Vi spiller to gedigne golfbaner, smager vodka i lange baner og dykker ned i Warszawas dramatiske historie.

 

First Warsaw Golf & Country Club er som navnet antyder den første golfbane, der blev anlagt i Polen efter 2. Verdenskrig. Det skete i 1992, lige efter at Polen var blevet fri af russisk kontrol og begyndte rejsen fra et kommunistisk til et demokratisk styre med frie valg.

First Warsaw Golf ligger ca. 45 min. nord for Warszawa, og blot 20 min. fra Chopin lufthavn.

Vi spiller fra Gul Tee, hvor banen måler 5.702 meter. En længde, der bestemt virker overkommelig for spillere, der driver omkring 200 meter. Kan man det er det også muligt at nå alle par4-huller i to slag.

Mange af hullerne er smukt indrammet af høje træer, og de kan sagtens komme imellem dig og green.

Banen er designet af den svenske banearkitekt Jan Sederholm, som også har designet flere topbaner i Skandinavien, herunder Himmerland og Bokskogens gamle bane.  Siden sin begyndelse har klubben lagt græs til tre European Challenge Tour-turneringer, den seneste i 1999 og i år kommer PGA Tour Champions (seniortouren) forbi.

Baner har flere klassiske risk-reward huller, hvor man kan skære end god bid af længden, hvis man ellers kan slå over vandhazarderne. Og især søer og uspillelige engområder er med til at definere banen. En fair bane uden blinde huller.

Med ca. 600 medlemmer er First Warsaw Golf en af de største golfklubber i Polen. Polakkerne har ikke nogen stor eller lang tradition for at spille golf. Før 2. Verdenskrig var der 6 golfbaner, og golf i Polen er stadig i sin vorden. Godt spredt i det store land findes atten golfbaner med 18. huller og elleve baner med 9. huller, men golfsporten er i fremgang. I 2016 var der registeret 4.705 golfspillere i Polen, som resultat af en pæn stigning fra 2015-16 på 17, 19 %.

Mange polakker betragter med en vis ret golf som en rigmandssport. En green fee på 430 kr. på hverdage og 600 kr. i weekenden (First Warsaw Golf) er mere end en sjat efter polske forhold, hvor en gennemsnitsløn i Warszawa er på knap 7.500 kr.

First Warsaw Golf regnes blandt en af de bedste baner i Polen, ikke mindst efter en gennemgribende renovering af bunkers, og en omlægning af hul 9, som afslutter med indspil til en godt onduleret ø-green med overhængende fare for at smutte i vandet.

 

Lisia Polana

Lisia Polana spiller i en smuk natur med masser af uopdyrket enge til alle sider. Fairways på samtlige huller er ganske generøse, og ganske flade. Hvis First Warzaw Golf Club styrkede selvtilliden, så gælder det i endnu højere grad for Lisia Polana, som er ganske let at spille.

Man fornemmer straks den gode og imødekommende stemning, da vi bliver budt velkommen af golf manager Katarzyna Jeziorska.

”I er meget velkomme. Vi modtager indimellem golfspillere fra Norden, som spiller og bor på hotellet lige ved siden af. Hotellet har 20 værelser, ” fortæller hun.

De mange træer – en blanding af birk, gran- og fyrretræer, som er plantet omkring 2006, da banen åbnede, giver ikke meget læ for vinden, og det er let at forestille sig, at der kan være blæsende dage, hvor banen spiller helt anderledes.

Roughen er endnu ikke så tæt. Vi finder stort set alle bolde, der er slået ud i roughen. Vi har vand i spil på et par huller på forni, og vandelementet fylder mere på bagni, hvor vi har flere indspil over vand.

De meget store og let ondulerede greens er blevet priklet og fået sand, men man kan sagtens fornemme at greens er vej til at blive i ypperlig stand.

Lisia Polana har ingen skjult dagsorden. Alle forhindringer er synlige for det blotte øje, og det kan ses på vores score, der tangerer handicap. I alt faldt for et par spillere i vores firebold.

Græsset på fairways er med til at bære bolden lidt oppe – det er også med til at skabe en god score. Lisia Polana er ikke en af de vildeste baner man kan spille, men den er bestemt værd at besøge, hvis man foretrække et fladt og let spillende banelayout. Green fee er 275 kr. på hverdage og 415 kr. i weekender.

Efter runden kan det anbefales at spørge efter spisekortet. Anretningerne er velsmagende, og klubben er velfortjent to gange vundet priser for den bedste golfklubrestaurant i Polen.

 

Warszawas dramatiske historie

Det er bestemt en god at kombinere golf med andre kulturelle oplevelser, og dem er der mange af i Warszawa. Ikke mindst historien omkring 2. Verdenskrig.

Efter Polens genopståen som selvstændig stat i 1918 blev Warszawa på ny hovedstad og oplevede en hastig industrialisering. Denne udvikling blev brat vendt med udbruddet af 2. Verdenskrig. Byen kapitulerede til tyskerne i september 1939, og de indledte et hidtil uset terrorregime. Den store jødiske befolkning blev fra november 1940 forflyttet til ghettoen i Warszawa. Her levede jøderne under meget kummerlige forhold, og det lykkedes kun få at flygte inden de blev sendt til den nærmeste udryddelseslejr, Treblinka.

I 1943 beordrer Heinrich Himmler Warszawas jødiske ghetto udslettet. 350.000 af ghettoens jøder var allerede blevet sendt i døden, men de resterende beslutter sig for at kæmpe imod.

I 27 dage kæmper jødiske oprørere mod den nazistiske overmagt, der brutalt knuser opstanden og jævner ghettoen i Warszawa med jorden.

Den polske modstandsbevægelse kæmpede også en brutal kamp i august 1944 mod de tyske tropper (Warszawaopstanden). Men efter 63 dage kapitulerede modstandsbevægelsen, og tabene kunne gøres op; ca. 200.000 civile, 15.000 polske partisaner og mindst 10.000 tyskere havde mistet livet.

Efter at modstandsbevægelsen havde kapituleret, blev Warszawas befolkning fordrevet, og byen blev på Hitlers ordre systematisk ødelagt. Sovjetiske styrker rykkede ind 15.1.1945. Til trods for mangel på selv de nødvendigste materialer og redskaber lykkedes det for Warszawas indbyggere at genopbygge store dele af byen.

Forrige artikelJubilar i fineste form
Næste artikelGolfperler i Slesvig-Holsten
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.