Vinens navn er kongelig, men den dyrkes i fællesskab af en flok andelsvinbønder på en lille vinmark i Harløse ved Hillerød. Sådan har det været, siden en gruppe vininteresserede nordsjællændere for 20 år siden opdagede, at det faktisk er muligt at fremstille god vin på danske druer og sammen stiftede andelsforeningen Frederiksborg Vin. Man fandt egnede marker hos en af stifterne på en sydvendt skråning med en lille sø for neden, som er med til at styre lokalklimaet.

Vinrække Frederiksborg Vin

I starten kostede et andelsbevis 500 kr., men det blev hurtigt sat op til 1000. Det har ikke afskrækket. I dag arbejder 160 andelshavere sammen om at dyrke druer til rødvin og rosé og producere vinen i vingårdens lille vineri. De repræsenterer alle erhverv og samfundslag, men fælles er interessen for vin og frisk luft.

Druer Frederiksborg Vin

Druerne er de røde Rondo, Bolero, Regent og Léon Milot og om nogle år føjes hvidvin til produkterne, når marken med den grønne drue Solaris er kommet i vækst.

Der produceres gennemsnitlig lidt over 1.500 flasker vin årligt. Rosévinene bliver altid udsolgt hurtigt, idet de typisk frigives i foråret, lige før terrassesæsonen starter, og de er ofte meget populære.

Fælles for de røde vine er, at de er bastante, gerne kræver et par år på bagen og skal dekanteres og iltes mindst en times tid før brug. De står godt til gode oste eller fx Boeuf Bourguignon.

Alle opgaver udføres som frivilligt arbejde og bindes sammen af glæde og hygge ved det sociale samvær. I starten passede man sin egen række, men da nogle ikke kom hver gang, var man nødt til at tage pasning af rækkerne fra en ende af hver gang, der er arbejdsdag.

Skallerne presses til druemost

Vinbønderne mødes i vækstperioden hver anden weekend til ca. tre timers arbejde, som man kalder hoveri (tvangsarbejde!), afsluttende med en frokost, som bestyrelsesmedlemmerne forbereder på skift, fx med rødvinsmarineret svinemørbrad a la Frederiksborg Vin, som også kan anbefales varmt efter en god runde golf, så lad os tage opskriften:

Et par svinemørbrader lægges i plastpose med hele kviste timian, peberkorn, evt. rosmarin, laurbærblade og evt. lidt hvidløg. ½ flaske Frederiksborg Vin Tête de Cuvee hældes over, posen bindes til, lægges i et fad og marineres i køleskab 24 timer. Posen vendes ideelt hver anden time.  Grillen tændes i god tid, og mørbraderne grilles ved god varme 5-8 min på alle sider, tages ud, tørres af og pakkes i folie med et godt drys salt. De serveres med salat, brød, god olie og en passende vin.

Vinudvalg fra Frederiksborg Vin

Søndag d. 6. december er der mulighed for at besøge vingården på Harløsevej 164, 3400 Hillerød og få en hyggesnak med vinbønderne, der gerne viser rundt i vinmarken og fortæller om arbejdet i vineriet. Her er der juleåbent i tiden 11-15 med smagsprøver og salg af vin og gavekort til rundvisning. Begge dele oplagte jule- eller værtsgaver.

Marked for vin fra Frederiksborg Vin

Besøg, gavekort og rundvisninger kan også bestilles ved at sende en mail til fbv@frederiksborg-vin.dk

Læs mere om Frederiksborg Vin på https://www.frederiksborg-vin.dk/  –  her finder du også en ansøgningsblanket, hvis du kan tænke dig at blive medejer og deltage i det spændende arbejde som dansk vinbonde.

Forrige artikelBreaking: Emily ‘snydt’ for en formue
Næste artikelJoachim i rutsjebane – Emily i regnvejr
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.