Hver vinter optager danske golfspillere de fleste teetimes på den lille portugisiske ø Porto Santo. Golfbanen spiller helt ud til kanten af lodrette klippevægge med Atlanterhavet som bagkulisse.

Hjemmefra har vi allerede booket nogle golftider, så det gælder bare om at springe på bussen, som kører fra hotellet Vila Baleira til golfbanen. Den lille køretur på ca. 10 minutter er en gratis service som hotellet leverer.
Starteren signaler at vi kan slå ud. Foran har vi en postkort-udsigt. På højre side over klubhuset krummer landskabet i en stejl kurve, der går en lang vej mod toppen af bjerget, og på den modsatte side møder øjnene andre bjerge, højere og længere væk. Imellem disse store og langstrakte bjergskråningen står vi og har en imponerende udsigt til Atlanterhavet.

Sanserne bombarderes på den Ballesteros-designede golfbane, som åbnede i 2004 og tre gange har lagt græs til Europa Tour.
Hul 1 spiller hele 399 meter fra gul (358 m fra rød), men længden bør ikke afskrække, idet fairway hælder nedad og vi får en masse meter forærende, fordi bolden ikke kan finde et hvilepunkt. Et godt tip er at slå udslaget i højre side, da fairway falder mod venstre.
Man spiller på en bjergskråning med tre plateauer og må indstille sig på en del skrå lejer, men der er rigelig plads til at slå en skævert. Fairways er brede som franske boulevarder, og roughen er ganske lav.
Det giver nogle trætte ben og ømme muskler, hvis man går banen rundt. Det kan man sagtens, men er man mere behagelig anlagt kan det anbefales at vælge en golfvogn.
Primo Tours og Dansk Folkeferie begyndte at sende de første gæster til øen i begyndelsen af 2016 og nu vrimler det med danskere i vinterhalvåret. Primo Tours gæster flyver hver fredag fra Billund, mens Dansk Folkeferie flyver fra København på søndage.

Masser af udfordringer

Man skal ikke ryste på hånden – især ikke ved indspil til en green foran en sø, og dem er der flere af. Tag for eksempel hul 5. Bolden skal flyves omkring 120 meter til pinden og lander den blot 5 meter før, så er den i vandet.
Hul 10 er et super udfordrende par5-hul, der måler 458 meter fra gul (422 m fra rød). Fra tee slår man over en sø, hvor den skal sidde præcist for i næste slag igen at kunne komme tør over søen, der lige har taget et knæk på 90-grader.
På hul 11 fortsætter herlighedsværdien. Vi står på gul tee som ligger højt hævet over fairways og vurderer, hvor langt faldet er er og vinden, ikke mindst. Modvinden kan betyde to jern mere.
Greens er vanvittigt jævne, fløjlsbløde og overraskende hurtige.

Kameraet kommer frem
Vinden bliver presset op over de høje klipper og tager fat i kasketten i det øjeblik vi bevæger os mod teestedet på hul 13, og langt under rammer bølgerne klippeskær og kaster hvidt skum. Vi prøver at koncentrere os om at slå et kontrolleret slag til pinden. Langs fairway i hele venstre side truer afgrunden, og den trussel sin indvirkning: Et jernslag, der burde være ren rutine, bliver ramt med tåen og bolden fiser ud over klippekanten i lav flugt.
På teestedet på hul 14 står vi på det yderste af et klippefremspring og nyder udsigten til Atlanterhavet og den monumentale klippevæg. Vi vender næsen og står overfor et par 4-hul, der kræver sit mod for at flyve bolden de ca. 180 meter over en dyb kløft og lande den efter doglegget.

Fakta

Rejsen dertil
Vi rejste med Primo Tours fra Billund til Porto Santo.

Porto Santo
Porto Santo er en lille portugisisk ø beliggende 43 km nordøst for Madeira. Øen er kendt for sin 9 km lange sandstrand. I hovedbyen Vila Baleira bor ca. 5.000 indbyggere, og her finder man katedralen, en hyggelig havn, forretninger, restauranter og barer. Christoffer Columbus giftede sig og levede en periode på øen, og hans hus er i dag et museum.

Forrige artikelFlex, færger og fællesskab på Samsø
Næste artikel”Meget for pengene” i Tunesien
Avatar photo
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.