Den svenske sø Vänern er smuk. Turen om den har en passende længde til en sommerferie på 1-2 uger. Der er ikke overfyldt med turister, så man kan nyde såvel de almindelige attraktioner som de 18 golfbaner i rigt mål

Golfa Runt Vänern er et tilbud, som vi var to par, der havde haft lyst til at prøve i mange år, og nu passede kalenderen endelig.
Efter grundige forberedelser (bestilling og betaling af kort med fem greenfees, bestilling af logier og udslagstider samt anskaffelse af Bropass til Øresundsbroen, hvor BroBizz ikke længere er nok) drog vi af sted fra Fyn og regnede med ca. 5 timer til første mål, Ekarnäs i Grästorp.
Til planlægningen hørte at passere Göteborg uden for myldretiden, for der er så meget vejarbejde og så mange retningsændringer, at man skal være meget opmærksom på for at komme rigtigt igennem, især når man ikke bare skal videre mod Oslo, men skal følge Götakanalen mod Vättern.

Ekarnäs GK
I Ekarnäs GK kan man bo i et golfmotel med værelser, køkken, en stor opholdsstue og udsigt over første hul.
Klubhuset med restauranten ligger 100 m væk på den anden side af åen Nossan, og her får man sin morgenmad. Skal man have den før 8.30, er det bedst at bestille den forud. Normalt lukker køkkenet kl. 17, men er der turnering, kan man evt. bestille aftensmad sammen med spillerne. Ellers må man finde sit måltid i Grästorp.
Den velholdte skov- og parkbane med to sæt teesteder er yderst velholdt. Ikke alle huller er lige spændende – der er en del snorlige frem og tilbage-huller, mens andre ikke mindst har vand i spil. Man noterer sig, at den ultimative affaldssortering har nået golfbanerne med fire forskellige spande ved siden af hinanden.
De fleste svenske baner har et halfwayhouse, ofte med selvbetjening også, når det gælder at koge sine pølser. Betaling skal man klare med den svenske udgave af mobile pay, eller man kan efter runden betale i restauranten.
Signaturhullet er hul 18, hvor man slår ud over Nossan til en hældende green, hvor bolden helst skal helt op til flaget. Afstanden er 115/125 m fra de to teesteder, og der scores ikke mange pars – endsige birdies.

Läckö
Vi valgte at blive boende på Ekarnäs og køre frem og tilbage til Läckö GK på Kållandsö, som har mange spændende muligheder for turister.
Denne bane, som vi kommer tilbage til i et senere nummer, er flad med en del søer og klipper. Den ligger åbent rundt om skovklædte klippepartier, så den er vindfølsom, og den er velplejet med to teesteder. Klubhuset ligger hævet med fornem udsigt, ikke mindst fra terrassen på overetagen.

Kristinehamn
Tredje dag kørte vi nordpå øst om Vättern til Kristinehamn GK, hvis bane er en storslået park- og skovbane. Flere af hullerne ligger blandt statelige birke- og nåletræer, der dufter skønt.
Der er to sæt teesteder og allehånde udfordringer: søer, vandløb, bunkers, en del smalle fairways og flere meget ondulerede greens.
Der er banetoilet og halfwayhouse på vej rundt, klubhuset og restauranten ligger med smuk udsigt, men man skal være klar over, at en del fairways og greens ikke er plejet helt så godt som på de øvrige baner.
Vi boede udmærket på Statt Kristinehamn, byens gamle spidsborgerhotel midt i centrum, og da vi holdt turens fridag her, spiste vi flere måltider og havde den bedste oplevelse på Casa Bianca.

Hammarö

Karlstad på Vänerns nordlige kant har adskillige golfbaner. Vi valgte at spille Hammarö GK, Jonas Blixts hjemmebane ti km syd for centrum. Den kommer vi også tilbage til, men vil her fastslå, at der er tale om en bane af international kvalitet med fem teesteder, navngivet efter den samlede længde, fra 42 til 60.
Det store klubhus har alt, hvad man kan begære fra proshop til restaurant; der er fine øvefaciliteter, og banen er velplejet med passende udfordringer, ikke mindst greens med flere niveauer.

Mellerud
Vores sidste bane var Mellerud GK på vestsiden af Vänern. Vi overnattede før spillet i klubbens bed & breakfast og var overrasket over badeværelse på gangen og morgenmaden med høflig selvbetjening. Helt OK, men det skal man være opmærksom på.
Banen var turens The Open-bane, dvs. med en saftig, høj rough, ofte tæt på fairway, og en del vandhuller og vandløb. Det betød, at hvor flowet på de øvrige baner var forbilledligt, var der her meget ventetid pga. spillere, der ledte efter bolde, hvad vi også selv kom til flere gange.
Det er en bane, man skal kende for at spille godt, ikke mindst hul 11, hvor ualmindeligt mange udfordringer er samlet på et enkelt hul: Slugter, bakker, træer og vand – det kan blive en livsopgave at mestre det.

Prøv Vänern Rundt
Golfa Runt Vänern var en god oplevelse, som levede helt op til vores store forventninger. Indtil videre har et begrænset antal danskere taget samme tur, men vi mødte dog en gruppe, der i løbet af to ugers ferie skulle spille 11 af de 18 baner, og som var fint tilfredse med, hvad de allerede havde oplevet.

Vi istemmer – og husk, at vejret ved Vänern normalt er bedre end i resten af Sverige!

Forrige artikelSuveræn norsk sejr i Esbjerg
Næste artikelNicole fortsætter storspillet
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.