Engelske Richard Fish mener at have fundet formlen på hvordan vi alle kan spille bedre golf – Rocking the Fairways kalder han den.

60-årige Richard Fish spillede nogle sæsoner på European Tour uden den helt store succes i 90’erne. Så mistede han sit spil – fuldkommen. Det fik ham til at overveje, hvad god golf overhovedet er, og han fandt en formel, som han kalder for Rocking the Fairways. Det skrev han en bog om i 2016 og midt i september besøgte han Hjortespring Golfklub, hvor vi mødte ham til en fire timer lang seance.
”Rocking the Fairways handler om hvordan vi tænker golf. Hvordan man gennem sin underbevidsthed kan lære at forstå og udføre golfsvinget,” siger han entusiastisk.

Fish’ grundlæggende teori tager udgangspunkt i, at golfsvinget er en flydende, koordineret og balanceret bevægelse. Kan man skabe dette i sin underbevidsthed, så vil ens spil automatisk blive bedre. Men en masse faktorer modvirker underbevidstheden; for eksempel, at man tænker for teknisk – Fish benytter selv teorien om ’straight & square’, altså opstillingen til et ’lige’ slag. Også forkert udstyr, dårlig rytme og dårlig balance, manglende selvtillid, tvivl, frygt og alt for høje forventninger er faktorer, der spiller ind, og bringer os i en situation, hvor det ikke er vores underbevidsthed, der styrer os, men alle mulige andre faktorer.

”Vores ego, altså vores egne og andres forventninger til os og hvordan vi præsterer, modvirker god golf. Derfor handler Rocking the Fairways meget om, at lægge vores ego væk. Det handler om at have det sjovt i stedet for at præstere. Også når man rent faktisk spiller golf for at præstere et resultat. Ved at gøre resultatet uvedkommende for sin egen personlige glæde ved spillet, bliver man bedre,” siger Fish, og gennemfører nogle meget simple øvelser med os, en lille gruppe bestående af GOLFBLADETs udsendte, PGA-proen René Wiesel, Hjortesprings to proer Henrik Schultze og Benjamin Vrang og Jacob, en lokal juniorspiller, der på to år er kommet ned i handicap 11.

En anderledes tankegang
Først skal vi slå nogle putts, indtil vi synes vi har slået dem så godt vi kan – men uden at slå efter et bestemt mål. Øvelsen skal lære os at forstå underbevidstheden. Helt automatisk slå vi frie, rytmiske putts i det tempo vi ønsker, simpelthen fordi vi ikke har et mål. Vores fornemmelse af ’ego’ er væk.

På træningsbanen slår vi bolde fra med det ene formål, at skabe den flydende, koordinerede og balancerede bevægelse, der resulterer i et godt golfsving. Richard Fish understreger hele tiden, at det er en lang proces og ikke noget, der giver ’her-og-nu’- resultater. Rocking the Fairways er først og fremmest en forandring i hele ens tænkesæt omkring golf og golfsvinget.
”Det er en proces hvor intet er statisk. Har man problemer med at chippe med sine wedges, så benyt andre jern indtil man mærker, at ’aben ikke længere sidder på skulderen’. ”Føler man at man driver bolden dårligt, så skift din 9° driver ud med en på 12°, der er lettere at slå indtil du igen føler dig fri. Man kan altid skifte tilbage igen,” siger han, og bruger sig selv som eksempel. Hans spil var helt væk. Han hadede golf. I dag nyder han atter spillet, glæder sig over gode slag og tager ikke dårlige slag alvorligt.
”Høje forventninger til sig selv og sin egen præstation, er en dræber for det underbevidste. Frygt er en anden. Føler man ikke, at man kan ramme fairway på et smalt par4, så er det svært at svinge frit. Det hjælper ikke nødvendigvis, at slå et jern, for så kommer andre tanker i vejen for det underbeviste; at man måske ikke kan nå green i næste slag. Nøglen er, at man gennem sin træning skaber sig en komfort zone, hvor man har et afbalanceret sind, et roligt ego og gør sig i stand til at gennemføre en flydende, koordineret og balanceret bevægelse, uden at tænke på ’straight & square’, men i stedet ubevidst slår bolden i god balance uden at ’styre’ bolden ved impact, men i stedet ved blot at lade køllehovedet glide frit,” siger Richard Fish.

Lyder det sært eller lyder det rigtigt? Vi var undervejs i kurset ikke i tvivl om, at der er meget rigtigt i Richard Fish’ tanker, der reelt set sætter en masse i forvejen almindelige elementer i golftræning sammen på en lidt anderledes måde.
Vi du prøve, så kan man købe bogen ”Rocking the Fairways” på Amazon.com for under 100 kr. inkl. forsendelse.

Forrige artikelDM i ParaGolf på Dragsholm GC
Næste artikelMed golfkøller til Polske Gdańsk
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.