Destilleriet Mosgaard i sydfynske Oure er på få år nået frem i destilleriernes superelite og lancerer nu en gin specielt til golfere, udviklet i samarbejde med Thomas Bjørn.

Thomas Bjørn har 15 sejre på European Tour og har spillet på tre vindende Ryder Cup-hold. Det afspejler sig i navnet på den gin, af hvilken Jes Mosgaard 13. juni tappede de første dråber. En mærkedag. Det er den første gin, fremstillet specielt med henblik på golfspillere i samarbejde med Danmarks største golfnavn gennem tiderne, Thomas Bjørn, og tilmed økologisk.

Hvad vil golfspillere have?
Destilleriets investor, Benny Balle Jensen, fik ideen til at lave en gin for golfspillere, og det var en udfordring, for hvad vil golfspillere have?
De vil godt have gin. Se bare til det tyske Castanea Resort, der tilbyder ophold med golf og gin – 104 forskellige. Der findes imidlertid omkring 7.000 forskellige slags gin i Europa, så de dage, hvor gin altid smagte næsten ens, er forbi.

Golf spilles i mange slags vejr, og i aftergolfen vil de fleste drikke noget med friskhed, fylde, rundhed, varme og en forfinet smag, der gerne må ændre sig overraskende i eftersmagen.

Et væld af forskellige muligheder blev udforsket. Resultatet blev en gin med en fornemmelse af frisk luft, blomster og meget citrus. Den vil findes med to forskellige etiketter. Den ene etiket har Made in Denmark’s karakteristiske røde farve, og der bliver en stand under turneringen i Silkeborg; den anden har den europæiske blå farve og tager sigte på Ryder Cup.
Hvilke ingredienser, den præcis indeholder, er Mosgaard ikke bleg for at røbe, for forholdet mellem dem er afgørende: Enebær, anisfrø, fennikel, nelliker, citrongræs, rosa peber, koriander, blå kornblomst, citrontimian, frisk citron og frisk lime.
Det giver en gin, som det var en ære at få de allerførste dråber af på den første dag i destilleriet. En smagsoplevelse, forskellig fra alle andre slags gin, jeg har smagt, som gør, at det er tvivlsomt, at jeg ret tit vil nænne at tilsætte tonic.

Kan skifte navn
Da navnet er tilknyttet Thomas Bjørns succes’er, kan det skifte. Næste gang, Bjørn vinder på ET, bliver 15 til 16. Hvis Europa vinder Ryder Cup med Bjørn som kaptajn, bliver 3 til 4!
– Oprindelig tænkte jeg, at 15/3 burde betyde, at alkoholprocenten blev 15×3=45, men så gik det op for mig, at en Ryder Cup-sejr ville betyde, at procenten blev 60, så dén sammenhæng blev skrottet, fortæller Jes Mosgaard, der er taknemlig over, at Bjørn kunne se perspektiverne i samarbejdet.
– Han er gået helt ind for det; og for os som en spirende dansk virksomhed er det et spændende samarbejde og en stor udfordring, som vi sætter specielt pris på.


Fra lyd til smag
Mosgaard er et dugfrisk destilleri. 52-årige Jes er civilingeniør med speciale i lyd og akustik. For tre år siden trådte han ud af Libratone, som han var med til at grundlægge, og bestemte sig for sammen med sin kone Gitte at skabe en ny virksomhed i en helt anden branche.
At det skete i Oure, skyldes vandet i undergrunden, som er hårdt og mineralsk og derfor særlig egnet. At produkterne er økologiske skyldes, at især brugen af økologisk malt gør en overrumplende smagsforskel.
Parret havde som hobby eksperimenteret med fremstilling af vin og øl, ikke mindst for at lære håndværket, men vinfremstilling kræver, at man er bonde, og det har de ingen erfaringer med. Derfor valgte de i første omgang at arbejde med whisky, og Jes, der aldrig gør noget halvt, var sidst i 2015 på ’træningsophold’ i et skotsk destilleri.
Ikke som industrispionage, men som praktik! Ingen af de skotter, han samarbejdede med, lagde skjul på, at de betragtede det at lave destilleri i Danmark som lettere vanvittigt, men det var ikke deres problem.

Crowd Funding
Ægteparret nyfortolker klassiske produkter efter dansk smag. Blødhed, sødme og frugtnoter er nøgleord, og som i lyd skal der balance i smagsoplevelser, og der skal eksperimenteres med mange sammensætninger.
Whisky skal lagres i tre år, før den kan markedsføres under denne betegnelse. Der ligger mange slags whisky lagret i fade og venter på, at det skal blive 2019, så de kan slippes løs.
Mange af de tidlige investorer venter også tålmodigt. Som start kunne man i crowdfunding investere i et enkelt fad. Når det bliver solgt, får investor sine penge igen med renter samt fire flasker af indholdet. Denne mulighed er der for tiden lukket for, da den blev alt for populær til, at man havde tid til at administrere den; og i mellemtiden lykkedes det at finde en større investor, der er med til at sikre firmaets vækst.

Prisbelønnet
Ikke mindst, fordi Mosgaards produkter viste sig at have høj kvalitet i internationale konkurrencer. I Berlin International Spirits Competitions fik destilleriet sølvmedaljer for tre forskellige gins og blev kåret som det bedste danske destilleri i 2018. Kvalitet i håndværket er afgørende for Mosgaard, så det er en ekstra fjer i hatten at blive præmieret internationalt.


PR-problemet
Glæden ved at eksperimentere succesfyldt har været så stor, at der har været brug for ekstra kræfter i markedsføringen. Et samarbejde med fynske H J Hansen har betydet ekstra travlhed i 2018, og desuden åbner der snart en særlig Mosgaard-bar i det Odenseanske kulturcenter Odeon.
Det kan heller ikke være dårligt at ramme det internationale marked gennem samarbejdet med Thomas Bjørn, og alle GOLFBLADETs læsere får gennem Mosgaards annonce i dette nummer et tilbud, som det vil være at snyde sig selv ikke at modtage.
Efter min smag – men prøv selv!

 

Forrige artikelI Absalons fodspor på Rügen
Næste artikelSå er Linnebjerg Golf DGU-ratet
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.