Jeg er kommet på besøg hos klubpro og TrackMan Master Magnus Landström i Ree Golf for at blive fitted. Meningen er at undersøge om nogle af mine lange køller kan skiftes ud med nogle, der er mere tilgivende.

For et par måneder siden blev jeg fitted af Magnus Landström, og efter at have testet fire brands (7-jern) bestemte jeg mig for at købe et nyt Callaway jernsæt. Der er en mærkbar forskel sammenlignet med et seks år gammelt Titleist jernsæt, som jeg i øvrigt have købt uden en forudgående fitting. Med mit nye jernsæt kan bedre få bolde i luften, hvilket giver mere længde – desuden fornemmer jeg, at de ny jern er mere tilgivende.

Nu er turen kommet til hybrid og fairwaykøller. Jeg slår først nogle slag med min 5-kølle, og TrackMan registrerer længden. Det samme gør jeg med min hybrid, og det viser sig at jeg slår lige langt med de to køller. Aha!

Jeg fortsætter med at teste nogle nye hybridkøller, og finder frem en hybridkølle fra Titleist, som slår ca. 10 meter længere end min gamle hybrid. Og, ydermere kommer boldene godt afsted, selv når jeg rammer den tyndt. Aha!

Nu tester jeg nye 5-fairwaykøller i forskellige brands op imod min otte år gamle 3-fairwaykølle, og de slår alle længere. Aha!

Summa summarum – jeg vælger en ny hybridkølle og en ny 5-fairwaykølle, som erstatter min gamle 3-fairwaykølle. Og, da en 3-fairwaykølle generelt ikke slå meget længere end en 5-kølle, så er der ikke det store behov for at anskaffe sig en ny 3-fairwaykølle, mener Magnus Landström.

Han fortæller, at de fleste vil opleve at få en større længde og større tilgivelse ved at udskifte lidt ældre køller med nye.

”Jeg ser mange spillere, der har overtaget et gammelt golfsæt fra familie og venner. Det er en dårlig idé, for gamle aflagte sæt er markant dårligere at slå med,” siger Magnus Landström.

 unknown
Magnus Landström Golfacademy udfører også bukning af eksisterende jern.

Alle kan fittes

Både golfspillere med et lavt handicap såvel som højhandicap-spillere kan med stor fordel blive fitted. Det handler om at tilpasse golfkøllerne til spillerens fysik og sving, og det har alle golfspillere uanset niveau behov for.

”Generelt vil spillere med et højt handicap og en lav svinghastighed have gavn af at udskifte de lange jern med hybrider, og derved få mere højde og mere tilgivelse,” forklarer Magnus Landström.

En fitting begynder med at spilleren fortæller om, hvad det er man vil opnå. Det kan f.eks. være et ønske om at slå længere og mere præcist eller sørge for, at køllerne har det rigtige længdemæssige interval.

Den fysiske tilpasning er vigtig, så man får den rette køllelængde, grebstykkelse og lievinkel. Derefter handler det om at optimere slaglængder og slagtyper, hvor man trin for trin finder frem til de rigtige skafter køllehoveder. Proen ser også på, om der er noget i svinget, som der måske bør arbejdes med.

Man tager udgangspunkt i spillerens nuværende udstyr og tester op imod nye køller, og alle målinger registreres af Trackman.

Med TrackMan kan man blandt andet måle om lievinklen passer til køllens længde, hvordan man rammer bolden, køllehastighed, boldhastighed, carry og længde.

”TrackMan er et vigtigt redskab, men fitting handler i høj grad om at finde den enkeltes sving-DNA. Det er også vigtigt at analysere de mindre gode slag,” siger Magnus Landström, som blandt er kendt for at fitte landsholdsspillere.

TrackMan kan bl.a. måle:

Attackvinkel – Viser, om du slår op, ned eller midt på bolden.

Svingretning – Viser den generelle svingretning, dvs. om køllen kommer til bolden indefra og ud, udefra og ind eller lige i linjen.

Køllesporet – Dette er køllens virkelige svingspor i slaget, og det er en sammenholdning af attackvinklen og svingretningen.

Slagfladens vinkel – Square, åben eller lukket er afgørende for hvilken retning bolden starter i. Vinklen afgør sammen med køllesporet om boldens rotationsaksel tippes til højre eller venstre.

Smashfaktor – Smashfaktoren er kvoten mellem boldhastigheden og køllehastigheden.

Køllehastighed – Køllehastighed i slaget.

Boldhastighed – Boldens hastighed, når den forlader køllen.

Spintal – Måler hvor meget backspin bolden har, når den forlader køllen.

Udgangsvinkel – Vinkel mellem plan jord og boldbane, når bolden forlader køllen.

Dynamisk loft – Den sande loftvinkel ved slaget.

Carry – hvor langt bolden flyver med de forskellige køller samt den totale længde.

Sideafvigelse – Viser slagets sideafvigelse i meter fra det tænkte mål.

Nedslagsvinkel – Viser hvor fladt eller brat bolden lander, og afgør også, om bolden standser hurtigt eller får langt rul.

Forrige artikelKlubnyt: Elefant på Mariagerfjord Golfklub
Næste artikelHillerød spiller et i smukt kuperet landskab
Avatar photo
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.