Gudme Golf Club har årligt mere end 5700 greenfeegæster på sin 1380 m lange 9 huls-bane gennem en betagende frugtplantage

Tiden arbejder for nihulsbaner. Efterhånden, som færre og færre har tid til at spille 18 huller, får de kønneste og mest udfordrende nihulsbaner flere medlemmer og greenfeegæster.
Det er ikke kun Augusta National, der er smuk ved at ligge på en gammel planteskole. Flere danske baner er anlagt på nedlagte frugtplantager, og det gælder bl.a. Gudme Golf Club i håndboldens GOG-land. Få steder er så skønne som banen i Gudme i kirsebær- og æbletræers blomstringstid.

Ingen guldfund!
Palle Sørensen er både manager og greenkeeper for banen, og det har han fine forudsætninger for. Som golfspiller har han på Pine Valley i New Jersey oplevet at blive vinket igennem af Zach Johnson, og han har været greenkeeper i Svendborg og Lillebælt.
Da hans morbror i 2002 foreslog, at de 19 tønder land kunne bruges som golfbane i stedet for frugtplantage, fik det Palle til at udsætte at gå på efterløn. Gudmes borgmester blev kontaktet, der blev udarbejdet en lokalplan, og så holdt man vejret. I Gudme er der fundet guldgubber og andre oldtidsminder. Skete det her, ville alt blive forsinket.
Det gjorde det ikke. Der blev fældet træet, der gav mere end 100 rummeter brænde, men andre blev ikke fældet – de skulle være banens kendetegn.

Stor hjælp fra frivillige
Lokale frivillige kunne lide ideen og hjalp til. Palle og morbroderen havde gode forbindelser til indkøb af maskiner, og 13. september 2003 åbnede banen med ni huller, klubhus, driving range og putting green som pay & play. I 2011 stiftedes Gudme GK, og i 2012 blev klubben medlem af DGU.
I sæsonen spiller en række selskabelige grupper fast i ugens løb, og vil man tage golfkørekort eller have undervisning, kan man købe det hos pro’en Frederik Laursen.
Rygtet har hurtigt bredt sig om den helårsåbne, vel drænede bane, så den har ca. 6000 greenfeespillere årligt. 90% af gæsterne spiller 9 huller, fulde af hygge og charme, efter at de har varmet op på en 250 m lang driving range med 21 udslagssteder.

Banen
I dag står Palle Sørensen for klubhus og administration, mens greenkeeperen er den dobbelte klubmester Sebastian Vedel, der kæler ekstra for hullerne, hvis længde er fra 84 til 260 m. Seks er par-3 og de resterende par-4, hvor man kan få lov at vise, at man behersker de lidt længere slag.
På de øvrige skal man beherske det korte spil, når man skal undgå de få, men drilsk placerede, bunkers. Det gælder især på hul 8, hvor bunkeren ligger lige foran green, og slår man ikke højt nok, løber bolden for langt og ud blandt frugttræerne.
De første to huller er enkle, men især på hul 2, som er dogleg højre, skal man ikke slå meget i højre, før man skal finde sin bold blandt frugttræerne. På de følgende fem huller skal man ikke kun følge med i, hvad der sker i ens egen bold, men også have et godt øje med, hvad der sker på de andre huller, eller lytte efter ’Fore!’ Der skal ikke slås voldsomt skævt, før man havner på et nabohul.

Populært prisniveau
Der er ikke mange steder tilbage, hvor man kan spille ni huller for 100 kr. eller 18 for 150, og det giver pudsigt nok ekstra omsætning. Også i klubhuset, hvor der ikke er restaurant, men hvor man købe lidt forskellige bars og få noget at drikke.
Banen bliver brugt på Oureskolernes sommerkurser, og der er desuden mulighed for at lave særarrangementer for grupper eller firmaer, der vil stifte bekendtskab med golfspillet med lidt selskabelighed bagefter.

Forrige artikelGolf er blevet en livsstil for mange danskere
Næste artikelGudegolf i Grækenland
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.