Ljunghusens GK er links. Den faste turf, potbunkers og lyngen lægger grunden til en usædvanlig golfoplevelse.

Det er overraskende let at komme til Ljunghusens GK på den anden side af sundet. Efter Øresundsbroen er passeret tager det omkring 30 minutter at køre til den lille by Ljunghusen, hvor banen ligger. Vi er på Falsterbonæsset, som før i tiden var en ø, men nu er forbundet via en landtange og en lille bro.

Vi er kommet til linksland. Først kommer Ljunghusen, dernæst Flommen og til sidst og alleryderst kommer Falsterbo Golfklubb. Alle tre er links. Store lyngområder vidner om en godt drænet og sandet jord i det åbne landskab. Vi er tæt på havet, lige dér hvor Øresund bliver til Østersøen. Området er et fredet naturområde, og velbesøgt at ornitologer på udkig efter sjældne fugle og millioner af trækfugle.

Ljunghusen er en af Sveriges ældste golfklubber. Den blev grundlagt i 1932, og som landets første 27-hullersanlæg åbnede banen i 1965.

Når man ser klubhuset, der er pakket ind i glas hele vejen rundt på første sal, er man ikke i tvivl om byggeperioden. Klubhuset kan næppe være meget mere i den moderne stil, som 60érne dikterede. Ud over en stor restaurant er der på første sal også blevet plads til et lounge-område, hvor medlemmerne kan slænge sig i bløde læderstole og på kolde efterårsdage sidde og varme sig foran brændeovnen. Det er der bestemt ikke brug for i dag. Sommeren er kommet tidligt. Vi spiller banen Grundlovsdag den 5. beriget af behagelige varmegrader og behersket vind fra østlig retning. Og netop vindretningen viser sig at være ugunstig i forhold til rating af banen, der har forudsat vestlige vinde som de fremherskende.

 

Lyngen driller

Ljunghusens golfbane er bygget på et hårdt underlag, mest bestående af sand. Det mærker man allerede fra første færd. Hul 1 er et ganske kort let par4-hul med god mulighed for at åbne sin runde i par. Den mulighed ændrer sig totalt på Hul 2, et par4-hul som måler 385 meter fra Tee. Både længden og det krumme hulforløb i forening med et monster krævende indspil gør Hul 2 til banens sværeste. Og, efter besøg først i lyngen og siden i en trækrone, hvor bolden blev siddende, kunne v sagtens forstå at det måtte være det vanskeligste hul på banen.

En lang tørkeperiode betyder at de smalle fairways er blevet hurtige som billardborde. Fordelen er længde, men det forudsætter jo et fairway hit, et præcist et af slagsen udenom de mange bunkers, der er strøet ud over banen. Ljunghusen regnes for en af de sværeste baner i Sverige, og det skyldes ikke mindst de 80 bunkers og 12 vandhazarder, som udfordrer. Vi har dog en lidt anden opfattelse efter runden, hvor min medspiller og undertegnede kan notere henholdsvis 30 og 27 Stableford point, og det er da bestået som førstegangsspiller af banen.

De første ni huller er præget af hedeland. Lyngen følger dig i roughen på mange af hullerne, og man bør acceptere at det koster et ekstra slag at komme ud.

Fairways er ganske flade med ganske små forhøjninger og lavninger. Det er vigtigt at et fast øje på bolden for den kan let rulle ud i roughen.

Både fairways og greens er ganske faste, og det forsætter med større styrke på de ni bagerste.

Det er værd at fremhæve Hul 8. Et par 4-hul på 360 meter fra Gul (300 meter fra Rød). Fra herrernes nyetablerede teested skal man carry ca. 100 meter over en tæt lyngbevoksning, og kan meget let styre bolden direkte imod to bunkers.

 

Sveriges største juniorafdeling

Man får hurtigt syn for sagn. Putting green er befolket med et lille udsnit af klubbens 160 juniorer (under 21 år) og det gør Ljunghusens GK til Sveriges største juniorafdeling, fortæller klubsekretæren.

Der er ingen tvivl om at klubben satser på juniorerne. Hvert år bliver optaget et større antal juniorer som prøvemedlemmer på favorable vilkår, og det bærer frugt. Ikke kun kommer der hele tiden flere nye juniorer. Resultaterne kommer også i kølvandet på en målrettet satsning, således blev Emma Henrikson ”Rookie of the year” på Symetra Tour 2017.

Desuden har Ljunghusens GK både et herre- og damehold i Eliteserien, som er Sveriges bedste blandt amatørerne.

Men også på andre medlemsområder går det godt for klubben. Fra november 2016 til november 2017 fik klubben en medlemsfremgang på 40 spillere, så klubber i dag tæller omkring 1.520 medlemmer.

 

En våd bagni

Hul 12 er en af banens smukkeste huller med et særdeles krævende spil fra Tee. Åen slynger sig på tværs og i spil i både første og det andet slag, og indspillet til green med de fire nye bunkers er en ren fryd.

De nye bunkers er en del af ombygningen, der er sket på hullerne 10.-18. Der er bygget 18. nye bunkers i samme stil som de britiske potbunkers, dvs. små og forholdsvis dybe med kanter, der er bygget op i lag. Greenområder er teebokse er også opgraderet.

Der er vand i spil på syv af de ni bagerste huller. Særligt Hul 17 som er et kort par4- hul ligner et vandland.

En Greenfee på 800 svenske kroner er god value for money. For ikke alene spiller du på et anlæg, hvor layout og vedligeholdelse er i top, men du kan spille så længe du orker, hvis der ellers er plads på det 27-hullers anlæg. Og efter et lille kig på 9-hulsbanen, der spiller tæt på Østersøen, får man stor lyst til at nappe dem. Tre af hullerne spiller direkte på langs af stranden. Det må blive en anden gang.

 

 

 

 

 

Forrige artikelRegelquiz: Flagstangen!
Næste artikelGolf & Casino resorts
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.