på greens med en buggy, og der ikke kan dispenseres, dur det ikke for handikappede. Til gengæld fik HCA Golf i Bogense grønt lys.

Væddemålet
GOLFBLADET følger udviklingen i Kolmos’ væddemål, som han håber at vinde i efteråret 2019, hvis sygdommen ikke overmander ham forinden. Skulle der være små tegn på det, ignorerer han dem, så længe det er muligt.
Vi ønsker held og lykke.

Forrige artikelAVX – bedre end ProV1?
Næste artikelMaraton golf af 3 friske golfere i Ebeltoft Golf Club
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.