Golf har stadig ganske få dopingsager, men de, der er, er af temmelig usædvanlig karakter.

Har golf overhovedet et dopingproblem? Kan man blive bedre til golf ved at dope sig?
Mange tvivler, men det behøver de ikke. Det er ganske sikkert, at man kan udvikle ekstra muskelmasse og slå længere, hvis man fx doper sig med steroider. Mindre sikkert er det, at man kan have nytte af at bruge betablokkere mod nervøsitet.
Som medlem af den olympiske familie er golf underlagt det almindelige dopingregulativ, og golfspillere kan testes, når det passer dopingmyndighederne.
Langt fra alle accepterer det, men med den kæmpe succes, golf blev ved OL i Rio, er diskussionen om golf som olympisk disciplin forstummet – og dermed også diskussionen om betimeligheden af dopingprøver af golfspillere.

Mark Hensby
I de seneste måneder har der været to dopingsager af meget forskellig karakter, og de to involverede spillere har dels reageret meget forskelligt, dels har de – formentlig lidt af samme grund – fået vidt forskellige straffe.
Den første, der forså sig, var den 46-årige australier Mark Hensby, der er bosiddende i Arizona. En spiller, som vi kender bedre, end hans aktuelle placering i bunden af Verdensranglisten lader ane.
Hensby blev født i Australien i juni 1971 og er således 46 år. Han havde tilsyneladende en stor karriere på vej, da han efter adskillige sejre på Nationwide, den tids web.com Tour, kvalificerede sig til PGA Tour 2004 og vandt John Deer Classic.
Da havde han imponeret som nr. 3 i US Open 2003, og året efter besatte han 3. pladsen i Masters. Samme år stillede han op i Scandinavian Masters med Fanny Sunesson på baggen og vandt i omspil med en ung Henrik Stenson. Sunesson spøgte under omspillet, at de enten ville gøre alle svenskere glade, hvis Stenson vandt, eller blot en enkelt svensker, hende, hvis Hensby sejrede!

Kritiserede Norman
Før Australian Open sidst på året vakte Hensby furore ved at hævde, at Greg Norman stort set intet havde gjort for australsk golf. Det bragte ham ikke mindst i infight med Robert Allenby og Stuart Appleby, som han siden betegnede som ’ikke alt for kloge’, efter at de havde fortalt, at hverken de eller Adam Scott ville være blevet til noget uden Norman; og efter at de kritiserede Hensby for, at han, bosiddende i Arizona, selv ikke gjorde meget for australsk golf.
Havde man været overtroisk, ville man have troet, at hans involvering i et alvorligt færdselsuheld i begyndelsen af 2006 havde været straffen. Det var starten på en række år med skader og ikke mindst tre skulderoperationer. Den sportslige succes lod vente på sig, bl.a. i to forsøg på European Tours Q-school.

Dum dopingsag
I 2015 sluttede han på 6. pladsen i sin første PGA-turnering i årevis, og han vandt sit kort tilbage 2017, før han i oktober deltog i Sanderson Farm Championship i Mississippi.
Her gik første runde så rædselsfuldt, at han ifølge sig selv overvejede at stoppe sin karriere endegyldigt. Efter 17. hul tissede han, og derfor var det en bet, at han bagefter ved lodtrækning var blandt de tre, der skulle til dopingprøve.
Han vidste, at det ville vare længe, før han kunne tisse igen, og sagde, at han ville give prøven næste morgen, hvorefter han forlod anlægget. Kort efter blev han ringet op af de dopingansvarlige, der meddelte, at han ville blive diskvalificeret, hvis han ikke omgående kom tilbage og leverede den ønskede test.
Han var så deprimeret, at han ikke gjorde det, hvorefter han blev diskvalificeret og siden givet et års karantæne, som udløber 26. oktober 2018.
Han har siden undskyldt sin opførsel og konstateret, at – jeg er ingen snyder, men uendeligt dum!
En af dem, der kommenterede sagen på Facebook, konstaterede, at – hvad han end måtte have taget, er med sikkerhed ikke præstationsfremmende!

Brad Frisch
Har du nogensinde hørt om canadieren Brad Frisch?
Nej vel? I hvert fald ikke før sidst i 2017, hvor det pludselig blev bekendtgjort, at han havde fået tre måneders karantæne for at bruge et forbudt produkt, BioSom.
Hvordan hang det så sammen? Jo, han, der er 40 år og spiller på web.com Tour, ville give træning og fitness en ekstra chance. Derfor startede han i november et vægttabsprogram på en vens fitnesscenter.
Det var her, han en dag brugte en BioSom spray, hvilket fik vennen til at udbryde, at – var det ikke den samme spray, som Vijay Singh fik en dopingdom for at bruge.
Pludselig huskede Frisch kun alt for godt, at vennen havde ret, og – mit hjerte sank helt ned i maven på mig!
Nu havde han to muligheder. Han kunne stoppe omgående med sprayen, holde kæft, da der jo var en månedlang pause på touren, og starte igen i ren tilstand uden at have spillet en turnering i dopet tilstand.
Sådan er Frisch ikke. Han ringede omgående til PGAs ansvarlige for antidoping og fortalte, hvad han havde gjort, og hvordan det var gået til.
Omstændighederne gjorde, at han fik en symbolsk udelukkelse på tre måneder og kunne genoptage sit spil 28. februar.
Dermed gik han glip af fire turneringer, men nu er han verdenskendt for sin ærlighed og har selv citeret Bobby Jones:
– Man skal ikke rose mig for at have meldt mig selv. Så kunne man lige så godt have rost mig for ikke at røve en bank.

 

Forrige artikelSæsonklar i Trehøje Golfklub
Næste artikelDansk klub overtager banen
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.