Jellings bane er dramatisk, udfordrende og naturskøn. Klubben sætter på imponerende måde tæring efter næring og har meget frivilligt arbejde

Vil du spille to helt vilde dogleg huller, det ene venstre, det andet højre, der begge i (forhåbentlig) andet slag skal spilles dybt, dybt ned blandt træer til en drilsk green, ja, så tag du til det gamle danske kongesæde i Jelling.

Du ånder forhåbentlig lettet op før det første efter et vel overstået, djævelsk femte hul. Par-5 423-500 m (tee 60-47) med bratte bakker på fairway, et vandløb og en slugt på tværs samt træer og krat, der glubsk sluger alle bolde, der kommer på afveje. Naturligvis nøgle 1.
På sjette hul kan du ikke slappe det mindste af. Du skal lægge din bold i doglegget 150-200 m ude, og var dig for at skyde genvej, hvis du ikke kan komme over det ’hul’ i venstre, der ligger 167-235 m fra tee – og så er der for resten et vandløb til venstre for green.

Vi springer til 14. hul. Nu er der kun et ganske smalt område højst 117-183 m fremme, hvor man kan lægge sin bold perfekt i doglegget. Meget langtslående kan gå efter green med risiko for at havne i træer eller rough.

Overraskende få slag
Jelling er en af de baner, man har stor fordel af at have spillet før, hvis man skal leve op til sit handicap, for de fleste vil synes, at de får tildelt overraskende få slag. Pro’en gennem fem sæsoner, Rasmus Baun Norup, deler overraskelsen, for der er andre store udfordringer. Tag bare de to afsluttende huller, der begge har dramatiske højdeforskelle, bunkers og vand i spil.

Vi kan slå fast, at har man sit handicap fra Jelling, fortjener man det, og det må være en fordel for klubbens tre elitehold og det genopstandne damehold, når de spiller på hjemmebane.

Usædvanlig historie
Gårdejer Jens Abrahamsen havde en stor andel af æren for, at Jelling GK lever i bedste velgående, ikke mindst var han med til at skabe en tradition for, at alle hjælper til.

Klubben blev stiftet på Skovdal Kro 6. december 1990 med 70 medlemmer. Som banearkitekter valgtes Frederik Dreyer og Vagn Rasmussen, og allerede i 1992 havde man 18 huller.

Ikke de samme som i dag. Dem fik man først kræfter til, da Jens Abrahamsen døde i 1995 og viste sig at have testamenteret sin gård med 23 tdr. land til klubben. Man solgte stuehuset og fik dermed penge til at købe jord til 10 huller ekstra. Dermed fik man også mulighed for at etablere en 6 hullers par-3-bane til de usædvanligt mange medlemmer.

Flot opbakning
Der er kun 3500 indbyggere i byen, der under Gorm den Gamle og Harald Blåtand var dansk hovedstad, og der er mange golfbaner at konkurrere med i omegnen. Alligevel har klubben næsten 800 medlemmer og for tiden 25-30 prøvemedlemmer.

Normalt bliver de fleste af dem faste medlemmer, fordi de falder for stemningen og det sociale sammenhold. Alle hjælper til. På banens dag mødte 70 frem, og når der er brug for frivillige, står de nærmest i kø.

Da klubben ikke har restaurant, skal der serveres, når en større gruppe besøger klubben og bestiller mad, som man henter hos lokale udbydere; eller hvis Men’s eller Ladies’ Section skal spise, så serverer de to for hinanden indbyrdes!

Klubben hjælper også til ved den årlige Jelling Musikfestival og afholder samtidig den årlige Jelling Junior Classic.

Masser af initiativ
De daglige aktiviteter omfatter åbne 9 huls onsdagsmatcher, på lignende vis 9 åbne huller fredag formiddag, lørdag mikrogolf for børn ned til 3 år, der også tiltrækker mange forældre, som falder for spillet.
Et medlem er i gang med at organisere fyraftensgolf, andre er med til at organisere Company Days, og de hjælper med at organisere samarbejde med de lokale skoler, hvis elever får fem ugers gratis medlemskab.
I år tilbyder man greenfee til 100 kr. i hele juli, hvor mange frivillige stiller op og fx griller for gæsterne på terrassen.

Tæring efter næring
Klubben udnytter sine ressourcer optimalt. Det sørger ikke mindst sekretær Søren Porsbøl og Norup, der planlægges at overtage Porsbøls job og blive klubmanager, for.
Man indkøber ikke kunst til væggene, selv om det føles sådan, da de prydes af lækre billeder af banens huller set fra luften, opsat på isolationsplader fra et sponsorerende isoleringsfirma. Smart.
Banen er temmelig udfordrende fysisk, så mange gæster ønsker buggy, som det er vigtigt at bestille forud. De har reklamer på siderne, nogle af dem meget opfindsomme, fx ’din Tandlæge Jelling ønsker god tur og sammen finder vi hullerne’!

Vand, dyr og fugle
Jelling GK har en udmærket proshop, fine træningsfaciliteter og kan vande i tørken fra egen boring.
De første ni huller er åbne og vindfølsomme, de resterende går gennem skov og en ådal, der i et fugtigt forår kan give visse problemer, men hele vejen kan man nyde dyrelivet med rådyr, fasaner og egern og det talrige fugleliv, hvor man bl.a. over skoven tit kan iagttage en rød glente.
Lad den ikke tage for meget af koncentrationen, for så får du hurtigt bogeys i stedet for ’fugle’!

Forrige artikelGolf & Casino resorts
Næste artikelDu kan mere end at høre med høreapparater
John Kristensen
John Kristensen, 57 år, er ejer af MagMedia, som udgiver aviserne GOLFBLADE, TENNISAVISEN og SKIAVISEN. John er uddannet cand.merc. i afsætning fra CBS, og har mere end 30 års erfaring fra udgivervirksomhed. John spiller gerne golf når tiden tillader det.