Trods mange forhindringer har Wolfgang Ziebig insisteret på at få et slot med en fremragende golfbane for alle på den frodige ø. Nu er den der, og danskerne kan storme den med mere fredelige hensigter end Absalons

11 togter gennemførte biskop Absalon mod Rügen, før han i 1169 knuste vendernes hær, indtog den uindtagelige borg Arkona, lod guden Svantevit hugge op og brænde og lod alle overlevende vendere døbe.
Derefter var danskerne ikke populære på øen i flere hundrede år, men det er heldigvis historie nu, hvor man vil friste så mange danske turister som muligt til at opleve klinter så skinnende som ved Dover, et væld af historiske minder og arkitektur, ikke mindst i hansestaden Stralsund, pragtfulde sandstrande, naturparken Jasmund, vidunderlige solnedgange og for golfspillere bl.a. Schloss Ranzow.

Dramatisk historie
I århundreder var der ’kun’ en herregård, men i begyndelsen af 1900-tallet blev tilføjet et elegant, slankt borgtårn, der nu er egnens vartegn. Under 2. Verdenskrig var det udkikstårn for nazisterne og undgik med nød og næppe at blive bombet i krigens sidste dage. Derefter overtog russerne stedet, men rømmede det i 1991 til en skæbne i forfald, men det ville Wolfgang Zeibig anderledes.
Den driftige forretningsmand havde præget erhvervslivet omkring Düsseldorf. Nu flyttede han til Rügen og satte sig i hovedet, at Schloss Ranzow skulle være et golfparadis for almindelige golfspillere.

Kampen for golfen
Bestræbelserne indledtes i 2001, og mindre stædige personer – og mindre tilskud fra fonde for EU-områder og genforeningsprojekter – havde nok ført til, at de var opgivet. Mange lo af ’golfakademiet uden bane’, og naturbeskyttelsesfolk var imod.
– Se dog, hvor smukt anlægget ligger i naturen på et område, der blev benyttet til landbrug, og nu flokkes golfere fra mange lande for at nyde at spille og beundre den fantastiske udsigt over bane, nationalpark og Østersø, fremhæver direktør Thomas Gelsdorf, som er den daglige leder af resortet.
I 2011 stod hotellet med 20 værelser og golfbanen med ni huller klar. Begge dele for lidt, men i 2017 udvidedes til 18 huller, og 15 lejligheder er på vej, så nu bliver der formentlig mulighed for at drive stedet som en normal forretning.

Lækre faciliteter
Restauranten i slotsbygningen har et højt niveau, i øvrigt med en kok, der er fra Rügen og insisterer på at benytte øens egne kvalitetsvarer. Hver dag er der mellem 12 og 17 tilbud på kaffe og hjemmebag. Servicen er ovenud, og indtil videre kan man som golfspiller glæde sig over, at der er masser af plads på Holger Rengstorfs linksagtige bane, hvor man ovenikøbet kan slå rekordlange slag i denne tørre sommer og evt. give sit handicap et tryk.
Fair bane
Rengstorf, hvis kendteste bane er Winston Open Course, har satset på gennemsnitsspillerne, som skal befolke hotel, restaurant og baner. Der er kun gule og røde teesteder, og længderne er 5.400 og 4.600. Par er 71, og man kan på alle huller se præcis, hvilke problemer der venter.
Ondulerede fairways og greens, men aldrig overdrevne. Et stort antal bunkers, som stort set alle ikke er alt for svære at undgå. Fire søer er i spil, men ingen af dem på modbydelig vis. Da vi spillede banen, var greens ret langsomme, og det krævede lidt tilvænning.
Den største udfordring kommer fra Østersøen. Er der nogen som helst vind, påvirker den spillet, og den er ofte meget frisk.

Fin destination
Med sin beliggenhed ved færgebyen Sassnitz er Schloss Ranzow såvel en fin bane at opholde sig på som evt. at spille på vej mod andre mål, fx Golfpark Strelasund, som banen samarbejder med.

Forrige artikelEr det tid til at købe feriebolig i Sydspanien?
Næste artikelBjørns favorit: Gin 15/3 med tonic
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.