Overskriften lyver ikke. Med 9 huller fordelt på knap 2400 meter og 650 medlemmer er Tullamore Golf Club mindre end de fleste. Men hvad den ikke har i størrelse, har den i visioner og andre kvaliteter, som man ikke finder ret mange andre steder end i netop Tullamore Golf Club.

Tullamore Golf Club er beliggende i udkanten af Ikast, der i forhold til byens beskedne størrelse er en mastodont i dansk idræt. Et dansk mesterhold i både fodbold og håndbold med rødder i Ikast, et af landets førende elitesportsakademier og et golfhold, der sidste år spillede i den bedste danske golfrække, er blot nogle af Ikast´ idrætslige meritter i skrivende stund. Byen, som tilsyneladende er vild med sport, huser desuden også to golfklubber. Ud over Tullamore Golf Club findes i den anden ende af byen nemlig også Ikast Golfklub, som man vel godt kan tillade sig at kalde storebroderen, da den har 27 huller, flere ansatte og en del flere medlemmer.

Startede som privat projekt

Tullamore Golf Club blev etableret i 1988 af de tidligere ejere Eskild og Karin Thygesen. I udgangspunktet var det et privat projekt, men i 2002 blev klubben offentlig, og banen blev godkendt af DGU året efter.
De første år var jubelår. 2400 navne stod på medlemslisten i 2006. Mange af dem var sjællændere, som ikke kunne optage medlemskab i andre klubber pga. overtegning, og som så valgte Tullamore som hjemmeklub pga. det lave kontingent. De kunne så spille greenfee andre steder. Finanskrisen ramte som bekendt hårdt i årene efter, og det var ikke kun bankerne det gik ud over. Også for Tullamore betød det ligesom for så mange andre danske golfklubber først stagnerende og senere faldende medlemstal.

Nye planer i støbeskeen

Den nye baneejer Jens Poulsen, der købte banen efter Eskild Thygesens død i efteråret 2014, har dog til trods for faldende medlemstal store planer med klubben de kommende måneder og år. Et nyt og forbedret træningsanlæg, redesigns af flere huller, der bl.a. skal munde ud i en forlængelse af banen med 500 meter, og en udvikling af det allerede gode samarbejde med Idrætsskolerne i Ikast er noget af det, der er på baneejerens tegnebræt.
Klubben har dog ikke mere travlt end, at man gerne vil værne om grundlæggende værdier, som de tidligere ejere flaskede klubben og dens medlemmer op med. Hjemlig hygge i klubhuset, plads til både store og små armbevægelser og et intimt klubmiljø med en god atmosfære, hvor alle kender alle, er de værdier klubben ønsker at bevare fortæller Hanne Lisa Pedersen fra sekretariatet. Man tapper eksempelvis selv sin fadøl og betaler selv for den og andre fornødenheder i baren ved at smide penge i sparegrisen.
Efter Eskilds Thygesens død har klubben dog fået et organisatorisk og kommercielt løft. Noget som har været en nødvendighed når baneejeren, der så klubben som sit livsprojekt, pludselig ikke bor i den ene del af klubhuset længere. Han var ikke bange for at selv at give en hånd med, hvis der skulle rives bunkere eller slås græs en morgen inden en weekendmatch fortæller Hanne Lisa Pedersen.

Mere end en pay and play bane.

Selve golfbanen har ikke karakter af en klassisk 9 hullers pay and play golfbane, som ofte kan minde om en markvandring på nyslået græs. Et hyggeligt parklignende område med Storåen rindende igennem sig danner rammen om banen, der er velplejet på niveau med en gennemsnit dansk 18 hullers bane til trods for, at man kun har 1,5 greenkeeper ansat. Noget som vidner om, at frivillighedsarbejdet som i så mange andre danske golfklubber også i Tullamore er ved at vinde indpas.
Banen har vand i spil på 5 af de 9 huller og særligt 5. hul, et 492 meter langt par 5 hul (fra rød tee 382 m.) må give mange greenfee-gæster og medlemmer mareridtslignende drømme om natten. En sø umiddelbart foran teestedet kræver en carry på ca. 100 m. og burde dermed ikke volde de store problemer. Men krydret med out of bounds i højre side, mere vand og skov i venstre, en stor sø foran green igen, samt en meget smal fairway, giver det et udfordrende hul, som mange har svært ved at lave 2 point på. Smalle fairways med træer langs kanten er kendetegnende for banen, og man skal gerne have det ligeud slående værktøj med til Tullamore, hvis man skal have i nærheden af sine 36 point på de to runder. Den trange plads er på en gang en af banens styrker, men samtidig en akilleshæl. En styrke fordi de smalle fairways og megen vand gør banen til en udfordring for alle uanset handicap, men en svaghed fordi flere af hullerne er forholdsvis korte, samtidig med der flere gange kan opstå farlige situationer, når Dr. hook eller Hr. slice kommer forbi på nabohullet. Noget som man dog også lover at tage hånd om i forbindelse med de kommende ændringer af banen forsikrer Hanne Lisa Pedersen.

Et besøg værd

Tullamore Golf Club er således en interessant og anderledes klub end golfklubber er flest og prisen på de 200 kr. for 18 huller er ganske rimelig, da man jo skal gå de samme 9 huller to gange for at ramme par 70. Et plus er desuden, at banen er åben året rundt, hvor der spilles til sommergreens. Noget som `Kaffemikbanden` nyder godt af. En klub i klubben, der spiller hver tirsdag formiddag året rundt, og som primært består af pensionister. Hvis man undgår tirsdagene, hvor `banden` er på tur, er der ofte god plads på banen, og det er meget sjældent, at det er vanskeligt at finde en starttid i weekenderne. Bane, klubhus, personale og medlemmer tager derfor med åbne arme hånd imod greenfee-spillere, som har lyst til at prøve kræfter med en 9 hullers golfbane af ganske glimrende kvalitet.

Forrige artikelGolfbladet – November 2016
Næste artikelGolfbladet – Februar 2017
Avatar photo
Lasse er en af vores skribenter. Han er uddannet Cand.mag i idræt og samfundsfag og arbejder til daglig som gymnasielærer. Lasse er primært leveringsdygtig i rejseartikler fra alverdens destinationer. Lasse er naturligvis selv inkarneret golfspiller.